Bodrum Gündem

BRİÇ USTALARI 5. BODRUM BRİÇ FESTİVALİNDE YARIŞTILAR…

Bodrum Briç İhtisas Spor Kulübünün gelenekselleşen 5. Bodrum Briç Festivali (1)

Türkiye başta, İngiltere, İtalya, ABD, Bulgaristan, İsrail, İtalya gibi dünyanın bir çok ülkesinden çok sayıda briç ustası Bodrum Briç İhtisas Spor Kulübünün gelenekselleşen 5. Bodrum Briç Festivalinde bir araya geldiler. Briç Festivali turizm açısından da bir Bodrum ve Turgutreis’e hareketlilik kazandırdı.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Briç İhtisas Spor Kulübü, 28 Eylül-1 Ekim 2017 tarihleri arasında, Kadıkalesi, Yasmin Bodrum Resort Hotel’de Bodrum Belediyesi ve Bodrum Ticaret Odası sponsorluğunda, 5. Beynelmilel Briç Festivalini gerçekleştirdi.  Dört gün süren Festivalde, her gün 300 briç ustası yarıştı. Türkiye başta, İngiltere, İtalya, ABD, Bulgaristan, İsrail, İtalya gibi dünyanın bir çok ülkesinden çok sayıda briç ustası ve yakınları katıldığı Briç Festivali adeta bir şenlik havasında geçti. Bu sene beşincisi gerçekleşen ve her yıl daha da çok katılım ve başarılar kazanan, Türkiye ve Dünya Briç camiasında da bilinir hale gelip, gelenekselleşen bu festival önümüzdeki yıllarda Bodrum’un tanıtımı, briç sporunun yaygınlaştırılması ve dünya briççileri bir araya getirip, unutulmaz anılarla dönmesini sağlamaya devam edeceği kaydediliyor.

Bodrum Briç İhtisas Spor Kulübünün gelenekselleşen 5. Bodrum Briç Festivali (12)ÜNLÜ BRİÇ USTALARI DA BODRUM’DA…

Bodrum Briç Kulübü üyeleri Aden Tolay ve Bitez Blue Bay Hotel sahibi Alpaslan Vural’ın sponsorluğu ile Kulüp 32 genci de festival süresince konuk etti. Geleceğin briç ustaları olacak bu gençlerimiz büyük bir festivale katılarak briç tecrübelerini artırmış, aralarında dostluklar oluşturmuş ve bunları yaparken Bodrum’da güzel bir tatil geçirmişlerdir. Bununla beraber dünyaca tanınan briç ustaları Okay Gür, Gökhan Yılmaz, Enver Köksoy, Tezcan Şen, Yalçın Atabey, Zafer Şengüler, İrfan Doğan, Orhan Ekinci, Beliz Atalay, Hakan Göksu ve Kalin Karaivanov (Bulgaristan) Bodrum Briç Kulübünün davetini kabul ederek, festivali onurlandırmışlar.

FESTİVAL TÜM DÜNYAYA DUYURULDU…

İnternet üzerinden tüm dünyada briç oynama imkanı sağlayan, tüm dünya briççilerince çok sık ziyaret edilen BridgeBaseOnline WEB sayfası’nda (BBO) günlerce Bodrum ve festivalin duyurusu yapıldığı ifade edilirken, bu sayede yabancı ülkelerden ve Türkiye’den festivale gelen briççilerin Bodrum’u tanımaları sağlanmış. Yabancı konuklar ise Bodrum’un gönüllü tanıtım elçileri olmuş.  Bulgar briççi Kalin Karaivanov festivalimizi Bulgaristan’daki briççilere anlatacağını ve önümüzdeki yıl kalabalık bir grupla geleceğini ifade etti. Norveçli briççi Linda Hansen ve İsrail Bayan Milli Takım Kaptanı Joseph Engel ise festivalin başarısını, Bodrum’un güzelliği överek, önümüzdeki yıllarda da gelecekleri söylediler.

Bodrum Briç İhtisas Spor Kulübünün gelenekselleşen 5. Bodrum Briç Festivali (2)ÖDÜL PLAKETLERİ BODRUM SAĞLIK VAKFI ÇOCUKLARINDAN…

Festival boyunca ikisi birer gün, biri iki gün süren Türkiye’de yılda birkaç kez görülecek kadar geniş katılımlı briç turnuvaları düzenlendi. Dereceye girenlere Bodrum Sağlık Vakfı çocuklarının el emeği ile imal edilen ödül plaketleri verilmiştir. Ayrıca yine aynı vakıftan temin edilen küçük magnetler tüm katılımcılara Festival anısı olarak dağıtılmıştır.

