Bodrum Gündem

BODRUM’UN SON SOLUK BORUSU KARAOVA …

karaova bağbozumu şenlikleri sonuç bildirgesi (11)

Karaova-Der Başkanı Ali Öztürk “3.Karaova Bağbozumu Şenlikleri Sonuç Bildirgesi”ni gazeteciler ile paylaştı. Oldukça başarılı bir proje olduğu yönünde görüş birliğine varılırken, basın toplantısının sonunda bölge ile ilgili hassas konulardaki gazetecilerin soruları ve görüşleri dikkat çekti. Bu hassas soruların ve görüşlerin ilerleyen günlerde Bodrum gündemini epeyce meşgul edeceği ifade edildi…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Eylül ayında üçüncüsü gerçekleştirilen, her yıl bir önceki yıla göre daha da büyüyen, gelenekselleşen ve kurumsal bir yapıya kavuşan Karaova Bağbozumu Şenlikleri ile ilgili olarak Bodrum’da görev yapan gazetecilere “3.Karaova Bağbozumu Şenlikleri Sonuç Bildirgesi” sunumu yapıldı. Karanlık köyde gerçekleştirilen sonuç bildirgesi sunumuna Karaova-Der Başkanı Ali Öztürk ve Mehmet Vuran ile birlikte, Karaova Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Ceyhun Yağcı, Gökhan Uçar, Engin Başol, Ersun Varvil, Mumcular Mahalle Muhtarı Muhammet Karademir, Yeniköy Mahalle Muhtarı Mehmet Çengel, Karaova Muhtarı Mehmet Kara, Slow Food Yaveş Gari Bodrum Birliği Temsilcisi Deniz Kurtsan, geçmiş dönem Bodrum kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu ev sahipliği yaptılar.

Engin Başol’un sahipliğini yaptığı Etrim Doğa Restaurant tarafından Bodrum geleneksel lezzetlerin ve Mehmet Vuran’ın ürettiği şarapların da ikram edildiği basın toplantısında konuşan Karaova Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Öztürk sözlerine “Menzilinden şüphesi olmayanların ulaşamayacağı hedef yoktur. Karaova – Der olarak bizler inandık menzilimizde yürüyoruz. Şimdi de hedeflerine bir bir ulaşan ve üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz Karaova Bağbozumu şenliklerinin sonuç bildirgesiyle karşınızdayım…” şeklinde başladı.

Başkan Ali Öztürk başta bu projenin fikir babası olan, önceki dönem Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu ve çok büyük destek verdiğini belirttiği Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon olmak üzere, emeği geçenlerin kişi ve kurum ve kuruluşların isimlerini tek tek sayarak teşekkür etti.

Başkan Öztürk özellikle 20 yıl öncesindeki öngörüsü ile Muğla ve Karaovanın bağcılıkla tanışmasına vesile olan Türkiye’nin ilk kadın valisi Lale Aytaman’a da ayrıca teşekkür ederek, Aytaman’ın şenliğe gönderdiği mesajını paylaştı. Ali Öztürk “Muğla’da valilik yaptığım yıllarda tütün ekimine getirilen kota nedeni ile alternatif üretim kaynaklarını araştırırken, yörede antikiteden beri üzüm bağlarının yaygın olduğu, Bodrum Müzesindeki amforalardan dolayı şarapçılığın hayli gelişmiş olduğunun tespit edilmesiyle birlikte bağın aranan alternatif üretim ve ekonomik kaynak olduğunun anlaşılmasıyla, bağcılık için gerekli tüm araştırma ve çalışmaları yaptırttığını anlatmıştır. 20 yıl sonra fikirlerinin hayata geçmesinin kendisini ne kadar memnun ettiğini de belirtmiştir.” Valimiz Sayın Lale Aytaman’a Bodrum halkı adına katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum…” dedi.

