Bodrum Gündem

TÜRKLERİN YENİ YILI NAR TUGAN, BODRUM’DA KUTLANDI…

nartugan-kutlama-bodrum-gundem

Eski Türk inanışlarına göre, ışığın karanlığı yendiği ve yeni yılın ilk günü olarak kutlanan Nar Tugan, Gündoğan ve Kumbahçe Mahallelerinde düzenlenen şenliklerle kutlandı. Nar Tugan’da başlayan aydınlanma süreci, Nevruza varıldığında tamamlandığına inanılıyor…
Çiçek – Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem
Sekiz yıl önce Gündoğan’da yaşamını sürdüren emekli işadamı İsmet Arif Vidinli tarafından başlatılan Nar Tugan etkinlikleri bu yılda Bodrum Gündoğan’da ve Kumbahçe meydanında gerçekleştirildi. Nar Tugan Kültür ve Sanat Şenliği, iki noktada eş zamanlı olarak ateşin yakılmasıyla başladı. Ateşin etrafında binlerce yıllık Türk dansları ile birlikte, zeybek de oynandı, halay da çekildi. Nar Tugan ateşi bir anda birlik ve beraberliği oluşturuverdi.
nartugan (3)GÜNDOĞAN ATEŞİ…
Peynirçiçeği Gönüllüleri Derneği tarafından Gündoğan Sahili’nde düzenlenen 8. Nar Tugan Kültür, Sanat ve Şenliği’ne ilgi büyük oldu. Şenliğe, Peynirçiçeği Gönüllüleri Derneği Başkanı Sema Höcek ve şenliklerin onursal başkanı Arif Vidinli’nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 800 kişi katıldı. Etkinlikte, şenlik ateşi yakıldı, yöresel sanatçılar Azeri türküleri ile yöresel türkü ve şarkıları söyledi, şenliğe katılanlar dans edip, halay çekti. Şenlikte Çökertme, Kerimoğlu, Harmandalı gibi Ege türküleri eşliğinde zeybek de oynandı. Temsili Akçam ağacına minik kumaşlar adak olarak bağlandı. Şenliğe katılanlara mandalina ve lokma ikram edildi. Renkli görüntülerin yaşandığı şenlikte, Nar Tugan şiirleri okundu. Şenliğe katılanlar yakılan ateş ile hatıra fotoğrafı çektirdi.
5 GÜN BOYUNCA ATEŞ (temsili) SÖNMEYECEK…
bodrum kumbahçe nartugan kutlamaları (87)5 gün sürecek şenlikle ilgili bilgi veren Peynirçiçeği Gönüllüleri Derneği Başkanı Sema Höcek, “Nar Tugan şenliği, binlerce yıl önce Altaylar’da yaşayan Türklerin inançlarına göre şenliğin başladığı günün gecesinde ışığın karanlığı yendiğine inanılan ve günlerin uzamaya başlaması nedeniyle düzenlenen unutulmaya yüz tutan bir gelenek. Bu Türk geleneğini yeniden canlandırıyoruz. Binlerce yıl öncesinden günümüze kadar gelen ve unutulmaya yüz tutan bir geleneği, ünlü tarihçilerin ve bilim adamlarının katılımı ve kültür-sanat etkinlikleri ile bu yıl biraz daha geliştirdik. Altaylar’daki Türklerden gelen bir geleneği yaşatmanın çabası içerisindeyiz. Şenliğe olan ilgi her geçen gün artıyor…” dedi.
bodrum kumbahçe nartugan kutlamaları (2)KUMBAHÇE ATEŞİ…
Şenliklerin diğer adresi olan Kumbahçe Sahili’nde de ilk önce Nar Tugan ateşi yakıldı. Kumbahçe Mahalle Muhtarlığı öncülüğünde Bodrum merkezinde yapılan kutlamalarda, ilk olarak mahalle kadınlarının rengarenk basma kıyafetleri ile halk oyunları oynadı. Öğrencilerin drama gösterisi ile devam eden şenliğe çok sayıda vatandaş katıldı. Bodrum Ekonomisine de oldukça önemli katkı sağlaması beklenilen bu etkinliklere Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’da destek verdi. Kumbahçe meydanında Öner Karaçiçek ile birlikte oynadıkları Bodrum Yöresi oyunları büyük ilgi gördü. Diğer yandan da Türkiye’nin yetiştirdiği ve bir döneme damgasını vurmuş Bodrum’da yaşamını sürdüren Zaliha’da şarkıları ile Nar Tugan etkinliğini renklendirdi. Zaliha’nın sesinden hiçbir şey kaybetmediği gibi, o gür sesinin kulaklarda ve yüreklerde hala aynı etkiyi gösterdiği izlendi.
bodrum kumbahçe nartugan kutlamaları (9)ETKİNLİĞİ KUMBAHÇE MUHTARI YÜKLENDİ…

Etkinlik hakkında gazetecilere açıklama yapan Kumbahçe Mahallesinin başarılı Muhtarı Nil Taşkıran; “21 Aralık, yeni yılın karşılanması, Nar Dugan etkinlikleri ile Kumbahçe’de yine hep birlikteyiz. Bu sene 3.’sünü kutladığımız Nar Dugan gecelerin kısalması, gündüzün uzaması olarak biliniyor. Etkinliğimizde çeşitli folklor gösterileri, halk dansları grupların oyunlarının yanı sıra, keşkek ve aşure ikramlarımız oldu…” dedi.
bodrum kumbahçe nartugan kutlamaları (85)AYŞE TEMİZ ÇOK EMEK HARCADI…
Nar Tugan’ı Bodrum’a ilk defa tanıtan kişi Arif Vidinli oldu. Ancak Arif Vidinli’nin bu çabasına destek veren en önemli isimlerden birisi de Arkeolog Ayşe Temiz oldu. Temiz aslında bugünün yılbaşı olduğunu ifade ederek; “Bugünün bence en somut anlamı, yılbaşı olmasıdır. Nar Tugan; Nar ateş demek, ışık demek, ışık yaşam demek, Tugan da doğan demektir yani yeni bir yaşamın doğması, yeni bir yılın başlaması. Bu da çok normal çünkü 21 Aralık’ta en uzun gece olan karanlık gider ve yerine gün yol almaya başlar, yani bu da tam bir sene sürer bu da tam bir yılbaşıdır. Eski Türklerin adetlerini devam ettirmeye çalışıyoruz elimizde kanıtlarımız var belgeler var yazıtlar var…” dedi.
Çeşitli ikramların yapıldığı etkinlik, günbatımına kadar sürdü.
Şenlik 22 ve 24 Aralık tarihlerinde, Konacık Herodot Kültür Merkezi’ndeki Türk folklörü ve klasik müzik konserleri ile devam edecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.