Turnuvalarda derece alanların tam listesi şöyledir:

28 Eylül Hoşgeldin İkili(MP):

Birinciler: Sadık Arf-Murat Erkel ve Asuman Bayhan Uçar-Zafer Şengüler

İkinciler:  Kemal Besken-Engin Sayın ve Naci Demirbaş-Füsun Uzer

Üçüncüler: Şener Gebeceli-Mehmet E. Çopur ve Rasim Yeniad-Yaşar Karatoprak

Kadın Birinciler: Nejla Erkel-Gamze Uğurman

Genç Birinciler: Ahmet Gölgeli-Mustafa Melih Geçgel

Karışık Birinciler: Gülden Savaş-Cahit Yiğit Başbuğ

Senyör Birinciler: Vahak Mangır-Selçuk Gezdur

29 Eylül IMP İkili:

Birinciler: Terje Wolan-Ajlan Özkan Wolan ve Simten Yavuz-Yiğit Öztosun

İkinciler:  Ahmet Gölgeli-Murat Arı ve Neslihan Koçak-Agop Öztosun

Üçüncüler: Halan Göksu-Zafer Şengüler ve Gökhan Yılmaz-Aden Tolay

Kadın Birinciler: Sema Selçuk-Zuhal Atalay

Genç Birinciler: Mustafa Etka Türk-Berke Bıçak

Karışık Birinciler: Pınar Ergin-Kenan Mengü

Senyör Birinciler: Şahika Kösemen-reyhan Tekeli

30 Eylül-1 Ekim Açık İkili (Federasyon Altın Masterpoint):

Birinciler: Murat Erkel-Sadık Arf

İkinciler:  Celal Şimşekel-Zafer Şengüler

Üçüncüler: Petek Büyükdura-Hasan Kaptan

Dördüncüler:  Gökhan Yılmaz-Hakan Bahçeci

Beşinciler: Zafer Öztürk-Berk Başaran

Kadın Birinciler: Dilek Yavaş-Nazlı Mertin

Genç Birinciler: Cem Yiğit Aga-Ömer Pekgül

Karışık Birinciler: Simten Yavuz-Yiğit Öztosun

Senyör Birinciler: Joseph Engel-Reyna Molho

BRİÇ SPORU:

Briç (bridge:köprü) kendi topraklarımızda doğmuş, fakat daha sonra topraklarımıza gelmiş bir oyundur. Bu tuhaflık nasıl böyle olmuştur? Briçi İstanbul’un işgali sırasında İstanbul’da yaşayan küçük bir İngiliz grup yaratmıştır. Birbirlerinin evine oyun oynamak için giderlerken Galata köprüsünden geçiyorlarmış. Biraz da müziplik olsun diye, bu nedenle, oyunun ismini briç koymuşlar. Yani en azından ismi bizden. Daha sonra briç önce İngiltere’de gelişmiş ve oradan bütün dünyaya yayılmıştır. Bir zeka, iletişim, koordinasyon oyunudur. Dünyanın bir çok ülkesinde bir spor dalı olarak kabul edilmektedir ve federasyonları vardır. Türkiye’de bugüne kadar sporcu lisansı almış briç oyuncusu sayısı 16.000’i geçmiştir.Dünya üzerinde en fazla oyuncu sayısı olan 5. Ülkeden (ABD, Kanada, Fransa, İtalya ve Türkiye) biri olan ülkemizde Türkiye Briç Federasyonu oldukça faal ve iyi örgütlenmiş bir kurumdur. Hatta dünya briç olimpiyatlarından birine de büyük bir başarıyla ev sahipliği yapmıştır.

Briç eğitimi zorlu bir eğitimdir. Onlarca kitap okumayı gerektirir ve sporcu tabiriyle çok kilometre yapılması gerekir. Bu kadarla kalmaz, sistemler sürekli gelişir, yenilikleri yakından takip etmek gerekir

Briç bugün Türkiye’de yaygın şekilde oynanmaktadır. Örneğin sadece Bodrum’da Türkiye Briç Federasyonu’na bağlı üç kulüp vardır. Bazı üniversitelerde Briç dersi verilmekte olup, çok sayıda genç briçci yetiştirilmektedir. Son 25 yılda kadınların briç oynaması hızla yaygınlaşmıştır. Briç hocalığı yaparak geçimini sağlayan çok sayıda usta vardır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.