Şenlik programımızda bütün hedeflerimize ulaştıklarına dikkat çeken Başkan Öztürk, ürün çeşitliliğinin, katılımcı sayısının ve Üretici Sayısının arttığını, bölge ekonomisine önemli oranda destek olduklarını, somut olarak yaklaşık 600 bin liralık bir katma değer yaratıldığını söyledi. Şenliğin farkındalığını yaratmak ve dikkat oluşturmak için de Yelken Gösterileri ile birlikte, köylüler yürüyor kortejini yaptıklarını da sözlerine ekledi.

karaova bağbozumu şenlikleri sonuç bildirgesi (5)KURUMSAL FİRMALAR DA SPONSOR OLDU…

Bu sene üçüncüsü gerçekleşen Bağbozumu Şenliklerine yerel işletmeler ve kuruluşlar ile birlikte Türkiye markası olan Arçelik’te sponsor olduğuna özellikle dikkat çeken Başkan Öztürk, “Slow Food Yaveş Gari Bodrum İş Birliği ile Arçelik Mucize Lezzetler Köyler Arası Yemek Yarışması yapıldı. Yöresel tatların ve ürün zenginliğinin ortaya çıkarılmasının amaçlandığı köyler arası yemek yarışmasına 46 adet yarışmacı başvururken, toplamda 23 farklı lezzet sunumu yapılmıştır. Yarışma ile bölgede yaşayan kadınlarımızın motivasyonu artırılmış,  yemekler satışa sunularak aile ekonomisine de katkı sağlanmıştır. Kazanan yarışmacılara ödülleri Arçelik tarafından verilmiştir…” dedi.

karaova bağbozumu şenlikleri sonuç bildirgesi (8)OKULLAR TEK TEK EĞİTİME KAZANDIRILMAYA DEVAM EDİYOR…

Karaova-Der Başkanı Ali Öztürk, taşımalı eğitim sisteminden dolayı 20 yıldır kapalı tutulan Yeniköy İlköğretim Okulu’nu yeniden eğitim öğretime açılmasını sağlamaktan dolayı gurulu olduklarını kaydederek; “Karaova Tanıtma ve Dayanışma Derneği (Karaova-Der) olarak her yıl bir okul sloganı ile çıktığımız bu kutsal yolda Karaova Pınarlıbelen ilköğretim okulundan sonra Karaova Yeniköy köyünde ikinci okulumuzun açılışını tüm köy halkı ve ziyaretçilerimizle birlikte yaptık. Taşımalı eğitimden dolayı 20 yıldır kapalı tutulan bu okul, yeniden eğitim öğretim hayatına kazandırılmıştır. Köylerimizin öğretmenlerimize teslim edilmesi hususunda Yeniköy’de bir tuğla koyduk. Okul aynı zamanda imece kültürünün yaşatılması gerektiğinin de kanıtı olmuştur. Toplumun ekonomik katmanlarının birbirine yaklaştığında neleri başarabileceğini göstermesi bakımından da örnek olmuştur…” dedi.

karaova bağbozumu şenlikleri sonuç bildirgesi (14)HALK KATILIMLI BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI YAPILDI…

3.Karaova Bağbozumu Şenlikleri kapsamında, Süleyman Dilsiz’in “Balık Nasıl Pişirilmez” adlı söyleşisine yaklaşık 150 yurttaşın katıldığını ifade eden Başkan Ali Öztürk; “Yöreye uygun üzüm çeşitleri ile bağcılık ve sonuçları ile       Yrd.Doç.Dr. Murat Güneri yöremize ve amacımıza en uygun bağ çeşitlerini anlatırken, yöremiz üreticilerinden Ali Osman Menteşe “Kaliteli zeytinyağı nasıl üretilir” adlı sunumunu gerçekleştirmiştir. Şehir ve Bölge Plancısı Semra Kutluay ise “Yüz Binlik Planlarda, Eko Turizm Ve Kırsal Kalkınma” konusu ile eko-turizmin gerçekte ne olduğunu, yüz binlik planların aslında bir hayal kurma projesi olduğunu, bu hayalin nasıl hayata geçeceğini, tarım turizm entegrasyonunda imar planlarının nasıl bir etkisi olduğunu, doğal çevrenin ve ekolojik çevrenin korunmasında ve sürdürülebilir tarım uygulamalarında planların önemini anlatmıştır. Devamında Doç.Dr. Cem Karagözlü hayvancılık, beslenme ve üretim ilişkilerindeki denge ile doğru üretimin nasıl yapılacağını ve bölgede hayvancılık ve geleneksel süt ürünlerinin geleceğini, Canan Karagözlü de üretim ve normal yaşamımızda hijyenin neden önemli olduğunu, dikkat edilmemesi halinde toplumu hastalıkların nasıl etkilediğini ve üretilen malların satışında ki faktörleri, Yüksek Mimar Faruk Malhan’da sürdürülebilir ekonomik yaşamın ancak aile işletmeleri ile olabileceğini, markalaşmanın bu sürdürülebilir ekonominin belki de en önemli faktörü olduğunu, üretim ve tüketim modellerinin nasıl olması gerektiğini, yaşamımızda kalifiye elemanın önemini, toplumların kendi yörelerine özgü ürünlerle daha kolay ekonomik kalkınmayı başardıklarını istenilmesi halinde Karaovada da bunun başarılabileceğini anlatmıştır…” dedi.

