Bodrum Gündem

BODRUM’UN İLK CEMEVİ AÇILDI…

bodrum-cemevi-açıldı

Bodrum’da projesine 5 yıl önce başlanan Bodrum Cemevi, sevgi, hoşgörü ve barış mesajlarının verildiği bir tören ile resmi olarak hizmete girdi. Bodrum Cemevi inşaatının tamamlanması ve tefrişatının da yapılması ile Muharrem ayında aşure ve lokma dağıtımı ile hizmet vermeye başlamıştı. Geçtiğimiz haftada ilk cenaze töreninin yapıldığı Bodrum Cemevi, böylelikle artık resmi olarak hizmet vermeye başlamış oldu. Bin 700 metrekare kapalı alana sahip Bodrum’un ilk Cemevi yaklaşık 1,5 milyon TL’ye mal oldu…  

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum’da projesine 5 yıl önce başlanan Bodrum Cemevi, sevgi, hoşgörü ve barış mesajları ile resmen hizmete açıldı.  Açılışa Cem Vakfı Alevi İslam İnanç Hizmetleri Başkanı Eşref Doğan’ın “Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarının sayesinde bugün burada bulunuyoruz. Bize hem laik Cumhuriyet değerlerini hediye etmiştir hem de bize yaşama hakkını vermiştir. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu laik Cumhuriyet ile beraber Ebu Suud fetvaları, Kemal Paşazade’nin (İbni Kemal) fetvaları ki Yavuz Sultan Selim’in şeyhülislamıdır, Hamza Efendi’nin Alevi katliamına cevaz veren fetvaları, çok şükür ki kalkmıştır…” sözleri damgasını vurdu.
Cem Vakfı Bodrum Şubesi tarafından 5 yıl önce projesine başlanan, Alevi/Sunni yurttaşların bağışları ve imece çalışması ile tamamlanarak 7 Ekim 2017 tarihinde ilk aşure etkinliği ile hizmet vermeye başlayan Bodrum’un ilk Cemevi resmen hizmete girdi.

Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner, Cem Vakfı Alevi İslam İnanç Hizmetleri Başkanı Eşref Doğan, Cem Vakfı BodrumŞube Başkanı Cafer Doğan, CHP ilçe Başkanı Recai Seymen, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu, BODTO Meclis Başkanı İlhan Ersan, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, Şişli eski Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül,  Konacık eski Belediye Başkanı Mehmet Tosun, Bodrum Belediye Meclis Üyeleri, BESİAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve yurttaşların katılımı ile gerçekleşen resmi açılış töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
bodrum cemevi açıldı (13)CAFER DOĞAN’DAN BİR OLALIM ÇAĞRISI…

Açılış öncesi konuşma yapan Cem Vakfı Bodrum Şube Başkanı Cafer Doğan, yaklaşık 2 yıl içerisinde bağışlar, yerel yöneticiler ve Bodrumlu mimarların turizmcilerin büyük desteği ile tamamlanan Cemevi’nin tüm inançlara, din, dil ve ırk ayrımı olmadan herkese açık olduğunu belirterek, “Buradan cenazelerimizi kaldıracağımız gibi, kültür sanat etkinlikleri ile tüm dünyaya sevgi ve barış mesajları vermeye devam edeceğiz. Hiçbir ayrım yapmadan, cemevimizin kapısı, ‘insanım’ diyen gönlü sevgiden barıştan geçen herkese açıktır…” dedi.

bodrum cemevi açıldı (25)DÖNER (DEDE): SADECE İBADET YERİ DEĞİLDİR…

Bahadır- Zafer -Turgay müzik grubunun Anadolu ezgileri ve türküleri ile renk kattığı açılışta konuşan Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner dede ise Cemevleri’ni sadece ibadet yerleri değil barışın kardeşliğin, hoşgörünün, uzlaşının ülkemizin tamamına yaydığı, özgür yerler olarak ilim ve irfan yuvaları olarak çalıştırmak zorunda olduklarını söyledi.

