Bodrum Gündem

HALIKARNASSOS’UN ERK SAHİBİ KADINLARI ANLATILDI…

bodrum Akademia vakfı Halıkarnassos’un Erk Sahibi Kadınları konulu konferans (35)

Halıkarnassos’un Erk Sahibi Kadınları konulu konferans yoğun bir katılım ile Bodrum Herodot Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Konferans öncesi Gümüşlük Forumu Tiyatro Atölyesinde tiyatro eğitimi alan çocukların sahnelediği oyun ise katılımcılar tarafından çok beğenildi…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Tarihi, doğal ve kültürel mirasın korunup yaşatılmasına dönük projeler üretmeyi amaçlamış olan Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı (AKADEMİA) bünyesinde bulunan “Herodotos Tarih Araştırmaları Merkezi”nin, 2017 ve 2018 yılında düzenleyeceği ve her ay düzenli olarak gerçekleştirilecek toplam altı konferanstan oluşan,  konferanslar dizisinin ilki “Halikarnassos’un Erk Sahibi Kadınları” konulu konferans, Bodrum Belediyesi’nin de katkıları ile Bodrum Herodot Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

bodrum Akademia vakfı Halıkarnassos’un Erk Sahibi Kadınları konulu konferans (9)ALTI AY BOYUNCA HER AY BİR KONFERANS OLACAK…

Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı (AKADEMİA) Başkanı Özay Kartal konferans öncesinde konferanslar hakkında şu bilgileri verdi; “AKADEMİA Vakfı olarak tarihi, kültürel ve arkeolojik alanlarda yaptığımız çalışmaların bir parçası olan “Tarih Konferansları Dizisi”nin ilki için buradayız. Bu günkü konumuz Halikarnasos’u yöneten erk sahibi kadınlar; Artemisia-1, Artemisia-2 ve Kraliçe Ada anlatılacak. Bu çok ilginç ve dikkat çekici konuyu Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güray Ünver anlatacak. Bu gün görüyoruz ki bizi de motive eden iyi bir katılım var. Bir de sürprizimiz var; Gümüşlük Forumu’nun çocuklar ile birlikte organize ettiği bir Tiyatro Atölyesi var. Burada tiyatro eğitimi alan çocuklarımız tam da bu gün işlenecek olan konumuz ile Artemisia-1, Artemisia-2 ve Kraliçe Ada’yı canlandıran bir tiyatro oyununu sahneleyecekler. Ardından da konferansımız sunulacak…”

Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı (AKADEMİA) Başkanı Özay Kartal bir sonraki konferansın 16 Aralık 2017’de gerçekleştirileceğinin bilgisini verirken, konu ve konuk ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini, konu ve konuk netleşir netleşmez Bodrumluların basın ve sosyal medya yolu ile haberdar edileceğini kaydetti…

bodrum Akademia vakfı Halıkarnassos’un Erk Sahibi Kadınları konulu konferans (38)NASIL OLMUŞ DA, BU KADAR GÜCÜ ELE GEÇİRMİŞLER…

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güray Ünver ise “Halikarnassos’un Erk Sahibi Kadınlarının: Artemisia I, Artemisia II ve Ada’nın yaşamlarından kesitlerin anlatılacağı konferansın, Flavius Arrianos’un “Asia’da Semiramis’ten bu yana kadınların da erkekler üzerinde egemen olması gelenek olarak süregelmiştir…”  sözünden yola çıkarak, tarihteki bu güçlü kadınların hikâyesini bir sohbet havası ile anlatacağını ifade ederek şöyle konuştu; “Konferanstan çok, söyleşi havasında geçmesini istediğimiz bir toplantı düşünüyoruz. Bodrum’daki erk sahibi kadınların hem bilinen yönlerini, hem bilinmeyen yönlerini, hem de tarihsel bazı problemlere işaret etmeye çalışacağız…”

Konferansın konusunun çok ilginç ve dikkat çekici oluğunu ifade ederek bu konferansta magazinsel konuların olup olmayacağını soran bir gazeteciye ise gülerek şu yanıtı verdi; “Çok magazinsel bir yönü olduğunu düşünmüyorum. Bunlar politikanın içinde yer alan, erk sahibi, güçlü ve savaşmayı bilen kadınlar. Bunların aile yaşamlarına ve erklerinin dayandığı Temeller e bakmaya çalışacağız nasıl olmuş da, bu kadar gücü ele geçirmişler bunları anlatmaya çalışacağız…”

Yaklaşık bir saat süren konferansa da oldukça yoğun ilgi vardı. Yazları Bodrum’da, kış döneminde ise İzmir’de yaşamını sürdüren Türkiye’nin ilk kadın bakanı Prof.Dr.İmren Aykut ile birlikte bir çok Arkeolog, tarihçi ve tarihsever yurttaşlar konferansı dikkatle izlediler.

“Halikarnassos’un Erk Sahibi Kadınları” konulu konferansa yaklaşık 300 kişi katılırken, Gümüşlük Forumu Tiyatro Atölyesinde eğitim gören çocukların sahnelediği oyun göz doldurdu. Çocukların performansı ve konusu katılımcılardan tam not alırken, çocukların heyecanı da görülmeye değerdi…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.