Öztürk; 6 dalda ve yurttaşların katılımı ile gerçekleştirilen bilgilendirme toplantıları, yaklaşık 4 saat sürerken, 300 kişiden fazla yurttaşın dikkatle dinlendiğini vurguladı.

karaova bağbozumu şenlikleri sonuç bildirgesi (6)KARAOVA BODRUM’UN SON SOLUK BORUSUDUR…

3.Karaova Bağbozumu Şenliklerinin sonuç bildirgesini gazeteciler ile paylaşan Karaova-Der Başkanı Ali Öztürk açıklamasının sonunda oldukça dikkat çeken ve üzerinde düşünülmesi gereken noktalara işaret ederek şunları söyledi; “Bölge tarımının Bodrum için sürdürülebilir turizm potansiyeli olduğunu, Bağbozumu lokomotifliğinde Tarım Turizm Entegrasyonunun sağlanabileceğini, Bölgede Biyolojik yeterliliği olan ürün ve ürün çeşitliliğinin var olduğunu Tarımın turizmle entegre olmasının ekonomik hayatımıza ne kadar olumlu etki yaptığını, Bölgenin Katma Değeri Yüksek ürünler yarattığını, Üretim artışının istihdama olumlu katkı yapacağını, insanlarla doğa arasında ekolojik denge kurulmasının ne denli önemli olduğunu biliyoruz.  En büyük kirlenme ise yoksulluktur. Yoksulluktan kurtulmanın en önemli yolunun üretmek olduğunu, Karaova’nın da Bodrum’un son soluk borusu olduğunu kanıtlanmıştır…”

Ali Öztürk sözlerini “Ne kadar yerel isek o kadar evrenseliz. Değerlerimizden asla vazgeçmeyeceğiz…” sloganı ile tamamladı.

karaova bağbozumu şenlikleri sonuç bildirgesi (16)SORU YANIT BÖLÜMÜNDE ÇOK HASSAS KONULAR DİLE GETİRİLDİ…

Daha sonra soru ve yanıtların verildiği interaktif bir toplantıya dönüşen basın açıklamasında, bölge ile ilgili oldukça dikkat çeken görüşler dile getirildi. Bunlardan en önemlisi 7 yıl önce belediye meclisi tarafından onaylanan golf alanlarının yeraltı sularını kullanması ve gübrelemeden kaynaklı yeraltı sularının kirliliğine neden olunması ve bölgedeki yapılaşma ile ilgili soru ve değerlendirme oldu. Bölgede inşaatına başlanan cezaevi, bazı ormanlık alanların şahıslara tahsisi, kentlilerin bölgedeki arazileri satın alarak yeni yerleşim alanları yaratmaları, imar, hızlı yapılaşma ve Katı Atık Tesisinin bölgeye yapılması gibi çok hassas konularda da görüş alışverişinde bulunulurken, bu konuların ilerleyen dönemlerde ve özellikle seçim döneminde çok sıklıkla konuşulacağı, tartışılacağı ve özellikle bazı siyasi partiler ile bazı siyasi figürlerin de rahatsız olacağı üstü kapalı olarak ifade edildi…

Yorumlar

  1. fikret karataş dedi ki:

    Bu güzelliklerin izlem ve gözlemcisi, aynı zamanda tanığı olarak bulunamadığım için üzgünüm. Ancak uygun adım mutluluğa kararlı yönelişi görmek ve hissetme nedeniyle de mutluyum Sevgilerimle kutlarım!….