bodrum cemevi açıldı (16)“MUSTAFA KEMAL ATATÜRK SAYESİNDE BUGÜN BURADAYIZ”
Cem Vakfı Alevi İslam İnanç Hizmetleri Başkanı Eşref Doğan da konuşmasında, Allah’ın isminin anıldığı her yerin ibadethane olduğunu dile getirerek “Cemevlerinin ibadethane olup, olmadığı konusundaki tartışmalar anlamsızdır. Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarının sayesinde bugün burada bulunuyoruz. Bize hem laik Cumhuriyet değerlerini hediye etmiştir hem de bize yaşama hakkını vermiştir. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu laik Cumhuriyet ile beraber Ebu Suud fetvaları, Kemal Paşazade’nin (İbni Kemal) fetvaları ki Yavuz Sultan Selim’in şeyhülislamıdır; Hamza Efendi’nin Alevi katliamına cevaz veren fetvaları, çok şükür ki kalkmıştır. Bugün Alevi, Sünni, Türk, Kürt ayrımı yapmadan herkes kardeşlik birliği içerisinde ülkenin felaketi sürüklenmemesi için mücadele vermektedir…” dedi. Doğan’ın sözleri açılışa katılanlar tarafından dakikalarca alkışlandı,
bodrum cemevi açıldı (21)SARIGÜL “DÜŞMANINIZIN BİLE İNSAN OLDUĞUNU UNUTMAYINIZ”
İçerisinde ibadethane, kütüphane, toplantı salonu, yemekhane, çalışma odalarının bulunduğu Cemevi’nin açılışında konuşan Şişli Belediyesi eski Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise “Vefasız toplumun muvaffak olması söz konusu değildir. İzzetin Doğan Hocam bütün yaşamını Hacı Bektaş kültürüne, Alevi kültürüne vermiş, dil, din ve kültür farkı asla gözetmemiştir. Cemevi’nin ana felsefesi şudur. Düşmanınızın bile insan olduğunu asla unutmayınız, ayrıca ana felsefelerinden biri de şudur; ‘Kadınlarınızı okutunuz, ilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır…” dedi. Sarıgül Cem Vakfı kurucusu Profesör İzzettin Doğan’ı da sevgi ve saygıyla selamlayarak, Profesör Doğan’ın Türkiye için çok önemli işler yaptığını vurguladı.
bodrum cemevi açıldı (30)KAYMAKAM YILMAZ: ÇOK ÖNEMLİ ve DEĞERLİ BULUYORUZ…

Törene katılan Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz ise yaptığı konuşmada “Bugün ilçemizde alevi kardeşlerimizin ibadet ihtiyaçlarını karşılayacağı bir cem evi yapılması ve açılmasını çok önemli ve değerli buluyoruz. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun…” dedi.
BODRUM İÇİN CESUR BİR ADIMDI…

Bodrum Cemevi’nin açılmasında önemli katkıları olan Konacık eski Belediye Başkanı Mehmet Tosun ise “Burası ülkemizin güneybatı ucundan, Bodrum Yarımadası’ndan, turizmin başkentinden, barışın, huzurun ve demokrasinin en iyi yaşatıldığı bu güzel kentimizden, alevi vatandaşlarımızın inançlarının, kültürlerinin yaşatılması ve sahiplenilmesi anlamında atılmış cesur bir adımdır. Ben bunu belediyecilikte çok önemsiyorum. Her vatandaşımızı kucaklamamız lazım. Her vatandaşımız eşittir. İşte o günlerde biz Konacık Belediyesi olarak bu adımı attık. Şimdiki belediye başkanımız sayın Kocadon’un da destekleriyle, işadamlarımızın destekleriyle de bugünlere geldik ama özellikle o günlerde belediye başkanlığı yapmış ve buraya destek olmuş arkadaşlarım var. Bunlardan bir tanesi aramızda bulunan eski Yalıkavak Belediye Başkanımız Mustafa Saruhan. Onun çok destekleri olmuştur. Ayrıca Gündoğan Belediye Başkanımız sayın İbrahim Bilgi buraya ciddi anlamda destek vermiştir. Bir diğer belediye başkanımız Ortakent–Yahşi Belediye Başkanı Mehmet Onur Şahbaz buraya çok destek vermiştir. Mimarlarımız, mühendislerimiz hiç para almadan bu projeleri gerçekleştirmişlerdir. Yani camiyi nasıl inşa ettiysek, cem evini de o şekilde inşa ettik. Burası birlik, beraberlik ve emeğin eseridir…” dedi.

bodrum cemevi açıldı (59)Açılış töreninde Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner’e Cem Evi’nin yapımında büyük emeği geçen turizmci Cem Ersan ve eski Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun’a plaket verilmesinin ardından protokolün kurdelayı kesmesi ile Cemevi resmi açılış yapılmış oldu.

Açılışın ardından konuklara lokma ikram edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.