Bodrum Gündem

BODRUM CEMEVİ’NDE İLK AŞURE…

bodrumcemevi ilk aşure etkinliği 07 ekim 2017 (8)

Geçtiğimiz aylarda Cem yapılmaya başlanan Bodrum Cemevi’nde ilk aşure etkinliği gerçekleştirildi. Oldukça yoğun bir katılımın olduğu Aşure etkinliğinde konuşan Alevi Dedesi Aliekber Taşdelen birlik ve beraberlik vurgusu yaparak aşure duası yaptı…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum’un ilk Cemevi, geçtiğimiz aylarda yurttaşların bağışları ve imece çalışması ile tamamlanarak hizmet vermeye başladı. Bodrum Cemevi’nde Muharrem ayı sonunda yapılan ve Alevi yurttaşlar için ayrı bir önemi olan Aşure etkinliği düzenlendi. Aşure etkinliğine Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı Taner Uslu, Bodrum Belediye Meclis Üyeleri, Mimarlar Odası Muğla Şube Başkanı Osman Köseoğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Bodrum Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Cevat Kalfa ve Yönetim kurulu Üyeleri, Bodrum İKK Temsilcileri, İnşaat Mühendisleri Odası Bodrum Şube Başkanı İlhan Özyiğit ve bin kişiyi aşkın yurttaş katıldı. 250 kişilik salona sığmayan yurttaşlar, aşurelerini binanın çevresinde yediler.

bodrumcemevi ilk aşure etkinliği 07 ekim 2017 (14)PROF.DR:İZZETTİN DOĞAN’A TEŞEKKÜR…

Aşure etkinliği Bodrum Cemevi dedesi Aliekber Taşdelen “Bism-i Şah Allah Allah!…İlahi yarabbi mübarek Muharrem ayının, tuttuğumuz orucun ve yaşadığımız matemin yüzü suyu hürmetine sana olan secdelerimizi ve niyazlarımızı dergahı hizmetinde kabul eyle. Muharrem ayında kurtuluş eren peygamberlerinin hürmetine Nuh nebinin gemisi sığınıp kurtuluşa erenler gibi bizleri de ehlibeyt sevgisine bağışlayıp kurtuluşa erenlerden eyle ya Rabbi. Can ve baş vererek senin hak yolundan ayrılmayan mazlum Kernela Şehitlerinin ve Şehitler Şahı İmam Hüseyin’in aşkına Rahmetini ve yardımlarını bizlerden esirgeme ya Rabbi. O yüce sevgiyi yol göstericimiz eyle. Ehlibeyti hanedanı bizlerden razı ve hoşnut eyle ya Rabbi. Duası bizden, inayet iman Ali’den, şefeaaat Muhammed Mustafa’dan, kabulu de Allah’tan ola. Geleceğe hü…” şeklinde yaptığı aşure duası ile aşurenin dağıtımı yapılmaya başlandı.

bodrumcemevi ilk aşure etkinliği 07 ekim 2017 (23)BODRUM KAYMAKAMI BEKİR YILMAZ’DAN BİRLİK ve BERABERLİK VURGUSU…

Daha sonra söz alan Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz ise “Sevgili canlar, bu güzel ve anlamlı günde ilçe kaymakamı olarak hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Mubarek Muharrem ayının hayırlara vesile olmasını diliyorum. Birlik ve beraberliğinizin daim olmasını diliyorum. Bu günler özel günlerdir. Birlik ve beraberlik duygularının güçlendiği güzel günlerdir. Bu günlerin iyi değerlendirilmesi lazımdır. Küskünlükler var ise barışmak lazım. Bu topraklarda yaşayan ister Alevi ister Suni, ister Türk, ister Kürt olsun, ırkı, inancı ne olursa olsun bu milletin ve vatanın öz evlatlarıdır. Aynı Allah’ın kulu, aynı Peygamber’in ümmetiyiz, küskünlükleri bir tarafa bırakıp birlik ve beraberliğimizi sağlamamız lazım…” dedi.

bodrumcemevi ilk aşure etkinliği 07 ekim 2017 (2)CHP İLÇE BAŞKANI SEYMEN; “DİLERİM BODRUM’DA BAŞKA CEMEVLERİ DE AÇILIR…”

Bodrum Cemevinde aşure etkinliğine katılan CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen Muharrem ayının hayırlı olmasını dileyerek “Yası Matem Orucunun ardından aşure etkinliği yapılıyor. Bu etkinliğin Bodrum Cemevi’nde olması da bizim için ayrı bir önem taşıyor ve bundan dolayı da büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bodrum Cemevi’nin yapımında emeği geçen bütün insanları kutluyorum ve teşekkür ediyorum. Dilerim Bodrum’da başka Cemevleri de açılır. Muharrem ayının herkese hayırlı olmasını dilerken, ülkemizin geçtiği bu zor günlerde birlik ve beraberliğimizin, adaletin ne kadar önemli olduğunu yeniden vurgulamak istiyorum…” dedi.

