Bodrum Gündem

YILMAZ ONAY, DEVRİMCİ MARŞLARLA UĞURLANDI…

yılmaz onay vefat toprağa verildi (5)

4 gün önce yaşamını sürdürdüğü, Bodrum’da yaşama veda eden Yılmaz Onay (81), Gündoğan’da dileği üzerine, dini tören olmadan gerçekleştirilen bir cenaze töreni ile toprağa verildi. Tabutu başında veda sözleri ve Nazım’ın Güneşi İçenlerin Türküsü marşı okundu…

Bodrum Gündem Haber

Yaklaşık 12 yıldır parkinson hastalığı ile mücadele eden ve solunum yetmezliği nedeni ile yaşamını yitiren evli ve bir çocuk babası Yılmaz Onay’ın ölümü sanat dünyasında büyük üzüntü yarattı. Yaptığı çeviriler ve tiyatro oyunları yönetmenlikleri ile Türk edebiyatının ve tiyatro dünyasının önemli isimlerinden olan Yılmaz Onay, devrimci marşlarla Bodrum Gündoğan’da toprağa verildi.

İstanbul’dan yaklaşık 30 yıl önce eşi Yurdanur Onay ile birlikte Bodrum’un Gündoğan Mahallesi’ndeki yazlığına yerleşen ve yaşamını burada sürdüren, Türk edebiyatının ve Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden yönetmen, oyun yazarı, çevirmen, roman yazarı Yılmaz Onay, yakınları ve dostlarının katıldığı cenaze töreni ile son yolculuğuna uğurlandı. Gündoğan Mezarlığı’nda Onay’ın cenazesi toprağa verilmeden önce dini tören yerine, veda töreni gerçekleştirildi. Musalla taşınan yerleştirilen Onay’ın tabutunun başında bir araya gelen dostları, onu veda cümleleri ve devrimci marşlar söyleyerek sonsuzluğa uğurladılar.

Onay’ın oğlu Gökhan Onay, gözyaşları içinde babası için; “Hayatta bir tek sevmeyi bu adamdan öğrendim. Bir insanı, bir kadını, bir erkeği bir dostu nasıl sevmek gerektiğini bir tek bu adamdan öğrendim. Başka söze gerek yok…” şeklindeki sözleri cenazeye katılan dostlarını duygulandırdı.

Yılmaz Onay’ın tiyatro dünyasından 43 yıllık arkadaşı İsmal Işılsoy, tabutun başında sözleri Nazım Hikmet’e bestesi de Timur Selçuk’a ait olan “Güneşin İçenlerin Türküsü” marşını seslendirdi. Cenazeye katılanlarda coşku ile marşa eşlik etti. Yılmaz Onay, marşlarla ve alkışlarla uğurlandı.

Vasiyeti üzerine gerçekleştirilen sıra dışı cenaze törenin ardından Yılmaz Onay toprağa verildi. Mezarının üstü çiçeklerle süslenirken, dostları “Bir komünist işte böyle marşlarla, şiirler ile sonsuzluğa uğurlanır…” dediler.

yılmaz-onay-vefat-etti-13-ocak-2018

ONAY’IN SANAT HAYATI…
Oyuncu olarak tiyatroya başlayan Yılmaz Onay, ilk sahne deneyimlerini öğrencilik yıllarında İTÜ Tiyatrosu, Genç Oyuncular gibi topluluklarda kazandı. Onay, bir dönem Ankara Deneme Sahnesi’nde çalışıp, ilgi alanını oyunculuktan yönetmenliğe çevirdi. Yılmaz Onay, ardından Ankara Sanat Tiyatrosu’nda yönetmenlik yaptı. Çağdaş Sahne’nin kurulmasında yer alan Onay, sahneleme çalışmalarını yurt dışında da Hollanda ve Almanya’da sürdürdü. Yılmaz Onay, 12 Eylül’de sıkıyönetim mahkemeleri tarafından yargılandı, gözaltına alındı. Bu dönemden sonra bir süre serbest çalışmayı tercih eden Onay, yönetmen, yazar ve çevirmen olarak sanat hayatına devam etti. Birçok ödülü olan Yılmaz Onay, ‘Yazılar Filmatik’ ve ‘Oyun Değil’ kitaplarını kaleme aldı.

Ödülleri

-Savaş Oyunu (S.Çağan – Özdemir Nutku,1965, İstanbul Uluslararası Gençlik Tiyatro Festivali Ödülü)

-Hitler Rejiminin Korku ve Sefaleti (Brecht ödülü, 1971)

-Çimento (Gladkov`dan, 1975, Ankara Sanat Severler Derneği Reji Ödülü)

-Küçük Adam Ne Oldu Sana (H.Fallada-Y.Onay, 1981, Sanat Kurumu Reji Ödülü)

Bazı oyunları:

Karagözün Muammması (1987)

Sanatçının Ölümü (1986)

Şarkılarımız Ölmesin (1985)

İşçi Sınıfının açık oturumu (1978)

Kara Kedi Geçti

Kara Dul Efsanesi

Prometheia

Yazarın Ölümü
Bazı Kitapları

Şarkılarımız Ölmesin

Toplu Oyunları 1

Karagöz Kitabı

İlk Adımlar

Toplu Oyunları 2

Oyun Değil

Yazılar Filmmatik

Brecht`le Yaşamak Çalışma Günlüğü

Batı Diye Diye (çeviri)

Adam Adamdır (çeviri)

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.