Bodrum Gündem

BODRUM’UN YER ALDIĞI YÜZLERCE KAYNAK TARANDI…

IMG_6308

İleride Bodrum üzerine araştırma yapacak kişi ve kuruluşlar, artık çalışmalarına Bodrum Bibliyografyası yönlendirmesi ile bir adın önde başlayacaklar. Bodrum Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünde Yayınlar Personeli olarak çalışan Cezmi Çoban’ın hazırladığı “Bodrum Bibliyografyası” için yüzlerce kaynak tarandı…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Hazırladığı “Bodrum Bibliyografyası” için Bodrum Belediyesi Heredot Kültür Merkezinde düzenlenen imza gününde konuşan yazar Cezmi Çoban en büyük hayalinin; “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Bodrum ansiklopedisini yayınlayabilmek. O tabi çok kapsamlı bir çalışma olur. Akademisyenlerle kolektif bir çalışma olabilecek nitelikte. Yani Bodrum ansiklopedisi en büyük hayalim…” dedi.

Bu güne kadar Bodrum üzerine sekiz kitap yazan Yazar Cezmi Çoban’ın Bodrum Bibliyografyası adlı kitabının da çok önemli olduğuna dikkat çeken ve satın aldığı kitabını imzalatan Bodrum büyüklerinden Hüseyin Yeter Şakar; “Her Bodrumlunun Cezmi evladımızın kitaplarına sahip olması gerekir…” dedi.

cezmi-coban-1

BODRUM İÇİN TAŞ TAŞ ÜSTÜNE KOYMAK İSTEYEN HİÇ KİMSEYİ GERİ ÇEVİRMEDİK…

Yazar Cezmi Çoban imza günü öncesinde de Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’u ziyaret ederek imzalı bir kitabını takdim etti. Kitabın oluşma süreci hakkında Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’a bilgiler veren Çoban; “Tüm araştırmalarımı göz önünde tutarak diyebilirim ki Bodrum tarihini ele alan yayınlar son on yılda büyük bir artış kaydetmiştir. Bunda da en büyük etken Sayın belediye başkanımız Mehmet Kocadon’un biz araştırmacılara olan yardımları ve destekleridir…” dedi.

Bodrum üzerine yapılan her araştırmanın kendisini mutlu ettiğini dile getiren Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon: “Bu süreçte; Bodrum için taş taş üstüne koymak isteyen hiç kimseyi geri çevirmedik. İmkanlarımız ölçüsünde ve her anlamda yanlarında olduk. Bodrum için yapılan her çalışma önemlidir. Çünkü Bodrum dünyanın ortak bir mirasıdır. Bizim tüm çabamız, mesaimiz ve mücadelemiz bu mirasın gelecek nesillere hak ettiği ölçüde aktarılabilmesidir. Bodrum’u yazarak yaşayan kardeşimize de yeni kitabının hayırlı olmasını ve Bodrum’u araştıranlar için de faydalı olmasını diliyorum…” şeklinde konuştu.

IMG_6299HER BODRUMLU’DA BULUNMASI GEREKEN BİR ESER…

Bodrum Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünde Yayınlar Personeli olarak çalışan Çoban “Kitapta Bodrum üzerinde yazılmış bin 700 adet kaynağın listelenmiş hali var. Alfabetik bir liste halinde makalelerin sayfa numaraları, isimleri, dergilerin ve kitapların isimleri yer almakta. Bu kitap ne işe yarar; Bodrum belleği niteliğinde, Bodrum üzerine araştırma yapmak isteyen birisi daha önce Bodrum üzerine yazılmış, mimarisinden tutun da geleneklerine, folklorüne, masallarına, sarnıçlarına, değirmenlerine, sandaletlerine kadar hangi çalışma yapılmışsa yazılı anlamda hepsi yer almakta. Bir referans niteliği olarak Bodrum’u araştıran, Bodrum’u seven herkesin evinde bulunmasını çok isterim…” Dedi

Bodrum Gündem Dergi’de de Bodrum Masalları yazan Cezmi Çoban, 23 Kütüphane ve kişisel kitaplıklarda yer alan 115 dergi, 56 yerel ve ulusal gazeteyi tarayarak yerli ve yabancı bin 700 yazılı kaynağın künye bilgilerini derleyen Cezmi Çoban, kitap haline getirdi.

 

IMG_6312ANA KAYNAK ANKARA MİLLİ KÜTÜPHANE…

Kitabı hazırlarken kaynakları nasıl bulduğunun bilgisini de veren yazar Çoban “Kaynaklar genellikle kütüphanelerden ve kendi bünyelerinde oluşturdukları kitaplıklardan ulaştık. Ana kaynağımız Ankara’da yer alan Milli Kütüphane oldu. Türkiye’nin hafızası olan bu kütüphanede Bodrum Yarımadası özelinde bilgi veren gazeteleri, kitapları, makaleleri, haritaları derlemeye çalıştım. Bu kitap yaklaşık 4 yıllık bir çalışma sonrası ortaya çıktı. Her kitapta da bir sonraki projenin ne olduğuna dair bilgiler vermeye çalıştım…” dedi.

SÜREKLİ ÜRETEN BİR YAZAR…

Bodrum Bibliyografyası Yazar Cezmi Çoban’ın sekizinci kitabı. Çoban’ın diğer yedi kitabı da yine Bodrum ile ilgili kitaplar. Bodrum Halk Masalları, Bodrum ilçesi Ağız Sözlüğü, Belleklerde Yaşayan Bodrum, Bodrum Denizcilik Tarihi Araştırmaları, Altın Makas-Gümüş Bıçak, Muğla Bibliyografyası, Bodrum Belediye Başkanları adlı kitapları daha önce yayınlanmış.

Cezmi Çoban’ın bir sonraki kitabı ise “Herodot’ta günümüze kadar Bodrum’da iz bırakanlar” olacak.  Çoban yeni kitabı için hazırlamaya başlamış…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.