bodrumcemevi ilk aşure etkinliği 07 ekim 2017 (25)TOSUN;“ÇOK ÖNEMLİ BİR ESER, MUTLUYUM, GURURLUYUM…”

Bağımsız Meclis üyeleri ile birlikte Bodrum Cemevi Aşure etkinliğine katılan Mehmet Tosun ise oldukça mutlu olduğunu dile getirirken, bu Cemevi’nin kendisinin Belediye Başkanlığı dönemde atılmasından dolayı mutlu ve gururlu olduğunu kaydederek şöyle konuştu; “Hakikaten çok güzel bir eser oldu. Burası Muğla’da temeli atılan ilk Cemevi. Görkemli bir temel atma töreninde hep birlikteydik. Bizim başlattığımız ve Cem Vakfı başta, birçok insanın bir araya gelerek verdiği destekleri ile Bodrum Cemevi tamamlanmış ve vatandaşlarımızın hizmetine ve ibadetine açılmıştır. Başkanlığım döneminde aşure etkinliklerimizi ya meydanlarda ya da derneklerimizin binalarında yapıyorduk. Şimdi ise temelini hep birlikte attığımız bu güzel eserin içinde yapmak gerçekten büyük bir mutluluk veriyor. Bir belediyeci olarak bu eseri çok önemsiyorum. Bodrum yaşayan Alevi vatandaşlarımızın önemli bir eksiğini tamamlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz, emeği geçen herkese de teşekkür ediyoruz…”

Mehmet Tosun Bodrum’a Cemevi yapılması sırasında bazı kesimlerden ciddi eleştiriler almalarına karşın, inanca ve kültüre saygı çerçevesinde yapılması gereken bir eser olduğunu düşünerek bu yola çıktıklarını sözlerine ekledi.

bodrumcemevi ilk aşure etkinliği 07 ekim 2017 (27)BODRUM CEMEVİ GENÇ BİR ALEVİ DEDESİNE EMANET…

Çok genç, ancak bilgisi, kültürü ve hitabet gücü ile dikkati çeken güler yüzlü Alevi dedesi Aliekber Taşdelen tarafından yönetilecek olan Bodrum Cemevi, başta Cem Vakfı olmak üzere yüzlerce yurttaşın bağışları ve emekleri ile tamamlanmış. Yaklaşık bin 750 metrekare alanda kurulu olan Cemevi’nin 270 metrekare büyüklüğünde Cem salonu var. Bilgisayar, bağlama ve müzik gibi eğitimlerin verileceği sınıflar, içinde yazılı eserler ile internet bağlantılı bilgisayarların da bulunduğu bir kütüphane, morg ve cenazelerin yıkanabildiği modern bölümler, 250 kişinin oturup yemek yiyebileceği bir yemekhane ve çok amaçlı salon ile mutfaklar bulunuyor. İdari kısımlar ve Alevi Dedesinin kaldığı lojman da yine bu binanın içinde yer alırken, bina dışında kurban kesilebilecek alanlar da planlanmış. Mimarisi Erdinç Soykök adlı Sunni bir mimarın bitirme tezi olması, betonarme, statik, mekanik ve elektrik projelerinin ve uygulamalarının tamamının yine bedelsiz yapılması bu eserin değerini bir kat daha artırmakta olduğu kaydediliyor.

bodrumcemevi ilk aşure etkinliği 07 ekim 2017 (12)ALEVİLER İÇİN AŞURE…

Muharrem Orucu’nun sonunda Aşure’nin pişirilerek dağıtılın bir sevinç anlamı da içermektedir. Bu, Kerbela Olayı sonucunda İmam Hüseyin’in oğlu İmam Zeynel Abidin’in sağ kurtulmasından ve Ehl Beyt soyunun devam etmesinden duyulan sevinçtir. Bu nedenle aş pişirilir, bütün herkese, komşulara dağıtılır. Muharrem ayı sonunda yani Matem Orucu bitiminde Aşure pişirilir. Aşure, tatlı bir çorba olup, birlikte yenilir veya evlere dağıtılır. Aşure çorbasında et bulunmaz. Buğday, fındık, ceviz veya meyvelerden oluşan 12 değişik üründen yapılır. Aşure Günü, Sünnilerin Ramazan Orucu bitiminde kutladığı Şeker Bayramı gibi bir bayram kutlaması değildir. Aleviler; Kerbela’da İmam Hüseyin’in oğlu Zeynel Abidin’in sağ kurtulduğu için mutludurlar, bu nedenle çorba tatlı olur.
Muharrem ayında Aleviler bir araya gelerek birlikte mersiyeler, şiirler, deyişler, Alevi önderlerinin kahramanlık öykülerini okurlar, anlatırlar, söylerler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.