Bodrum Gündem

İNSANLIK TARİHİNİ DEĞİŞTİREN, DÜNYANIN EN ESKİ TAPINAĞI…

Dünyanın İlk Tapınağı Göbeklitepe_bodrum_gündem (2)

Heredot 3.Yaş Akademisinden muhteşem bir etkinlik daha; 1995 yılında Göbeklitepe kazısını başlatan Prof. Dr. Klaus Schmidt’in eşi Çiğdem Köksal Schmidt, eşinin 20 yıllık çabasını, yaptığı araştırmaları, ortaya çıkardıklarını OASİS Nurol Kültür Merkezinde Bodrumlular ile paylaşacak…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Heredot 3.Yaş Akademisi tarafından düzenlenen Tarih Konferansları devam ediyor. Bu güne kadar çok dikkat çeken bir çok konferans düzenleyen Heredot 3.Yaş Akademisi yine çok dikkat çeken ve bütün dünyanın dikkatleri üzerinde topladığı Göbeklitepe konusunda, yine çok özel bir isim tarafından konferans verilecek.

cigdem-koksal-schmidt-ve-prof.dr.-klaus1995 yılında Göbeklitepe kazısını başlatan Prof. Dr. Klaus Schmidt’in eşi Çiğdem Köksal Schmidt, eşinin 20 yıllık çabasını, yaptığı araştırmaları, ortaya çıkardıklarını Nurol Kültür Merkezinde Bodrumlular ile paylaşacak.

Konu ile ilgili bilgi veren Heredot 3.Yaş Akademisi kurucu Başkanı Selçuk Şahin “Bildiğimiz gibi Şanlı Urfa’ya 15 km uzaklıkta ve günümüzden 12 bin yıl önce inşa edilmiş olan, insanlık tarihi adına şimdiye kadar bildiğimiz tüm bilgileri tekrar gözden geçirmemize sebep olan Dünya’nın İlk Tapınağı Göbeklitepe ezber bozan bir buluntu. 1995 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün desteğiyle başlayan kazıları arkeolog Prof. Klaus Schmidt yönetmişti. Prof. Klaus Schmidt’in Arkeolog eşi Çiğdem Köksal Schmidt, Heredot 3.Yaş Akademisi’nin konuğu olarak, derneğimizin Tarih Konferansları kapsamında Bodrum’da bir konferans verecek. Bu konuyu merak eden tüm Bodrumluları 22 Kasım 2017 saat 17:oo de Oasis Nurol Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek olan bu dikkatçekici ve merak uyandıran konferansımıza bekliyoruz…” dedi.

Dünyanın İlk Tapınağı Göbeklitepe_bodrum_gündem (1)TARİHİ DEĞİŞTİREN BULUNTU; GÖBEKLİTEPE…

İnsanlık tarihi adına şimdiye kadar bildiğimiz tüm bilgileri tekrar gözden geçirmemize sebep olan Dünya’nın İlk Tapınağı Göbeklitepe, Şanlı Urfa’ya 15 km uzaklıkta ve günümüzden 12 bin yıl önce inşa edilmiş.

Arkeolojik olarak Çanak Çömlek Öncesi Neolitik A Dönemine (M.Ö 9.600 – 7.300) ait olan Göbeklitepe’de, bir tepe üzerine inşa edilmiş çok sayıda yuvarlak biçimli yapı bulundu. 1995 yılında arkeolog Prof. Klaus Schmidt tarafından Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün desteğiyle başlayan kazılar sonucu elde edilen verilere göre bu yapılar yerleşim amaçlı kullanılmamışlar. Göbeklitepe’de bulunan henüz sadece altı tanesi gün ışığına çıkarılmış, toplam 20 adet olduğu belirlenen bu üzeri açık yapıların dini amaçlı yapılmış olduğu biliniyor, yani bu yapılar dünyanın ilk tapınakları. Taş devrinden kalma bu tapınakların yapılış biçiminde ortak bir özellik göze çarpıyor, T biçiminde sütunlar ile çevrilmiş bu tapınakların merkezinde iki T biçiminde sütun karşılıklı olarak yer alıyorlar.

Dünyanın İlk Tapınağı Göbeklitepe_bodrum_gündem (4)Arkeologlar boyları 3 ila 6 metre arasında değişen bu T biçimindeki sütunların stilize edilmiş insan tasvirleri olduğunu düşünüyorlar. Bunun sebebi T biçimindeki sütunlarda görülen kol ve el tasvirleri. Ayrıca bu sütunlar üzerine işlenmiş hayvan tasvirleri ve soyut semboller var.

Göbekitepe’nin günümüze bu denli mükemmel olarak korunmuş şekilde kalması da arkeologları şaşırtan bir diğer konu. Yapılış yılından yaklaşık bin yıl sonra onlarca ton toprak ve çakmaktaşları ile tamamıyla gömüldüğü bilinen Göbeklitepe’nin niye gömüldüğü de cevabı bilinmeyen sorular listesinde yer alıyor.

Stilize edilmiş insanları tasvir eden T biçimindeki sütunların ağırlıkları 40 ila 60 ton arasında değişiyor. İlkel el aletlerinden başka bir aletin olmadığı bu dönemde sütunların nasıl taşındığı ve dikildiği arkeologlar tarafından henüz çözülemedi. İnsanlığın avcı toplayıcı döneminde yerleşim ve tarım kavramlarından çok uzak olduğu 12.000 yıl öncesinde bu yapıların nasıl tasarlandığı sorusu da henüz cevaplanmadı. Belki tüm bu sorular cevap bulduğunda insanlık tarihi yeniden yazılacak…

1995 yılında Göbeklitepe kazısını başlatan Prof. Dr. Klaus Schmidt’in eşi Arkeolog Çiğdem Schmidt’in katılacağı bu önemli konferans; 22 Kasım 2017 Çarşamba günü saat 17:00’de OASİS Nurol Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.