Bodrum Gündem

PLAJDAN TORBALAR DOLUSU SİGARA İZMARİTİ TOPLADILAR…

 gündoğan sade yurttaşlar plaj temizliği yaptı (8)

Bodrum Gündoğan Mahallesi sakinlerinden Arzu Altınanıt ve Ebru Gökçe adlı yurttaşların başlattığı sahil temizleme etkinliğine, Bodrum Belediyesi ile birlikte Gündoğanlı bir esnaf, Gündoğan’da yaşayan ve tatile gelen yurttaşlarda destek verdi. Plajdan torbalar dolusu izmarit toplandı. Çevreye duyarlı olarak bilinen Gündoğan’da bu etkinliğe 15 kişinin katılması çok manidar…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

“Herşeyi devletten belediyeden beklememek gerek, biz başlatalım gerisi nasılsa gelecektir…” diyerek Gündoğan’da yaşayan iki yurttaşın başlattığı sahil temizliği etkinliğine 15 kişi katıldı. Bu kadar az kişinin katılmasına üzülmediklerini belirten Arzu Altınanıt ve Ebru Gökçe “Biz zaten iki kişi, gücümüz yettiğince sahildeki sigara izmaritleri başta, poşet pet şişe ve hayvan pisliklerini temizleyecektik. 15 kişinin gelmesi bir başlangıçtır. İnanıyoruz ki bundan sonra daha çok kişi bu tür etkinlikler yapacak ve düzenlenen temizlik etkinliklerine katılım sağlayacaktır…” dediler.

Öğlen saatlerinde iki yurttaşın çağrısını duyan, Gündoğan’da yaşamını sürdüren yada tatile gelen 15 duyarlı yurttaş, Gündoğan’ın yerel işletmelerinden birisi olan Terzi Mustafa’nın Yeri adlı restaurantın önünde bir araya geldiler. İşletmenin sahibi ve yıllardır burada esnaflık yapan Mustafa Öztürk sahil temizliği için bir araya gelen yurttaşlara önce Türk Kahvesi ve sonrasında da çay ikram ederek, teşekkür etti. Kendisinin de her sabah işletmesinin önündeki sahili temizlediğini belirten Mehmet Öztürk, sahil temizliğine gelen duyarlı yurttaşları tebrik ettiğini ifade ederek örnek bir davranış sergilediklerini söyledi. Daha sonra kendisi de yurttaşlar ile birlikte eline eldiven takıp çöp torbası alarak sahil boyunca çöp topladı.

gündoğan sade yurttaşlar plaj temizliği yaptı (11)Sahilde en çok sigara izmariti olduğunu söyleyen Ebru Gökçe; “Her ikimizde her sabah bu sahile geliyoruz. Kumlara atılan sigara izmaritlerinden de çok rahatsız oluyoruz. Arzu ablaya birlikte çöp toplayalım biraz olsa da temizlik yapmış oluruz dedim. Sonra bir baktık, bu kadar olduk işte…” dedi. Arzu Altınanıt ise “Biz bireysel olarak yapmayı düşündüğümüz bu çalışmayı, birazcık genişlettik. Aslında biraz da farkındalık yaratmak istedik. Özellikle belediye ve gazeteci arkadaşlarımızın da desteği daha çok ses getirecektir. Bu etkinliğin diğer sahillerde de yapılmasını diliyoruz…” dedi.

Arzu Altınanıt oldukça dikkat çeken bir öneride bulunarak; “Çöp atmak yasaktır! gibi tabelaların konulmasının çok anlamsız olduğunu kaydederek “Yasaktır tabelası koymak yerine daha sevimli ve daha akılda kalıcı bir şeyler olsun diyoruz. Bu nedenle Bodrum Belediyesinden “Tatil anılarınız bıraktığınız çöpler olmasın…”, “Sahiller kültablası değildir…”, “Sahille atılan çöpler görünmez olmuyor…”, “Seni bağrına basana ihanet etme; koru!”,  “Seni asla dışlamayacak olan hep doğa, ona iyi davran!”, “Medeni bir toplum temizlik ve merhametiyle var olur, temiz tut!” gibi sloganların yazılı tabelaların sahillere dikilmesini öneriyoruz…” dedi. 

gündoğan sade yurttaşlar plaj temizliği yaptı (41)Bodrum Belediyesi sade yurttaşların sahillerin temizliği için gösterdikleri bu çabaya duyarsız kalmayarak, etkinliğin duyurulması için 10 kere hoparlörden duyuru yaparken, sahilde çöp toplayan yurttaşlara çöp torbası ve eldiven temin etti. Bodrum Belediyesi yetkilileri, bu tür etkinliklerin çok önemli olduğunu ve insanların daha dikkatli olmalarını sağlamak için çok önemli olduğunu ifade ederek, en iyi temizliğin, kirletmemek olduğunu kaydettiler. Bodrum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Birimi de bu etkinliğin duyurulmasından, birimler arası iletişimin yapılmasına kadar gerekli tüm işleri kolaylaştırarak destek verdiler.

Yaklaşık 3 saat süren Gündoğan Halk Plajı temizlik etkinliğine Ankara’dan tatil için gelen yurttaşların bile katıldığı dikkat çekerken, çevre konusunda duyarlı olduğunu bilinen Gündoğan’da sadece 15 kişinin katılması ise oldukça manidar bir vaka olarak kayıtlara geçmiş oldu.

Sade bir yurttaş olarak ve hiçbir şov yapmadan Halk Plajında temizlik etkinliği düzenleyen yurttaşlar sosyal medya hesaplarından etkinlik ile ilgili şu paylaşımda bulundular;

gündoğan sade yurttaşlar plaj temizliği yaptı (21)Çöp toplama çalışmasından notlar:
1. 15 kişi katıldı. Aslında bu kadarını da beklemiyorduk ama sayı daha yüksek olsaydı sonuç daha iyi olurdu. Çok yorulunca tüm sahili bitiremedik. Kasım’da ve yaz başında tekrar yapacağız.
2. Amaç farkındalık yaratmaktı. Eminim az da olsa etkisi olacaktır.
3. En çok sigara izmariti topladık. İnanması güç ama torbalarca. İnsanlar ya izmariti çöpten saymıyor ya kuma gömerlerse sigara ağacı çıkacak sanıyor.
4. İkinci sırada bira şişesi kapakları ve cam kırıkları vardı. Ayağa batma ihtimallerini düşününce…
5. Ve tabii pet şişeler ve kapakları.
6. Bir de kulak çubukları. Denizden çıkan kulağını temizliyor olsa gerek.
7. Ah, o misinalar. Hayvancıkların ayaklarına dolandığında neler oluyor. Hele ucunda iğne olanlar.
Görünen o ki yabancılar bizden daha duyarlı. Ta Ortakent’ten çıkıp gelmişler.
8. Bodrum Gündem’den gazeteci Fatih Bozoğlu’na kocaman bir teşekkür borçluyuz. Hem sesimizi duyurmaya yardımcı oldu hem de belediye ile ilişki kurmamıza.
9. Bir teşekkür de belediye çalışanlarına. Çöp torbalarımızı ve eldivenlerimizi temin etmekle kalmadılar, bir de torbaları toplayıp çöpe götürdüler.
10. Ve tabii buna önayak olan Ebru Gökçe’ye, katılan herkese…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.