Bodrum Gündem

“YOLLARDA BİSİKLETLİYE SAYGI İSTİYORUZ”…

SÜSLÜ KADINLAR BİSİKLET TURU BODRUM (3)Bodrum’da bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’ yine renkli anlara sahne oldu. Dünya Otomobilsiz Kentler Günü nedeniyle, sürdürülebilir ve aktif ulaşım konularında farkındalık yaratılması hedeflenen aktiviteye Bodrum’da yaşayan kadınlar büyük ilgi gösterdi.

Bodrum Gündem Haber

Bisikletin yaşamın bir parçası olduğuna ve kadınların da bisikletleriyle sokaklarda olabileceğine dikkat çeken çoğunluğu kadın olan topluluğa erkekler de destek verdi. Maske, şapka ve gözlükleriyle ilginç görüntüler oluşturan kadınlar, süslü halleriyle etkinliğe renk kattı. Süslenen, ardından bisikletlerini de çiçek, balon, kurdele gibi malzemelerle süsleyen kadınlar,  Belediye Meydanı’nda toplandı. Neyzen Tevfik Caddesi’nden tura başlayan kadınlar, “Arabadan in, bisiklete bin”, “Gaz yok, duman yok, çok sağlıklı çok” sloganları attı. Cafer Paşa, Turgutreis ve Cevat Şakir caddeleri güzergahını takip eden süslü kadınlar, başladıkları noktaya dönerek turu tamamladı.

Kadınlar adına açıklama yapan Burcu Gelegen, “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nu Bodrum’da üçüncü kez düzenliyoruz. Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ne dikkat çekmek için buradayız. Süslü kadınların amacı, güzel kıyafetlerimizle her şekilde bir kadının bisiklete binebildiğini göstermektir. Süslendik, püslendik parfümlerimizi sıktık, ‘Egzoz kokusuna karşı parfüm kokusu’ diyerek, turumuzu tamamladık. Ayrıca yolda kadınların görünür olmasına vurgu yapmak istedik” dedi. Gelegen konuşmasına şöyle devam etti “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 2013 yılında İzmir’de Sema Gür’ ün girişimleriyle, bisiklete binen bir grup gönüllü kadının desteği ile başlamıştır. 5 yıl içerisinde büyüyen bu etkinlik Türkiye’de diğer şehirlerde bisiklete binen kadınların da dikkatini çekmiştir. Turumuz bu yıl 50 şehirde eş zamanlı olarak yine gönüllü kadınlar tarafından yapılıyor, gururluyuz.  Biz bisiklete binen kadınlar neye dikkat çekmeye çalışıyoruz?  Neden toplandık buraya? Bisiklet kent yaşamının bir parçasıdır. Bisiklet çevreyi kirletmeyen, doğa dostu bir ulaşım aracıdır. Bisiklet; yoğun kent trafiğine çözüm olabilir ve bir ulaşım aracı olarak algılanmalıdır. Eğer uygun bisiklet politikaları ve yolları olursa, işe veya ulaşacağımız yere rahatlıkla bisikletle gidebiliriz. Biz de dünyanın birçok yerindeki hemcinslerimiz gibi günlük kıyafetlerimizle bisiklete binerek ulaşımımızı sağlayabiliriz. Buna dikkat çekebilmek amacıyla süslendik ve bisikletimizle yollara çıktık. Neden toplandık buraya?
“Avrupa Hareketlilik Haftası” kapsamında yapılan “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ ne vurgu yapmak için buradayız. Dünyanın birçok ülkesinde yapılan etkinlikler zincirine Türkiye’de kadınlarımız yıllardır öncülük etmektedir. Biz de Bodrum’da bisiklete binen kadınlar olarak, motorlu taşıtların olmadığı yollarda bisiklete binmenin ne kadar keyifli olduğunu göstermek için buradayız. “Egzoz kokusuna karşı parfüm kokusu” diyoruz. Neden toplandık buraya? Yollar sadece motorlu taşıtlara ait değildir. Yollarda bisikletlilere saygı istiyoruz. Motorlu araçların hiçe saydığı birçok insanı bisiklet kazalarında kaybettik. Kendilerini rahmet ve saygıyla anıyoruz. Yollarda bisikletlerimizle çok ve görünür olursak, motorlu araç sürücülerinin farkındalığının artacağını düşünüyoruz. Neden toplandık buraya? Kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Eğer kadın-erkek eşitliğinden bahsediyorsak, herkesin aynı fırsatlara sahip olması gerektiğine vurgu yapmak istiyoruz. Kadınız ve görünür olmak istiyoruz, görünür olamayan binlerce kadın var ülkemizde. Kadın, toplumda görünür olduğu sürece o toplum nefes alır. Kadın korkmadan yollarda olmalı, toplumun her alanında “var” olmalı.
Neden toplandık buraya? Çünkü bisiklete saygı, kadına saygı, kadın bisikletliye saygı istiyoruz.  İşte bu yüzden buradayız.”

Turlarını tamamlayan Süslü Kadınlar hep birlikte ‘Hayat bayram olsa’ şarkısını söyleyerek eğlendi. Süslü Kadınlar, yaklaşık 1 saat süren etkinliğin ardından sessizce dağıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.