Bodrum Gündem

MYLASA’NIN “ÖLÜLER ŞEHRİ” BULUNDU…

ölüler şehri milas 1

Milas’ta 700 metrekarelik bir alanda sürdürülen arkeolojik kazılarda, Helenistik döneme ait 32 adet mezar ve çanak çömlek üretilen 3 adet fırın bulundu. Kazı alanının, Arkaik Dönem ve Klasik Dönem içerisinde Mylasa Antik Kenti’nin nekropolü (ölüler şehri) olduğu belirtiliyor. 
Bodrum Gündem Haber
Milas’ta Hayıtlı Mahallesi’ndeki 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’nda kalan bir arsada, 12 yıl önce inşaat çalışmaları için temel kazısı başlatıldı. Temel kazısında arkeolojik kalıntılara rastlanmasıyla birlikte Milas Müzesi başkanlığında kurtarma kazıları başlatıldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nün bilimsel destekleriyle 700 metrekarelik inşaat temeli alanında yapılan kazı çalışmalarında, 4 yıllık periyotta toplam 32 adet mezar ve 3 adet çanak çömlek üretilen fırın gün yüzüne çıkarıldı.

Sırasıyla 2005, 2006, 2016 ve bu yıl yapılan kurtarma kazılarında ortaya çıkan mermer plaka tekne tipi ve örgü tipindeki mezarları ve içerisinden çıkan eserleri, kemikleri inceleyen bilim insanları, alanın Arkaik Dönem (M.Ö 7-6 yy.) ve Klasik Dönem (M.Ö 5-4 yy.) içerisinde Mylasa Antik Kentinin nekropolü (ölüler şehri) olduğunu belirledi.

ölüler şehri milas 2Ayrıca kazılarda, Batı Anadolu’da çok fazla rastlanılmayan tiplerde üç ayrı fırın bulundu. Çalışmalar sırasında arkeologları heyecanlandıran son derece iyi korunmuş haldeki fırınların, Geç Hellenistik ve Erken Roma (M.Ö 1 yy – M.S 1.yy.) döneminde kullanıldığı düşünülüyor. Bu fırınlarda üretilen çanak çömlekler arasında ticari amphoralar, lekaneler (leğen), sürahiler, pişirme kapları, su künkleri, döşeme tuğlalarına rastlayan arkeologlar, Hellenistik ve Roma dönemlerinde alanın önemli bir üretim merkezi ve bir çömlekçi mahallesi olabileceği öngörüsünde bulunuyor.

Arkeolojik alandaki buluntuların çeşitliliği ve zenginliği, Mylasa Antik Kenti’nin bilinmeyenlerini aydınlatırken; arkeoloji bölümü öğrencilerinin eğitimine de büyük katkılar sundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.