Bodrum Gündem

BÜYÜK  NUTUK’UN 90. YILDÖNÜMDE ÇYDD BODRUM ŞUBESİ…

çydd bodrum şube ve nutuk 5

Meltem ULUSOY
Mustafa Kemal ATATÜRK’ün, yenilgiye uğrayan devletlerin dahi saygıyla karşıladığı Ulusal Kurtuluş Savaşı’mızın başlangıç günü olan 19 Mayıs 1919’ta Samsun’a çıkışıyla başlayıp 1927’ye kadar geçen süreci anlattığı Büyük NUTUK’un okunuşunun 90. yılındayız. NUTUK, belgeleri sayesinde Atatürk’ün tarihçi kimliğini de ortaya koymakta ve gerçekliği yabancı arşivlerde bulunan belgelerle de pekiştirilmektedir.

NUTUK, yazıldığı dönemde Cumhuriyet Halk Fırkası Genel başkanı olan Mustafa Kemal’in 15 – 20 Ekim 1927 tarihleri arasında, yerli ve yabancı basın mensuplarının da katıldığı partisinin 2. kuruluş yıldönümünde kendisinin ve silah arkadaşlarının faaliyetlerini özetleyen konuşmadır ve tüm gerçekliğiyle bir çeşit halka hesap vermedir. Kültür Bakanlığı Yayınevi tarafından (belgeler bölümü dışında) yaklaşık 900 sayfalık bir kitap olarak yayımlanmıştır ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bu dönemle ilgili en temel resmi tarih kaynağı olmak niteliğindedir.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bodrum Şubesi de NUTUK’un okunuşunun 90. yıldönümü nedeniyle 22 Ekim Pazar günü şube gençleri ve üyelerinin katılımıyla bir anma etkinliği düzenledi. Bodrum’da bulunan Prof. Dr. Türkan Saylan büstü önünde gerçekleştirilen etkinlikte ilk önce gençlere şube başkanı Meral Saraçbaşı tarafından bilgilendirme yapıldı. Daha sonra gençler Nutuk’tan bölümler okudular. Çevrede bulunan halk tarafından da ilgi ve takdirle karşılanan etkinliğin bir de sürpriz konukları vardı. Bodrum’u ziyaret etmekte olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencilerinden oluşan ‘’Check-Up’’ Tiyatro Topluluğu da okumanın bir bölümünde şube gençleri ve üyelerle sohbet ettiler ve görüş alış-verişinde bulundular.

  1. yıl etkinlikleri, Prof. Dr. Özer Ozankaya’nın özellikle gençler için kaleme aldığı ve Bodrum Belediyesi tarafında baskısı yapılan ‘’Nutuk’tan Seçmeler’’ in 26 Ekim 2017 Perşembe günü saat 14.00’te Herodot Kültür Merkezi’nde sayın Ozankaya’nın imzalayacağı seçkilerin tanıtımı ve 29 Ekim Pazar günü Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bodrum Şubesi’nin her yıl Cumhuriyet Bayramı nedeniyle iskele Meydanı’nda geleneksel olarak düzenlediği şölende 14.30-15.30 saatleri arasında yine sayın Ozankaya tarafından imzalanması ve gençler tarafından okunmasıyla devam edecek.

ÇYDD Bodrum Şubesi’nin Cumhuriyet Bayramı etkinlileri sırasında, Sakarya Zaferi’nden sonra şanlı ordumuza kutlama yemeği olarak hazırlanan kurufasulye-pilavdan oluşan ve Bodrum halkıyla paylaşılacak olan “Cumhuriyet Yemeği” ikram edilecek ve çeşitli grupların dans ve müzik gösterileri yer alacak.

Gerçek belgelere dayanarak kaleme alınmış NUTUK’un tüm vatanseverlerin başucu kitabı ve gençlere en büyük armağanı olması dileğiyle…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.