Bodrum Gündem

ŞİİR TADINDA YAŞANILACAK MEKANLAR ONUN İŞİ…

ŞİİR TADINDA YAŞANILACAK MEKANLAR ONUN İŞİ…

sevinç duman şiir tadında mekanlarErkek egemen bir sektörde, tüm önyargılara rağmen sadece tasarım değil, uygulama alanında çalışmak bu işi severek yapan Sevinç Duman için herhangi bir meslekten farksız. İnşaat sahasında 7/24 çalışan bir sistemde, kadın kimliğinin farkını yaptığı her işe yansıtan Sevinç Duman, 20 yıldır bu sektörde hizmet veriyor.

Çiçek Bozoğlu/BG Röportajları

sevinç duman şiir tadında mekanlar (5)Yıllarınızı verdiğiniz mesleğinizi sizden dinleyelim…

“Kadından müteahhit olmaz!..”  ön yargısını doğru bulmadığım gibi kadın eli değen projelerin daha başarılı bir grafik çizdiğini düşünüyorum. Konu sadece önyargı meselesi de değil aslında. Kadınların inşaat sektöründe çalışamayacakları ile ilgili genel bir toplumsal kanı bu. Aslında inşaat sektöründe kadın; tasarım aşamasından uygulama aşamasına kadar her yerde var. Bodrum’da benzer işi yapan kadın meslektaşlarım ne yazık ki işin tamamında inşaat sahasında %100 aktif olarak bulunmuyorlar. Milaslıyım, 20 yıldır bu sektörün içindeyim ve son 3 yıldır da kendi adıma projelere imza atıyorum. Dumanlar İnşaat & Bilişim Ltd. Şti.  olarak başta Bodrum olmak üzere Muğla’nın tamamında inşaat sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Ev, yazlık, işyeri, villa, tarihi bina ve otellerde profesyonel kadro ve uzaman ekipler ile anahtar teslim tadilat – restorasyon – dekorasyon hizmeti veriyoruz. Bodrum’un medeni yapısından olsa gerek, inşaat sahasında kadına sonsuz bir saygı var. Şantiyede hiç kimse sizi bir kadın olarak değerlendirmiyor. Siz onların mesai arkadaşı oluyorsunuz. Bu 20 yıl boyunca herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadım, aksine sözümüz daha dinlenilir durumda…”

sevinç duman şiir tadında mekanlar (2)Yaptığınız işlere kadın kimliğinizi nasıl yansıtıyorsunuz?

-“Yıllardır dört duvar arasında yaşamaya zorlanan kadınlar bir evin ya da iş yerinin nasıl olması gerektiğini yaratıcılığını katarak daha güzel hayal edebilir ve bu hayali hayata geçirebilir. Bu alan, çalışırken kas gücü gerektiren bir yapıya sahip. İnşaat sektörünün en büyük girdilerinden bir tanesidir bu. Biz kadınlar doğamız gereği daha temiz, titiz, estetik ve yaratıcı olabiliyoruz, oysa erkekler önemli detayları es geçebiliyorlar. Yaptığımız işe ve uygulamalara farklı bakış açıları ile daha verimli ve dinamik bir yapı kazandırabiliyoruz. Bu güne kadar butik ve referans işler yapmaya dikkat ettim ve bu sayede sektörümün aranan isimleri arasına girdim. Güven, bizim çalışma prensiplerimizin olmazsa olmazıdır. Ev veya işyerleri ile ilgili gelen talepler doğrultusunda öncelikle keşif, devamında işin projelendirilmesi, sonrası imalatı, hazırlanması ve alanla ilgili  A’dan Z’ye her türlü ürün seçimi de dahil olmak üzere anahtar tesliminde müşteri memnuniyeti odaklı olarak çalışıyoruz. Ayrıca büyük şantiyelerdeki natamam işleri de bunca yılın verdiği deneyim ile son derece başarılı bir şekilde teslim ediyoruz…”

sevinç duman şiir tadında mekanlar (1)Bodrum’da herhangi bir işimiz için usta çağırmaya korkar olduk.

-“Benim için işini layık-ı ile yapan kişi ustadır ve rahatlıkla söyleyebilirim ki hemen her konuda işinin erbabı bir ekiple çalışıyorum. Yeri yurdu yoktur, işini seven ve o mesleğe gönül vermiş ustalar vardır. Taş ustası ise o taşa gönül vermiş, taşa vurduğu her çekiçten haz alan usta en iyi ustadır ve böyle ustalarla çalışıyorum. Bu ekibi oluşturabilmek zaman aldı, hemen isteyince olmadı. Ben istiyorum ki evini, ofisini, mekanını yenilemek isteyen herkes lütfen işçilikten kazanacağım diye bireysel olarak iş vermesinler. Bizler bu hizmeti vermek için varız, onlar için varız.  Biz aynı anda 10 ekibi idare edebilecek güce ve kapasiteye sahibiz. Daha profesyonel hizmet alsınlar. Zannedildiği gibi çok büyük meblağlar talep etmiyoruz.  Bu onların gözlerini korkutmasın. Bizlerle çalıştıklarında kafaları rahat, cepleri daha rahat olacak. Karşılarında kurumsal muhataplar bulacaklar. Bize ulaşmaları yapılarında ücretsiz keşif çalışmasının başlaması için yeterli olacaktır. Keşif sonrası fiyat bilgisi oluşturularak, işverenin onayı ile birlikte teknik çizim, projelendirme, renk, desen, uygulama yöntemi seçimleri de yine kendilerine ücretsiz olarak ulaştırılır. Çalışmanın her aşamasında fotoğraf ve video çekimleri ile süreci kontrol etmelerini sağlıyoruz. Binanın çevre düzenlemesi ve temizliği dahil olarak tam zamanında, eksiksiz teslim ediyoruz.

sevinç duman şiir tadında mekanlar (4)Gelecekle ilgili hedefleriniz nelerdir?

Öncelikle Bodrum’da ekipman ve eleman kadromu genişleterek daha büyük işlere imza atmak istiyorum. Yeşillik katledip yerine taş duvarlar yapmak yerine, daha çok mevcut oturulan binaların bizim vereceğimiz hizmetle tekrar yaşanılır bir duruma getirmek gayretindeyim. Yarımadamızda atıl durumda yüzlerce mekan mevcut. Bunlar hem görsel, hem güvenlik hem de ekonomik olarak birer kayıptır. Hayata dönen, içinde yaşam olan her yapı yazdığım şiirlerimden sonra beni en mutlu eden durumdur. Şu anda eğitimime Açıköğretim Fakültesi Sosyoloji Bölümü 3. Sınıf öğrencisi olarak devam ediyorum.  Çok sevmeme rağmen inşaat sahasında, şantiyede belli bir yaştan sonra bu kadar aktif olamıyorsunuz. Fakat bunca yıldır edindiğim tecrübemi de paylaşmak adına da, danışmanlık yapmayı düşünüyorum. Bu anlamda şimdiden kendime yatırım yapıyorum…”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.