Bodrum Gündem

BODRUMLU DENİZCİLER “BİZİ KENDİ SULARIMIZA HAPSETMEYİN”…

denizciler bizi kendi sularımıza hapsetmeyinBodrum’da Ticaret Odası, Esnaf Odası, TÜRSAB, Denizciler Derneği ve Deniz Ticaret Odasının da içinde bulunduğu ve  Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un destek verdiği Mavi Yolculuğu Kurtarma amaçlı basın açıklamasında; Türk bayraklı ticari yatların yurt dışına sefer yapmasının önündeki engellerin kalkması için Bakanlığa 15 gün süre tanındı.  

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Denizciler Derneğinde halka açık olarak gerçekleştirilen basın toplantısına  Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeğmez, TÜRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel, Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Arif Yılmaz, meslek komitesi üyesi Tunç Kurtluoğlu ve Tüm Yat İşletmeleri Yatırımcıları Broker ve Acenteleri Birliği’nden Şeref Sevi konuşmacı olarak katıldığı ve halka açık gerçekleştirilen toplantıya yaklaşık 250 denizci katıldı.

Toplantıda; 25 Eylül tarihinde Türk Bayraklı ticari yatların yurtdışına sefer yapmasını yasaklanmasının ardından geçen süre zarfında konu ile ilgili herhangi bir çözüme gidilmemesi ve Mavi Yolculuğun ölüme terk edilmesinin kabul edilemeyeceği dile getirilirken gerekli düzenlemenin Ocak ayı sonuna kadar hayata geçmemesi durumunda Marmaris, Fethiye ve Datça’nın da aralarında bulunduğu kurum temsilcileri ile Bodrum’da daha geniş kapsamlı toplantılar ile denizcilik sektörünün içinde bulunduğu ekonomik krize dikkat çekileceği ifade edildi.

Kurum temsilcilerinin konu ile ilgili görüşleri şu şekilde ;

Turizm yapan denizcilerden uyarı (20)“Teknelerimizin Arkasında Dalgalandırdığımız Ay Yıldızlı Bayrağımızı Başka Ülkelerin Bayrağına Teslim Etmeyelim”…

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon: “Mavi yolculuğumuz sor bir süreçten geçiyor. Bu güne kadar el emeği ile yapılmış ve kültürümüze olan ahşap guletlerimiz ve teknelerimiz  maalesef liman çıkışı alamıyor. Akdeniz çanağına baktığımızda bu kadar güzel yatların hiçbir yerde olmadığını hep beraber görüyoruz. Türkiye’de ve dünyada ilk Mavi Yolculuğu başlatmış geçmişteki kaptanlarımızı da saygıyla anarak buraya kadar yükselmiş olan sektörümüzü şimdi  kaybetme noktasındayız. Tabii bizi aşan sorunlar olabilir ama biz mücadele ruhumuzun ne kadar fazla olduğunu biliyoruz. Sorundan, problemlerden korkmuyoruz. Biz problemin parçası olma niyetinde değiliz.  Önemli olan çözüm üretmektir, çözümün parçası olmaktır.  Onun için buradan hükümetimize, değerli bakanlarımıza bir defa daha seslenmek istiyorum; biz mücadele etmekten asla vazgeçmiyoruz. Yıllardır uğraştığımız teknelerimizin arkasında dalgalandırdığımız ay yıldızlı bayrağımızı başka ülkelerin bayrağına teslim etmeyelim.  Bu tekneler bizim kültürümüz, gözbebeğimiz ve el ürünümüzdür.  Bugün burada bu sektöre destek vermek için gelen sektör temsilcilerine bir defa daha teşekkür ediyorum…” dedi.

