Bodrum Gündem

SİT ALANLARI ÜZERİNE ÇOK ŞEYLER SÖYLENDİ… YA SONUÇ?

sit alanları paneli (27)Çevre ve Şehircilik Bakanlığı doğal sit alanlarını Türkiye genelinde yeniden değerlendirilmesi dolayısıyla Bodrum’da bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Yaman Olgaç/ Bodrum Gündem  

Tabiat Varlıklarını Koruma Dairesi Genel Müdürü Kemalettin Tekinsoy yaptığı açılış konuşmasında yapılan yeni düzenleme ile koruma altına alınan toplam alanın Muğla ilin genelinde 189.000 hektardan 192.000 hektara, Bodrum ilçesinde ise 26.000 hektardan 33.000 hektara çıktığını açıkladı. Tekinsoy eski düzenlemedeki 1. 2. Ve üçüncü derece sit alanlarının yeni uygulamadaki “kesin korunacak hassas alanlar”,  “nitelikli doğal koruma alanları” ve “sürdürülebilir doğal koruma alanları” ile örtüşmediğini özellikle vurguladı.

Ayrıntılı bilgilendirme yapmak için söz alan Tabiat Varlıklarını Koruma Dairesi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Demirtaş yeni değerlendirme çalışmalarının hem 383 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, hem de UNESCO Koruma Alanları Kriterlerini esas aldığını belirterek, çalışmaların tüm Türkiye’de akademik düzeyde yürütüldüğünü ifade etti. Muğla’nın 31 ayrı bölgeye bölünerek mercek altına alındığını belirten Demirtaş ,her bölge için çeşitli bilim dallarında uzmanlaşmış 11 bilim insanının dört mevsime yayılmış inceleme çalışmaları yaptığını örnekleri ile anlattı. Bu bilgilerin bir kısmına Tabiat Varlıklarını Koruma Dairesi Genel Müdürlüğünün resmi sitesi olan www.says.gov.tr adresinden ulaşılabileceğinin de altını çizen Demirtaş, konu ile ilgili öneri, yorum ve eleştiriler ise [email protected] adresine gönderilebileceğini kaydetti.

Yaklaşık 40 dakika süren sunumdan sonra toplantının soru-yanıt bölümüne geçilmiş ve izleyicilerin Bakanlık Yetkililerine yönelttiği sorular ve verile yanıtlar çerçevesinde aşağıdaki konular netlik kazandı:

–              Yeniden değerlendirme çalışmalarına esas teşkil eden bilimsel çalışmaların kamuoyuna açıklanmaması genel bir şüphe oluşmasına neden olmuştur. Bu çalışmaların açıklanmasının doğru olmadığını düşündüklerini belirten Yetkililer, akademisyenler arasındaki çekişmelerin de bazı belirsizliklere neden olduğunu ileri sürdü.

–              Sahada yapılan çalışmaların yeterli olmadığı izlemine sahip izleyiciler, Karaada örneğini vererek çalışmaların yapıldığı sürecin kanıtları ile birlikte açıklanmasını talep ettiler.

–              Yalıkavak- Küdür, Tuzla ve Kissebükü – Adayalı örnekleri verilerek bazı değerlendirmelerin önceden tahsis edilmiş veya edilmesi planlanan yatırım arazilerine göre yapıldığı iddia edilirken, Yetkililer daha önce yapılan çalışmalar bilimsel esaslara dayanmadığı için bunlardan sorumlu tutulamayacaklarını ve yeni düzenlemelerde daha hassas davranılacağını ifade ettiler.

–              Okluk koyunda inşa edilen Cumhurbaşkanlık Konutu dolayısıyla Gökova’nın koruma alanlarının diğer bölgelerden daha hızlı bitirildiği ve onay aşamasına geldiği belirtildi. Bir çok izleyici, Oda Temsilcisi ve STK yetkilisi Gökova değerlendirmesinin bu şekli ile bakir koyların kitle turizmine açılacağına ve sürdürülebilir yat turizminim sonunu getireceğine dair endişelerini dile getirdiler.

–              Kesin koruma alanları olarak ilan edilen bölgelerdeki özel şahıs arazilerinin kamulaştırılacak olması  bazı izleyicilerin tepkisine neden oldu.

–              Daha önceki uygulamalarda yerel halkın mülkiyetinde iken sit bölgesi olan arazilerin satıldıktan sonra sit kapsamından çıkartılmasının da kamu oyunda tepkilere neden olduğu ifade edilirken, yeni uygulamada buna benzer uygulamaların olmaması talep edildi.

–              Toplantıda Akyaka’nın pilot bölge seçilerek özel bir Kentsel Tasarım Planı hazırlandığı açıklandı. Bu eşgüdümlü çalışma ile yapısal kirliliğin önüne geçilmesinin hedeflendiği ifade edildi.

Yaklaşık 4 saat süren toplantının sonunda izleyicilere yeni çalışmaları paftalar üzerinde de gösteren birer  CD ve haritalar dağıtıldı

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.