Bodrum Gündem

MEVLANA’NIN TORUNUNDAN “ATATÜRK” SÖYLEŞİSİ…

ESİN ÇELEBİ BAYRU MEVLANA TORUNUMevlana Celaledin-i Rumi’nin 22. Kuşak Torunu Esin Çelebi, Bodrum Skal Klübünün konuğu olarak geldiği Bodrum’da “Mevlana ve Mustafa Kemal Atatürk” konulu konferans gerçekleştirdi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Dünyada ve Türkiye’de önde gelen STK’lardan birisi olarak bilinen SKAL Kulübün Bodrum temsilciliği tarafından, Bodrum Skal üyelerine ve özel davetlilere yönelik olarak “Mevlana ve Mustafa Kemal Atatürk” konulu konferans gerçekleştirildi.

Bodrium Otel’de düzenlenen konferansta konuşan, Mevlana Celaledin-i Rumi’nin 22. Kuşak Torunu Esin Çelebi Bayru, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün maneviyatı ve Hz.Mevlana’ya verdiği önemi anlattı. Konferansa Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, emekli büyükelçilerden Kaya Toperi, 8. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı duayen gazeteci Can Pulak ve çok sayıda Skal üyesi katıldı.

MEVLANA VE ATATÜRK SÖYLEŞİSİ (3)Bodrum Skal Başkanı Ömer Karacalar’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferans öncesinde Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz’da Mevlana Celaledin-i Rumi’nin 22. Kuşak Torunu Esin Çelebi ile sohbet ettiler. Bodrum Kaymakamı Yılmaz daha önceki görev yaptığı Konya Karatay Kaymakamlığı döneminden tanıştıklarını ifade ederek; “Bilindiği gibi Rumi’nin ölüm yıl dönümlerinde, yani 17 Aralık tarihlerine denk gelen haftalarda yapılan ve Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri olarak isimlendirilmeye başlanılan törenler, halk arasında “Şeb-i Arus” olarak da anılmaktadır. Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi’nin öldüğü gecedir. Bizde Karatay Kaymakamlığımız döneminde 17 Aralık’taki Şeb-i Arus (Düğün Gecesi) törenlerinin organizasyonlarında Esin hanımla birlikte çalıştık. Bildindiği gibi bu çok özel törene Türkiye’nin yanı sıra, dünyanın pek çok ülkesinden devlet adamları, sanatçılar, bilim adamları ve Mevlana dostları katılırlar…” dedi.

MEVLANA VE ATATÜRK SÖYLEŞİSİ (7)Konferans öncesi konuşan Bodrum Skal Başkanı Ömer Karacalar ise Esin Çelebi’nin konferans vermek üzere gelişinden dolayı çok mutlu olduklarını ifade ederek; “Konu çok önemli; Atatürk ve Mevlana. Bizim için güzel bir bilgilenme konferansı olacak. Bodrum Skal olarak böyle bir konferansa ev sahipliği yaptığımız için de çok mutluyuz…” dedi.

Mevlana Celaledin-i Rumi’nin 22. Kuşak Torunu Esin Çelebi de ‘Atatürk ve Mevlana gibi çok özel iki insanın bir araya getirildiği bu konferans ile ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı; “Her ikisi de bizler için Türk milleti için çok önemli iki büyüğümüz. SKAL merkez tarafından Kasım ayı nedeni ile Atatürk ile ilgili bir çalışma yapılması talep edilmişti. Bendeniz de memnuniyetle kabul ettim. Bu günde burada paylaşacağım bilgiler üzerinde çalıştım. Doğrusu ben de çok şey öğrendim. İnşallah bu bilgileri dostlar ile paylaşacağız…”

MEVLANA VE ATATÜRK SÖYLEŞİSİ (16)Esin Çelebi “Mevlana ve Atatürk” konulu konferansın içeriği ile ilgili olarak ise şu bilgileri verdi; “Hazreti Mevlana’yı hepimiz biliyoruz. Ama ben Atatürk ile bağlantısını sizlerle paylaşayım. Uzun araştırmalar neticesinde bulundu ki; daha Selanik’te çocukluğunda Mevlana ile bir bağı var. Eniştesi bir Mevlevihane’nin başındaymış. Annesi ile sık sık ziyaret giderlermiş. Daha sonra Anadolu’da başlayan Kurtuluş mücadelesi sırasında ve Cumhuriyet’in kuruluş sürecinde yolları daha çok kesişiyor. Örneğin birinci Mecliste başkan Gazi Mustafa Kemal, başkan yardımcısı  Mevlana soyundan, babamın büyükbabası Abdülhalim Çelebi. Bu bizim için de çok önemli. Kurtuluş Savaşı sürecinde verdikleri özellikle manevi destek ile yeşil şeritli İstiklal Madalyası ile şereflendiriliyor. Büyükbabamız o dönemin bütün Mevlevilerin lideri ki, biz Makam Çelebisi diyoruz. Gazi Mustafa kemal Atatürk 13 defa Konya’ya gelmiş. Düşünün Kurtuluş Savaşı ve yeni kurulan bir Cumhuriyet. Aynı şehre 13 defa gelmesi gerçekten çok önemli. Her gelişinde olmasa bile en az 8-9 defasında türbeyi ziyaret etmiş. Hatta bazen ‘Beni yalnız bırakın…’ demiş ve tek başına tefekkür ve dua etmiş. Çok güzel bir sözü var ‘Ne zaman Konya’ya gelsem Hz.Mevlana’nın ruhaniyeti beni sarmakta…’ Manevi destek almış…” dedi.

Daha sonra Bodrim Otel tarafından düzenlenmiş konferans alanına geçildi ve Mevlana Celaledin-i Rumi’nin 22. Kuşak Torunu Esin Çelebi yaklaşım bir saat süren ve Mevlana ile Atatürk konulu konferansını gerçekleştirdi. Toplantı sonrası verilen kokteylde ise katılımcılar Mevlana Celaledin-i Rumi’nin 22. Kuşak Torunu Esin Çelebi Bayru ile birebir konuşma fırsatı buldular.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.