Bodrum Gündem

ÇİN TELEVİZYONU BODRUM’DA MANDALİNA SERÜVENİNE ÇIKTI…

bodrum çikolata çin televizyonunun çekimi (5)Çin Merkrez Televizyonundan bir ekip yaklaşık bir hafta boyunca Bodrum’da işlenmiş ve marka olmuş  mandalina ürünleri ile ilgili özel bir program hazırlıyor.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Çin Merkez Televizyonunda ve CCTV 9‘da yayınlanacak program için geçtiğimiz aylarda Bodrum’a gelip araştırma yapan ekip çekimlere başladı.

İlk gün Bodrum’da mandalina dolmasının  yapılışını çeken Huohe Culture Media adına yönetmen Qiu Jing ve beraberinde yaklaşık 10 kişinin bulunduğu ekip, daha sonra Bodrum Çikolata atölyesinde mandalinalı çikolata yapımının çekimini tamamladılar. Yönetmen Qiu Jing ve ekibi son üç gün boyunca Bodrum Lokumu, mandalina salatası ve mandalina şarabı  yapımının çekimlerini tamamlayarak ülkelerine dönecekler.

Bodrum Çikolata’da mandalinalı çikolata yapımı esnasında sorularımızı yanıtlayan yönetmen Qiu Jing, mandalinanın Çin’den  Türkiye’ye İpekyolu üzerinden geldiğini ve mandalinanın Çin’de önemli bir yeri olduğunu vurguladı.  Yönetmen Qiu Jing “Tarihi uzun yıllara dayanan  bir meyvedir mandalina Çin’de.  Bizim için ayrıca kutsaldır. Öncelikle ben çok seviyorum mandalinayı.  Çin’den Bodrum’a mandalinanın serüvenini  ve mandalinadan elde edilen ürünleri anlatan bir program çekiyoruz. Bu program Çin Merkez Televizyonu ile Çin’de yayın yapan CCTV 9’da da yayınlanacak” dedi.

Bodrum’da butik çikolata yapan Bergüzar Akşit Ayder, Çin’den gelen ekibi misafir etmekten ve kendi patentli ürünü olan Mandalina Çikolatasının yapımını paylaşmaktan, Bodrum’un geçmişte önemli bir dönemine damga vuran ve ekonomisinin can damarı olan mandalinaya yaptığı çikolatalar ile hayat vermekten de son derece mutlu olduğunu kaydetti.  Bergüzar Akşit Ayder, “Bodrum’da Bodrum markası olan bir değer üretmek oldukça önemli. Bu değerin yine Bodrum’un tarihinde mihenk taşı olan mandalinaya dayanması da ayrıca kayda değer. Biz Bodrum Mandalinası Özü taşıyan çikolatalarımızı özellikle Bitez’in bahçelerinde yetişen mandalinaları ile imal ediyoruz.  Bodrum Çikolata yerel bir değerdir. Bunun Çinli televizyon ekibi tarafından bu değerin kayda alınması da bizim için anlamlı oldu” dedi.

Çin’de Mandalina ile İlgili Detaylar:

Çin’de mandalina yeni yıl yemeklerinin de “olmazsa olmaz”larından. Mandalina ağaçlarının etrafı başka çiçeklerle süslenirken, mandalina dallarına bereket getirdiğine inanılan eski Çin paraları ve küçük kartlar asılıyor. Yeşil ve turuncunun getirdiği renklilik, kırmızı süslerin arasında kendine has bir hava katıyor.
Çin yeni yılında gezmeye giden çocukların her biri iki ellerine bu küçük mandalinaları alıp, daha büyük çocuklara “xing nian kuai le!” (新年快乐!) “mutlu seneler” diyerek mandalinaları vermesi adetmiş.
İki eldeki iki mandalinin iki kat uğur getireceğine inanılırmış.
Mandalinin uğur getireceğine inanılmasının bir başka sebebi, mandalinin ju (橘) sesinin şans ve uğur kelimesini ji (吉) sesine benzemesiymiş.***
Tatil günlerinde Hong Kong’ta bazı büyük mağazalar 17 – 18 Şubat’ta kapalı olmakla beraber, büyük alışveriş merkezlerinin ve restoranların çoğu açık kalır. Küçük dükkanlar ise üç gün boyunca ve hatta muhtemelen daha uzun bir süre boyunca kapalı kalır.

Eğer Çin’e seyahat edecek olursanız “Pekin ve diğer büyük şehirlerin dışında ülkenin 18 – 24 Şubat tarihleri arasında tatilde olduğu” ikazı ile karşılaşabilir, bu durumda tüm ihtiyaçlarınızı kaldığınız otelde karşılamak durumunda kalabilirsiniz. Hong Kong daha ziyade bir iş merkezi olduğu için Çin’e göre mağazaların kapanması durumu ve seyahat zorlukları ile burada daha seyrek karşılaşılır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.