Turizm yapan denizcilerden uyarı (22)Tek Yumruk Olup Sektör İçin Çözüm Yolunu Bulmamız Lazım”…

Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon “Şunu itiraf edeyim bu kadar Sivil Toplum Kuruluşu hiç bir konu için Bodrum’da aynı masada böyle yan yana durmamıştır. Ama konu denizcilik sektörü olduğu için hepimiz bugün buraya geldik ve bu masanın etrafında toplandık. Değerli dostlar biliyorsunuz Türkiye’de Mavi Yolculuğun  %95 5’i Muğla kıyılarında yapılır. Bunun da yüzde yetmişe yakını Bodrumlular tarafından yapılmakta ve bundan da büyük gurur duymaktayız. Maalesef 25 Eylül 2017’den itibaren yurt dışı çıkışına konulan tedbirden dolayı sektörümüz ciddi bir ekonomik krize girmek üzeredir. Hatırlayın 2008’den önce İçmeler’de ki  50 tersanemizde yılda 60’a yakın tekne yapmaktayken ve bunun yarısını yurt dışına ihraç etmek ve yarısını iç pazara sunmaktayken daha sonraki Global şimdi Yat imalatı yapan arkadaşlarımızın da karşısına gelmiştir. Onun için hepimizin tek yumruk olup sektör için bütün sorunlarımızı yetkilileri anlatıp bunun çözüm yolunu bulmamız lazım.  Çünkü böyle giderse yat turizm rezervasyonu %50 gibi bir düşüş yaşayacaktır. Buralarda 2005 yılından bu yana kötü giden turizmimizin tuzu biberi olacak. Onun için tüm yetkilerden bu yasağın bir an önce kaldırılması ve eskisi gibi yat turizminin rahat rahat yapılmasını rica ediyorum…” dedi.

Turizm yapan denizcilerden uyarı (31)“Arka Arkaya Yasaklamalarla Prestij Kaybediyoruz”…

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Arif Yılmaz “Yetkililer diyorlar ki bütün hazırlıkları tamamladık 15 ine kadar yasakları kaldıracağız.  Ama bilinmesi gereken şu yatçılık ve mavi yolculuk sırf tekne sahiplerinin değil bu kasabanın gerçek ekonomisidir.  Tersanesi ile sanayisi ile acenteleri ile çalışanıyla hepsi bir bütündür ve bizim can damarımızdır. Daha dün biz sabredin denildi. Kol kırılır yen içinde der sabrederiz. Geçtiğimiz eylül ayından beri sabrediyoruz.  Eylül ayından beri iç sulara hapsedildiğimiz için çalışamıyor, rezervasyon alamıyoruz.  Ancak şu bilinmelidir ki yatçılık hemen müşterinin gelip yola çıktığı bir ticaret şekli değildir. Özellikle yurtdışı rezervasyonları Christmas döneminde başlar, sonrasında devam eder. Şu anda rezervasyonların yüzde ellisine yakınını kaybetmiş vaziyetteyiz.  Ayriyeten arka arkaya gelen yasaklamalar çok ciddi prestij kaybediyoruz. Bunu hak ettiğimizi zannetmiyorum. Hiçbir uluslararası kısıtlılık olmamasına rağmen sırf bir kıyaslama sebebiyle yarından itibaren kendi sularımızda taşımacılığı bir kısmı Yunan feribotları ile yapılacak. Bunu acilen düzeltmemiz bizim boynumuzun borcudur…” dedi.

Turizm yapan denizcilerden uyarı (25)“Eğer Bundan Da Bir Sonuç Çıkmazsa Davranış Şeklimiz Tamamen Değişecektir”

Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, “Bize söylenen gerekçe milli menfaatler gereği yurt dışına çıkışlarımızın yasaklandığıdır. Hadise’nin böyle olmadığını da görüyoruz.  Yasaklamalar sezon sonuna  denk geldiği için çok fazla sesimizi çıkarmamıştık. Şimdi esasında milli bakış açısına göre değerlendirirsek bayrağımızı bütün dünyada dalgalandırmak mıdır yoksa yasaklamak mıdır? Haklı olunan yerler vardır ama bu haklılıklar gene idarenin bugüne kadar ihmallerinden kaynaklanan haklardır. Defalarca ikazda ve uyarıda bulunduk ama illa bir musibet lazım ki nasihatten etkili olabilirsin.  Ama her türlü hakkımız saklıdır. Eğer bundan da bir sonuç çıkmazsa davranış şeklimiz tamamen değişecektir hepinizin bilgisine. Bu konuda eminim ki bütün denize arkadaşların gerekeni yapacaktır…” dedi.

