Bodrum Gündem

GÖZ SAĞLIĞI OKUL BAŞARISINI NEDEN ETKİLER?

GÖZ SAĞLIĞI OKUL BAŞARISINI NEDEN ETKİLER?

Little boy having eye test at ophthalmologist office

Çocukların göz sağlığı, hem okul performansları hem psikolojik gelişimleri hem de sınıftaki davranışları üzerinde etkili oluyor. Özel Bodrum Hastanesi  Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nalan Özbirecikli okula başlayacak çocukların mutlaka göz tedavilerini yaptırmaları konusunda aileleri uyarıyor…

Bodrum Gündem Haber

Hayatımızın ilk oniki yılında öğrendiklerimizin yaklaşık yüzde 80’e yakının görsel içerikli olması çocuklarda göz sağlığının ne kadar önemli olduğunun bir kanıtı niteliğinde. Yapılan araştırmalar okul öncesi çağdaki çocukların %5 inde, okul çağındaki çocukların ise %25 inde görme problemi olduğunu ortaya koyuyor. Şaşılık ve göz kapağında düşüklük gibi dışarıdan bakıldığında fark edilen göz problemleri dışındaki sorunlar ancak göz hekimi tarafından yapılacak detaylı bir göz muayenesi ile anlaşılabiliyor. Bu nedenle, Özel Bodrum Hastanesi  Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nalan Özbirecikli, çocuklarda göz şikayetlerinin okul başarısını olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, göz kontollerinin yapılması gerektiğini anlattı;

“Her yaştaki çocuğa göz muayenesi yapılabilir. Herhangi bir belirti ya da şikayet olmasa bile her çocuğa hayatın ilk 6 ayında (en geç ilk 1 yılda), 3 yaş civarında ve okul öncesi dönemde göz muayenesi yapılması önerilmektedir. Okul çağındaki çocuklar ise herhangi bir sorunları yoksa yılda bir, saptanmış bir göz problemleri varsa en geç 6 ayda bir kez ya da göz doktorunun önerisi doğrultusunda daha sık olarak göz kontrolünden geçirilmelidir…” diyor.
Göz bozukluğu okul başarısını olumsuz etkiliyor…

Görme bozukluğu çocuğun okul başarısının yanı sıra; vücut ve denge gelişimi, algılama, iletişim  becerileri ve sosyal gelişimi de olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle anne-babalar ve öğretmenler okul çağındaki çocuklarda görme bozukluğunun belirtisi durumlarında çocuğun mutlaka göz muayenesinden geçirilmesini sağlamalıdır.Özbirecikli; “Çocukların öğrenme ve görme performansı arasındaki ilişki herkes tarafından kabul edilse de pek az veli çocukların okuldaki başarısı düşük olduğunda bunun bir göz probleminden kaynaklanabileceğini aklına getiriyor. Çocuklar görmelerindeki bozukluğu farkına varmazlar bu nedenle ebeveynler çocuklarını yakından takip etmelidir…” diyor.

En sık rastlanan göz bozukluğu kırma kusurlarıdır…
Kırma kusurları miyopi, hipermetropi ya da astigmatizma şeklinde olabilir. Verilecek gözlük ile çocuk uyum kapasitesini zorlamaya gerek kalmadan net görebilecek ve şikayetleri ortadan kalkacaktır. Göz doktoru kırma kusuru varlığında; çocuğun yaşı, görme keskinliği, şaşılık varlığı, kırma kusurunun derecesi  ve göz tembelliği riski gibi çeşitli faktörleri dikkate alarak   yapacağı değerlendirmeye  göre gözlük tedavisi verir.

350200_01

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.