Bodrum Gündem

MEHMET TURAN (DEDE) “ALEVİLİK, YOL VE ERKANLARI” KONULU KONFERANS VERDİ…

Alevilik, Yol ve Erkanları konusunda bilge kabul edilen Mehmet Turan (dede) (39)

“Alevilik, Yol ve Erkanları” konusunda bilge kabul edilen, dünyanın dört bir tarafında verdiği konferanslar ile Aleviliği anlatan Mehmet Turan (dede), Bodrum Belediyesi Heredot Kültür Merkezinde “Alevilik, Yol ve Erkanları” konferansı verdi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından düzenlenen “Alevilik, Yol ve Erkanları” konulu konferansın konuğu, dünyanın dört bin yanında verdiği konferanslar ile tanınan ve ünlü ressam ve gazeteci Fikret Otyam’ın vasiyeti üzerine cenaze törenini yöneten Mehmet Turan (dede) oldu.

Bodrum CHP İlçe Başkanı Recai Seymen ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte, Bodrum’un sevdiği ve saydığı Alevi dedesi Mustafa Eyidoğan ile yine Bodrum’un tanınmış Alevi dedelerinden Hüseyin Yalçın, Güllük Alevi Kültür Derneği Başkanı Tahsin Piliç, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Milas Temsilcisi Akif Özbilge, Dağlar kızı Reyhan adlı şarkısı bir döneme damgasını vurmuş, ona yakın dilde şarkı söyleyebilen ses sanatçısı Zaliha ile birlikte çok sayıda Alevi ve Alevi olmayan yurttaş katıldı.

Konferans öncesi halk ozanı olmayı hak etmiş İlhan Özçelik katılımcılara sazı ve sözü ile hitap etti. Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği semah kursiyerleri semah döndü. Başkan Cem Yalçın ve Mehmet Turan (dede) semah öğreten Ali Döngel’e Bodrum Sağlık Vakfı engelli öğrencileri tarafından hazırlanmış plaket takdim edildi.

Ardından yine Bodrum’da çok bilinen ve kendini dağlara vuran bilge insan Hıdır Çam ile Güllük Alevi Kültür Derneği Başkanı Tahsin Piliç kendilerine ait şiirlerini katılımcılar ile paylaştı. Salonda Hz.Ali, Hacı Bektaş Veli,  ile birlikte 2 Temmuz’da Sivas’ta katledilenlerin fotoğraflarının bulunduğu afişler de dikkat çekti.

Alevilik, Yol ve Erkanları konusunda bilge kabul edilen Mehmet Turan (dede) (1)ALEVİLİK SEVGİ TEMELİ ÜZERİNE KURULMUŞTUR VE BİR SIRLAR ÖĞRETİSİDİR…

“Alevilik, Yol ve Erkanları” konulu konferansına Aleviliğin tarifi ile başlayan Mehmet Turan (dede) “Ali’nin düşündüğü gibi inancını mantığın yanına koyarak dengelemiş, teraziye koymuş ve o şekilde kabullenmiş insanların inancıdır. Aleviliği tarif ederken, şu şu şartlar olduğunda Alevi olunuverir ve Alevilik şudur demek, Aleviliği hem küçültür, hem de eksiltir. Hele hele binlerce yıllık Alevi tarihinin anlayışını bin 400 yıla sığdırmak Aleviliğe hakarettir. Söze böyle başlıyorum; Aleviliğin binlerce yıllık geçmişine gitmek ve binlerce yıllık geçmişinden anlamak ve öğrenmek gerekir. Aleviliğin ibadeti insanın kendisini eğitmesi ve yetiştirmesidir. Buradan yola çıkarsak, Alevilik sevgi temelli bir topluluğun örgütlenmesidir aslında. Sevgi temeli üzerine kurulmuştur ve bir sırlar öğretisidir. Nedir bu sırlar? Alevi yaşamlarının bütün alanlarını sevgi ve barış temelli biçimlendiren, geniş tabanlı bir örgütlenmedir. Alevi erkanı, bünyesinde sırlar saklayan ve bu sırları kendi kurumsal yapısı içinde yetiştirdiği İnsan-ı Kamil yani olgun insanlar vasıtası ile sonraki kuşaklara aktaran bir gizem okuludur. Bu bir okuldur. Muhabbetinde, Ceminde, sohbetinde eğitmek vardır. Eğitmek için de önce kendisinin eğitilmesi gereklidir. Alevi erkanının bu yolda iki amacı vardır. Bunlardan birincisi sırlar öğretisi, dört kapı, kırk makam ve kardeşlik örgütlenmesi anlayışıdır…” dedi.

Alevilik, Yol ve Erkanları konusunda bilge kabul edilen Mehmet Turan (dede) (16)ÇOK DİKKAT ÇEKEN SORULAR SORULDU…

Yaklaşık iki saat kesintisiz bir şekilde süren Mehmet Turan (dede) konferansında “Alevilik, Yol ve Erkanları” konularında oldukça detaylı bilgiler vererek günümüze uyarlanmış felsefesini katılımcılar ile paylaştı. Arada sazı ve sözü ile deyişler söyleyen Mehmet Turan (dede) konferansının sonunda katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı.

Mehmet Turan (dede) tarafından sunulan  “Alevilik, Yol ve Erkanları” konulu konferans sonunda Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Başkanı Cem Yalçın Bodrum Sağlık Vakfı engelli öğrencileri tarafından üretilen plaketlerden takdim edildi.

Bodrum Belediyesi Heredot Kültür Merkezinde Mehmet Turan (dede) tarafından sunulan  “Alevilik, Yol ve Erkanları” konulu konferans, Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Dernek binasında ve Kumköy-İrmene Cemevinde tekrarlandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.