Bodrum Gündem

GENÇLERİMİZİ EĞİTEBİLİYOR MUYUZ? Celal Gürsoy yazdı…

Ülkemizde 15-29 yaş gurubundaki insan sayısı yaklaşık on sekiz milyon. Bu rakam üzerine bakış açısına göre değişen yorumlar yapmak mümkün. Genç bir nüfus tabii ki insanı ümitlendiriyor.

Beklentimiz gençlerimizin iyi eğitilmesi ve neticede üretime, dolayısı ile ülkenin kalkınmasına katkıda bulunması.

Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre on sekiz milyon gençten 5.1 milyonu eğitimine devam ediyor, 5.7 milyonu çalışıyor, hem eğitimine devam eden, hem çalışanların sayısı ise 2.3 milyon.

Geriye kalan 4.9 milyon genç ne eğitimine devam ediyor, ne de çalışıyor.

Bölüp çarpınca anlaşılıyor ki her 100 gençten 27’si ne okuyor, ne çalışıyor

Bardağa dolu tarafından da baksanız, boş tarafından da baksanız yaklaşık 5 milyon gencin boşlukta geziyor olması gerçeğini değiştiremiyorsunuz: DÖRT GENÇTEN BİRİ HİÇ BİR ŞEY YAPMIYOR…

Buna okuyan ama okuduğundan memnun olmayanları da eklersek ortaya çıkan gerçek sayı insanı düşündürüyor.

Ebeveynler neden çocuklarını yurt dışına gönderiyor? Orada daha iyi yetişeceği umut edilen gençler yurda dönüp üretime katkıda bulunacaklar mı? Şimdiye kadar kaç tanesi eğitimini bitirip döndü ve tatmin edici bir iş buldu?

TİK verilerine daha dikkatli bakarsak 25-29 yaş gurubunda durum daha vahim.

Boşta olanların oranı %33 olarak görülüyor. Bu arada iş bulanların da hayatından ne kadar memnun olduğu büyük bir soru işareti.

Kadınlarda durum batı dünyası kriterlerinin çok altında. 25-29 yaş aralığında çalışmayan ve okumayan kadınların oranı yüzde 53.4. Buna “ÇALIŞAMAYAN ve OKUYAMAYAN” desek daha doğru olacak sanırım.

25-29 yaşa arası her 100 kadından 53’ünün çalışmıyor ve eğitimine de devam etmiyor olması dramatik bir tabloya işaret ediyor.

Netice olarak 5 milyon gencimizin üretime hiç katkısı yok, bu kişiler sadece tüketici konumundalar.

Sonuç bizi çözülmesi gereken büyük bir problemle karşı karşıya getiriyor: GENÇ İŞSİZLİĞİ.

Türkiye’nin itici gücü olması beklenen gençler hayata zor yoldan başlıyorlar.

Acil çözüm bulunmazsa jenerasyonlar kaybolacak. Korkarım ki, aradan kısa bir süre geçtiğinde “neden geri kaldığımız” hakkında fikir yürütmeye utanacağız.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.