Bodrum Gündem

90 YAŞINDAKİ BODRUMLU RESSAMIN GÖZÜNDEN ESKİ BODRUM, ESKİ İNSAN ve ESKİ TARZ…

Bodrumlu 90 yaşındaki ressam Hüseyin Kami Nayır (1)

Bodrumlu 90 yaşındaki usta ressam ve Bodrum’un sevilen büyüğü Hüseyin Kami Nayır’ın eserlerinden oluşan “Eski Bodrum, Eski İnsan, Eski Tarz” adlı, şehri ve denizini anlatan ilk kişisel sergisi Zeynep Sanat Galerisi’de açıldı. Yoğun bir ilgi ve katılımın olduğu sergi 14 Aralık’a kadar sürecek…

Çiçek-Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

1927 yılında Bodrum’da doğan, Bodrum tarihinin canlı tarihi Hüseyin Kami Nayır, birçok yaşıtı gibi ilkokulu Bodrum’da, ortaokul ve liseyi  ise İzmir’de yatılı olarak okudu. Yükseköğrenimini de İstanbul İktisat Fakültesi’de yaptı. Çalışma hayatı Ankara’da, Kamu İktisadi Kuruluşlarında, son olarak da Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’nda geçti ve buradan da emekli oldu.

Bodrumlu 90 yaşındaki ressam Hüseyin Kami Nayır (5)HALİKARNAS BALIKÇISI’NDAN ETKİLENEREK ÇOCUK YAŞTA RESME BAŞLADI…

Ressam Hüseyin Kami Nayır’ın sanat hayatı Bodrum’da, çocuk sayılacak yaşta başladı. Oldukça dikkat çeken bir hikayesi var. Nayır dünyaya gelmeden iki yıl önce, Cevat Şakir bu cennet kasabaya sürgün edilmişti. Hayatının büyük kısmını acı ve sıkıntı içinde geçiren bu insan, Bodrum yaşamında bu karanlığı aşmayı bilmiştir. Bodrum’u yurt gibi benimseyen o aydınlık insan, engin bilgisi, kültürü, davranışları, hikayeleri ve sanatı, özellikle de resimleri ile çevresine yaşam sevinci ve ışık saçmıştı. Çocuklar onun ahşap panoların üzerine, teknelerin bordalarına, duvarlara  resmettiğı dans eden kızlara, efelenen sipahilere, kayıklara, martılara ve deniz kızlarına bakarak sanat sevgisini almış, zevkini tatmışlar,  kağıt kalem edindikçe de ilk çizimlerini yapmaya başlamışlar. İşte Ressam Hüseyin Kami Nayır’da bu çocuklardan biridir.

Hüseyin Nayır yaşamı boyunca kesintilerle de olsa resmi hiç bırakmamış. Son on beş yıldır ise kesintisiz resim yapmaktadır.

Zeynep Sanat Galerisi’de açılan “Eski Bodrum, Eski İnsan, Eski Tarz”  adlı bu sergide, sanat hayatının hemen hemen tüm dönemlerinden eserleri yer alıyor. Kendi deyişi ile “Eski İnsan”, Hüseyin Nayır,  empresyonizmi, eski Bodrum’u ve denizi seviyor. Denizin “rüzgar ile hemhal devinimlerini’ ise ayrıca seviyor. Bodrum’un canlı tarihi, Bodrumlu Goca Ressamı Hüseyin Kami Nayır, kasabanın en güzel zamanlarını ve hallerini resme dönüştürerek ölümsüzleştirmiş.

Bodrumlu 90 yaşındaki ressam Hüseyin Kami Nayır (14)BODRUMLULAR SERGİYE AKIN ETTİLER…

Sergi açılışına Bodrum’un sanat çevreleri yanında, çok sayıda Bodrumlu, Nayır’ın yakınları katıldılar. Konuklar arasında Kıral, Vural, Hüseyin, Meral Nalbantoğlu kardeşler, Yüksel ve Handan Piyade, Fehmi Algün gibi Bodrum’un tanınan köklü ailelerinin bireyleri vardı.

Nayır’ın eski Bodrum’u anlatan ilk kişisel sergisinde; 25 adet tuval üzerine yağlıboya ve 7 adet kağıt üzerine pastelden olmak üzere 32 eseri bulunuyor.

Bodrum’u 90 yaşına sağlıkla ulaşmış bir Bodrumlunun gözünden ve fırçasından öğrenmek isteyenlerin, kaçırmaması gereken bu sergi, 14 Aralık’a kadar ZEYNEP SANAT GALERİSİNDE…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.