Bodrum Gündem

PINARLIBELEN’DE 141 ÖĞRENCİ ve ÖĞRETMENE DİYABET TARAMASI YAPILDI…

rotary pınarlıbelen şeker taraması 4

Bodrum Rotary Kulübü, “Rotart Fark Yaratır” sloganı ile toplum yararına çalışmaya ve proje üretmeye devam ediyor. Bodrum Rotary Kulübü, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Evde Bakım Servisi ile birlikte Pınarlıbelen Nilgün&Dr.Kerim Cangır İlköğretim Okulunda öğrenci ve öğretmenlerin kan şekeri taraması yapıldı.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Pınarlıbelen köyü Nilgün&Dr.Kerim Cangır İlköğretim Okulunda toplumun bilinçlendirilmesi, diyabet (şeker) hastalığı konusunda koruyucu önlemlerin alınması, hastalığın tedavi yöntemlerinin gösterilmesi ve şeker hastalığı riski taşıyan vatandaşların saptanması için kandan glikoz taraması gerçekleştirildi. Bodrum Rotary Kulübü, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Evde Bakım Servisi ile birlikte Pınarlıbelen’de gerçekleştirilen bu etkinlikte, 141 öğretmen ve öğrencinin kan şekeri taraması gerçekleştirilirken, önümüzdeki günlerde başka okullarda da Diyabet (kan şekeri) testi yapılmaya devam edileceği kaydedildi.

Ücretsiz yapılan diyabet (kan şekeri) ölçümü yapılan öğrenci ve öğretmenler Bodrum Rotary ve Büyükşehir Belediyesinin bu hizmetini takdirle karşıladı.

rotary pınarlıbelen şeker taraması 5Bodrum Rotary Kulübü dönem Başkanı Fatoş Cingöz gerçekleştirilen bu çalışma ile ilgili olarak; “Bizler toplumun yararına olan birçok projede önderlik yapıyoruz. Diyabet, halk dilinde ise şeker olarak bilinen bu hastalık, son yıllarda özellikle çocuklarımızda çok sık görülmektedir. Yanlış beslenme başta olmak üzere genetik olarak da yaygın bir şekilde görülen bu hastalığın teşhisi de büyük önem taşımakta. Buradan yola çıkarak Bodrum Rotary Kulübü olarak Pınarlıbelen Nilgün&Dr.Kerim Cangır İlköğretim Okulu öğrenci ve öğretmenlerine, çağımızın sinsi hastalığı olarak değerlendirilen diyabet taraması yaptırdık. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Evde Bakım Servisi ekibine ve özellikle de birim sorumlusu Dr.Alev Şahin’e çok teşekkür ediyoruz. Tarama sonucu değerleri yüksek olan çocuklarımız okul idaresine bildirildi…” dedi.

Okul Müdürü Mustafa Konya öğrencileri ve öğretmenleri adına Bodrum Rotary Kulübüne ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Evde Bakım Servisi ekibine teşekkür etti.

Bodrum Rotary Kulübü dönem Başkanı Fatoş Cingöz Rotary’nin 2017-2018 dönemi temasının “Rotary Fark Yaratır…” olduğunu ifade ederek, topluma faydalı işler yapmaya devam edeceklerini kaydetti. Bu çalışmanın anısına  Okul Müdürü Mustafa Konya ve Dr.Alev Şahin’e Bodrum rotary flamalarından verdi.

rotary pınarlıbelen şeker taraması 3SİNSİ BİR HASTALIK; DİYABET…

Diyabetin nasıl bir hastalık olduğunu anlayabilmek için öncelikle insan vücudunun işlevlerini yerine getirirken gerekli olan enerjiyi nasıl sağlayacağını bilmek gerekiyor. İnsan vücudunun enerji ihtiyacı yiyeceklerdeki karbonhidrat (şeker), protein ve yağlardan sağlanmaktadır. Sindirim sisteminde parçalanarak kan dolaşımına geçen bu besin öğelerinin en önemlisi glikoz adı verilen basit şekerdir. Glikoz başta beyin olmak üzere vücuttaki tüm organların enerji kaynağıdır. Glikozun enerji sağlayabilmesi için kan akımından ayrılarak vücut hücrelerinin içine girmesi gerekmektedir. Glikozun kanı terk ederek hücrelerin içine girmesini pankreas adı verilen organdan salgılanan insülin hormonu sağlanır. Pankreastan insülin hormonunun salgılanmasının azalması veya salgılanan insülinin yeterli etkiyi gösterememesi durumunda, kan şekeri yükselerek diyabet ortaya çıkar. Diyabeti sadece kan şekeri yüksekliği olarak düşünmek hastalığı çok basite almak olur. Çünkü diyabet, zamanında teşhis ve düzenli takip tedavi edilmezse birçok organda hastalıklara yol açmaktadır…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.