Turizm yapan denizcilerden uyarı (26)“Kayıp Milli Bir Kayıptır”…

TÜRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel, “Bu sorun sadece Bodrum’un sorunu değil, tüm ülkeyi ilgilendiren çok ciddi bir sorun olduğu düşüncesi ile buradayız. Kayıp milli bir kayıptır Türk halkı da şunun bilincinde; ülkemiz bir kaç senedir ciddi sorunlarla boğuşuyor. Hepimiz bu sorunların öneminin farkındayız ve kendimizce ülkemizin birliğine bütünlüğüne her türlü katkı ve desteği vermeye çalışıyoruz…” dedi.

Tüm Yat İşletmeleri Yatırımcıları Broker ve Acenteleri Birliği’nden Şeref Sevi “Bu yönetmelik hazırlanırken içinde olmak, karşımıza gelmeden önce fikirlerimizin alınmasını isterdik…” dedi.

Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeğmez, “Deniz turizmi, charter işi yapan teknelerimiz iş yapacak ki küçük esnafımız da bunlardan ekmek kazanacak. Onun için bugüne kadar olmadığı biçimde birlik beraberlik içinde Esnaf Sanatkarlar Odası olarak bu işin içindeyiz.  Konuya vakıf  olarak üzerimize ne görev düşüyorsa aynı şekilde destek vereceğiz…” dedi.

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi meslek komitesi üyesi Tunç Kurtluoğlu “Deniz Ticaret Odası’nın Türkiye çapında toplam 8000 tane üyesi var ve bunun 1200 adedi yat işletmeciliği yapıyor. %70’e yakın iş kolu bu sektörden ekmek yiyor Muğla civarında ve ne yazık ki bugün kan kaybediyor. Bize kalan emaneti gelecek kuşaklara devredeneme tehlikesi ile karşı karşıyayız. Buradan Fethiye ve Marmaris’teki arkadaşlarıma da sesleniyorum; onlarla da hep birlikteyiz, önümüzdeki adımları hep birlikte atacağız.  Umudumuzu kaybetmeyelim…” dedi.

Turizm yapan denizcilerden uyarı (18)Yapılan açıklamaların ardından Gazeteci Fatih Bozoğlu’nun “Marmaris, Fethiye ve Kaş nerede? Onlar da Bodrumla eş zamanlı olarak konu ile ilgili bir basın toplantısı yapıyorlar mı? Ya da onları Bodrum’a misafir edip burada bir basın toplantısı yaparak tüm dünyaya buradan mesaj vermek gerekir mi? “ sorusuna  Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Arif Yılmaz şöyle cevap verdi “Bahsettiğiniz yerlerdeki arkadaşlar daha büyük çapta yapılacak olan bir eylem üzerine buraya gelmek üzereyken idareden yapılan bildirimler, açıklamalar, biraz daha bekleyin telkini ile şimdilik kendilerini beklemeye aldılar. Şayet verilen sözler tutulmazsa 10 – 15 gün içerisinde bu konu ile ilgili bir çözüm olunmazsa burada Türkiye çapında çok daha büyük toplantıların olduğunu göreceksiniz. Bizim yapmamızın sebebi de şu; Biz başından beri başımıza gelecek olan olaylara dikkat çeken bir bölgeyiz. Bunların olacağını çok önceden söyledik. Ona rağmen herhangi bir değişiklik yapılmadı, bugüne geldik. Bugün  bunu söylemeyi boynumuzun borcu olarak görüp böyle bir basın açıklaması yapıyoruz…”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.