Bodrum Gündem

HALİKARNAS BALIKÇISI İÇİN ÜÇ AYRI ANMA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ…

CEVAT ŞAKİR İÇİN BODRUMDA ÜÇ ANMA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ (34)Halikarnas Balıkçısı yazar, şair, ressam, çevreci Cevat Şakir Kabaağaçlı, ölümünün 44’üncü yılında Bodrum’da çeşitli etkinliklerle anıldı.
Bodrum Gündem Haber

Cevat Şakir Kabaağaçlı’yı anma etkinliklerine OASİS Alış Veriş Merkezi bahçesinde öğrenciler tarafından satsuma fidanlarının dikilmesi ile başlandı. Anaokul ve ilkokul öğrencilerinden oluşan guruba daha sonra Kabaağaçlı’nın “Gülen Ada” isimli kitabı dağıtıldı. Öğrenciler daha sonra alışveriş merkezinde Halikarnas Balıkçısı’nın resimlerinin yer aldığı sergiyi gezdiler.

Anma etkinliklerine Kabaağaçlı’nın Gümbet Gönül Tepe’de bulunan mezarı başında devam edildi.  Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu, ÇYDD Bodrum Şubesi başkanı Meral Saraçbaşı,  Halikarnas Balıkçısı’nın 30 yıllık arkadaşı geçmiş dönem konsoloslarından TBMM Eski Başkanı İsmet Sezgin’in kardeşi Mukadder Sezgin ile STK üyeleri ve öğrenciler katıldı.
CEVAT ŞAKİR İÇİN BODRUMDA ÜÇ ANMA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ (14)Anma töreninde konuşan , Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu “Halikarnas Balıkçısı Bodrum’a çok değer katmıştır. Biz bugün burada Mavi Yolculuk’tan bahsedebiliyorsak, narenciye bahçelerinden bahsedebiliyorsak, yazın akşamüzeri esen serin meltemlerde bu ağaçların gölgelerinde bir çay yudumlayabiliyorsak Halikarnas Balıkçısının bizlere öğretmiş olduğu, bırakmış olduğu mirastır. Bodrum Belediyesi olarak Halikarnas Balıkçısının bizlere yüklediği misyonun farkındayız. Onun bize bıraktığı mirası gelecek kuşaklara aktarmak Bodrum Belediyesi olarak hepimizin görevidir. Bunun da bilinci içerisindeyiz.” Dedi.

CEVAT ŞAKİR İÇİN BODRUMDA ÜÇ ANMA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ (17)Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz yaptığı konuşmada şunları söyledi:  “Cevat Şakir aslında çok kültürlü, önemli eğitimler almış, Oxford’da okumuş, Osmanlı’da önemli bir ailenin çocuğu. Amcası sadrazam, babası paşa. Tabi bu önemli ailenin çocuğu inişli çıkışlı bir hayat süreci sonrası Bodrum’a geliyor. Mavi Sürgün diye ifade ettiği ve kitaplar yazdığı Bodrum’da geliyor ve sembolleşiyor” dedi.

CEVAT ŞAKİR İÇİN BODRUMDA ÜÇ ANMA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ (19)
Halikarnas Balıkçısı’nın 30 yıllık arkadaşı, geçmiş dönem konsoloslarından TBMM Eski Başkanı İsmet Sezgin’in kardeşi Mukadder Sezgin, Balıkçı ile ilgili anılarını paylaştı. Sezgin “Dostluğu ile onur duyduğum büyük bir şahsiyetti. Çok büyük bir düşünürdü. Diyebilirim ki Cumhuriyet dönemimizin en parlak zekalarından ve o zekayı işletmesini, kullanmasını bilenlerden en önde gelenlerden biriydi. 30 yıllık bir dostluk dönemimiz oldu. Kendisiyle 1955 yılında tanıdım. O dönemde Türkiye’deki Turizm ve Tanıtma Bakanlığı olarak onun engin bilgisinden yararlanma yollarını aradık. Kendisini Bakanlığımıza danışman olarak davet ettik. Yaklaşık iki yıl süre ile turizm rehberlerine Batı Anadolu uygarlıklarının tanıtılması konusunda Bakanlığa hizmet verdi. Kendisini Paris’e davet ettiğimde bir konferans düzenledik. Bütün Fransız aydınları, eğitimcileri, profesörleri, arkeologlar Anadolu uygarlıklarını orada onun ağzından dinlediler. Kendisiyle uzun mektuplaşmalarım vardı. İnşallah en kısa zamanda onları bir kitap haline getireceğim. İnsan olmayı öğrenmeye çalıştım onun sayesinde. Uygar olmaya çalıştım. “ dedi.

CEVAT ŞAKİR İÇİN BODRUMDA ÜÇ ANMA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ (21)Etkinlikte, Hüseyin Boyacı İlkokulu öğrencilerinin Balıkçı’nın sözlerinden hazırladıkları kısa sunum büyük alkış aldı.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bodrum Şubesi Başkanı Meral Saraçbaşı anma töreninde yaptığı konuşamada, Kabaağaçlı’nın bir yaşam öğretmeni olduğunu ifade ederek şunları söyledi:  “Yazardı, çizerdi, çevreciydi, bahçıvandı, insan dostuydu, hayvan dostuydu, doğa dostuydu, Bodrum’un dostuydu ama bütün bunları birleştirdiğimde ben balıkçıda bir yaşam öğretmeni buldum. O hepimizin öğretmeniydi. Ondan öğrenecek hala çok şeyimiz var. Ölümünün üzerinden 44 yıl geçti ama doğa bize hatırlattıkça balıkçının ne kadar önemli şeyler söylediğini bugün bile görüyoruz” dedi.

CEVAT ŞAKİR İÇİN BODRUMDA ÜÇ ANMA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ (38)Törende yapılan konuşmaların ardından Halikarnas Balıkçısı’nın mezarı başında dualar edilerek çiçekler kondu.
Halikarnas Balıkçısı’nı anma etkinlikleri kapsamında son olarak  Bodrum Kent Konseyi tarafından Bodrum Kalesi önünde düzenlendi. Balıkçı geçtiğimiz hafta ziyarete kapatılan Bodrum Kalesi önünde anıldı. Bodrum sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı anma töreninde, bir süre önce ziyaretçi girişine kapatılan ve restorasyon projesine başlanan Bodrum Kalesi, Balıkçı ile birlikte bir kez daha gündeme getirildi. Kent Konseyi Başkanı Mustafa Demiröz ile Konsey bileşeni STK’ların ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşen anma töreninde Balıkçının Kale önündeki büstüne çelenk bırakıldı.

CEVAT ŞAKİR İÇİN BODRUMDA ÜÇ ANMA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ (44)Burada Arkeolog Ayşe Temiz ve DTO Meclis Üyesi Rüştü Tezcan ile Sönmez Taner ve Canan Küçükeren birer konuşma yaparak Kale’nin kapatılmasının Bodrum’a vereceği zararı anlattılar….

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.