Bodrum Gündem

“YEREL GIDANIN FARK EDİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ”… 

yavuz dizdar bodrumda (2)Deniz Kurtsan önderliğindeki Slow Food Yaveş Gari Bodrum‘un “V. Slow Food Toprak Ana Günleri ve Yerli Malı Haftası Başlıyor!” organizasyonu kapsamında Doç.Dr. Yavuz Dizdar Bodrumlularla bir araya geldi.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Yaveş Gari Bodrum Birliğinin 13-17 Aralık tarihleri arasında düzenlediği “V. Slow Food Toprak Ana Günleri ve Yerli Malı Haftası Başlıyor!” etkinliği Bodrum Belediyesi desteği ve BODER işbirliği ile gerçekleştiriliyor.

Organizasyon kapsamında bugün Doç.Dr. Yavuz Dizdar Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezinde halka açık söyleşi gerçekleştirdi. Yaklaşık iki buçuk saat süren söyleşiye Uğur Anadolu Lisesi öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.

doçdr.yavuz dizdar bodrumlularla bir araya geldi (29)“Eninde Sonunda Bu İnşaatlar Bitecek”…

Doç Dr.Yavuz Dizdar, büyük market zincirlerinin yerel üreticiyi yok etmemesi adına bulundukları bölgede sayılarının belli bir oranda tutulması gerektiğine vurgu yaparken, başta yerel tohum olmak üzere pek çok değerin hak ettiği noktalara varabilmesi için hükümet kanadının alacağı kararların etkisinin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Dizdar Bodrum’un önlenemeyen büyümesinin eninde sonunda biteceğine dikkat çekerken “Eninde sonunda bu inşaatlar bitecek. Bodrum cazibe merkezi olmaktan çıktığı anda burası ölü şehre dönüşecek. Bu kadar büyümeye hiçbir yer dayanamaz. Karşı adaları bir gidin görün. Bir tek çivi çakılmamış. Deniz pırıl pırıl. Balıklar balık, karides karides  gibi. Herşey var. Hiçbir şey yapmamış adamlar. Tembelliklerinden değil bilerek yapmıyorlar. Bizde eski olan ne varsa yıkmışız yerine dikmişiz. Ne olacak iki katlı yap, beyaza boya oldu sana Bodrum evi. Böyle bir şey yok. O yüzden ileride iş imkanları başka tarafa doğru kayacak. Siz de görgü ve bilginizi arttırırsanız ona göre farklı farklı iş alanları yaratılabilir.

doçdr.yavuz dizdar bodrumlularla bir araya geldi (27)“Anne Sütü Dondurularak Saklanabilir“…

Yavuz Dizdar gençlerin beslenme alışkanlığını değiştirebilmelerini ancak düşünce yapılarında yapacakları köklü değişimle başarabileceklerini kaydetti. Söyleşi esnasında konuklardan birinin “Yeni nesil çalışan annelerin sütlerini dolapta bekleterek bebeklerine vermelerini doğru buluyor musunuz?” şeklindeki sorusuna Doç Dr.Yavuz Dizdar “Eğer dondurarak saklıyorlarsa bana göre bir sakıncası yok. Tabii doğru olan ham haliyle vermektir. Bazıları kanserli hastalara anne sütü iyi geldiği için kadının sütünü satmaya çalışıyor. Ben bunu kabul etmem. Donör olarak çocuğun babasına bir şey vermesini de kişisel olarak kabul etmem. İleride ona lazım olmayacağının bir garantisi yok. Herkes kendinden mesuldür.  Ancak annenin sütü çok geliyor ve çocuğu bunu artık içemiyorsa ve onu saklayabilirse o süt kullanılabilir. Çünkü onu nereden biliyoruz, tüp bebek yönteminde yumurtalar eksi derecelerde donduruluyor ve ondan sonra canlandırıldığında embriyoya dönüşebiliyor. “ dedi.

doçdr.yavuz dizdar bodrumlularla bir araya geldi (28)“Piyasadaki Tavukları Satın Almayarak İmalatlarını Durdurabiliriz”…

Doç Dr.Yavuz Dizdar, tavukların yetiştirilmesinde yaygın biçimde antibiyotik kullanıldığını ve ancak bilinçlenip o ürünü satın almayarak verilecek tepki ile bununla başa çıkılabileceğini belirtti. Dizdar “Bu yöntemle söz konusu firmaların genel satışlarında %2 lik bir kayıp bile oluştursak onlar için ciddi rakamlar demektir. Efendim biz kim ne derse desin doğruları her yerde nefes alıp verdiğimiz sürece anlatmaya devam edeceğiz. Yarınlar bizim değil çocuklarımızın. Gençlerimiz bunu görüp geleceklerine sahip çıkmalı” dedi.

Uğur Anadolu Lisesi müdürü Ömer Çekmeceligil, Doç Dr. Yavuz Dizdar’a verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederek “Son 20 yıldır müfettişlere okullarda sağlıklı beslenme dersi olması konusunda çok öneriler getirdim ama anladığım kadarıyla kapitalist sistem bunu çok fazla da dikkate almıyor. Bu konu okullarda özellikle temel ders olarak da işlenmesi gereken bir konu” dedi.

doçdr.yavuz dizdar bodrumlularla bir araya geldi (7)“Yerel Gıdanın Dünya Çapında Fark Edilmesi Ve Kutlanması Çok Önemli”… 

Slow Food Yaveş Gari Bodrum adına konuşan Deniz Kurtsan yapılan organizasyonla ilgili olarak “Yerel gıdanın dünya çapında fark edilmesi ve kutlanması bakımından çok önemli.  Slow Food Yaveş Gari Bodrum Birliği olarak bizler bu sene de geleneksel Toprak Ana günleri etkinliklerini sürdüreceğiz. Yavuz Dizdar hocamız yine öğrencilerimizi beslenme konusunda aydınlattı. Dr. Yavuz Dizdar, bu sene okullar dışında Nurol Kültür Merkezinde de halka açık bir söyleşi gerçekleştirdi. Çiftçimiz ve Bodrumlularla buluştuğumuz pazar yeri ikramlarımız da devam edecek. Ayrıca bu sene Toprak Ana kutlamalarımızda; BODER ile Sürdürülebilir Turizm konulu ‘Her Şey Dahı̇l İsraf Harı̇ç’ adlı kampanyası doğrultusunda işbirliği yapıyoruz. Kampanyanın hedeflerinden biri olan sektör profesyonellerinin ve tüketicilerin İsrafa karşı bilinçlendirilmesi çalışmaları kapsamında, sürdürülebilir bir dünyaya destek olmak ortak ilkesinde buluştuk. Bu işbirliği çerçevesinde, pazar yeri çorba ikramımızı birlikte yapacağız.

Yaklaşık iki buçuk saat süren söyleşi sonunda Doç Dr. Yavuz Dizdar, salonda bulunan gençlerden hep birlikte bir şarkı söylemelerini istedi. Bu istek üzerine salonda bulunan çoğunluğu Uğur Anadolu Lisesi öğrencisi olan gençler Çökertme türküsünü hep bir ağızdan söylediler. Söyleşi sonunda Doç Dr. Yavuz Dizdar ve katılımcılar hep birlikte hatıra fotoğrafı çekildiler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.