Bodrum Gündem

SUAVİ “BODRUM BİR KÜLTÜR KENTİ OLMAYI ÇOKTAN HAK ETMİŞTİR”…

suavi bodrum konseri (35)Bodrum Belediyesi Heradot Kültür Merkezinde Datça’da yapılması planlanan “Çocuk Evi” projesi için sahneye çıkan özgün müziğin efsane ismi Suavi “Bodrum 12 ay yaşanan bir yer olurken aynı zamanda ilim ve bilim yuvası olan müthiş okullar açıldı. Buradan yetişen çocukların, istismar edilen çocukların yaşadığı o karanlık dünyayı aydınlığa çevireceğini olan inancımla ülkemde çocukların korunduğu ve kullandığı bir yarın diliyorum” dedi.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Datça Kadın İş Gücünü Geliştirme ve Yaygınlaştırma Derneği (KİGDER) tarafından Datça yapılması planlanan “Çocuk Evi Projesi’ne” destek için düzenlenen Suavi konserine İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci, KİGDER Başkanı Menşure Yavuz, CHP İlçe Başkanı Recai Seymen, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un eşi Hülya Kocadon ve yaklaşık 500 kişi katıldı.

suavi bodrum konseri (10)“Amacımız Çocuk Evlerini Çocuk Köylerine Dönüştürmek”…

Konserin açılış konuşmasını KİGDER Başkanı Menşure Yavuz yaptı. Yavuz,  kadına şiddet ve çocuklara istismar konularında  gerekli yasaların hızla çıkmasını umduğunu belirterek, Bakanlıkça Çocuk Esirgeme Kurumlarında barındırılan çocukların koğuş sisteminden uzakta ev ortamlarında barındırılmaya başlandığını ve Datça’da da yaşları 4 ile 8 arasında değişen 6 kız çocuğunun barınabileceği bir ev projesi için yola çıktıklarını kaydetti. Menşure Yavuz “Çocuklar daha rahat, daha güvenli bir şekilde bakıcı anne veya teyzeleri eşliğinde çocuk evlerinde yaşamlarını sürdürüyorlar. Umarım bu proje sağlıklı bir şekilde ülkenin her yerine yaygın bir şekilde geliştirilerek devam eder. Ülkemizde 1092 çocuk evimiz bulunmakta. 5626 çocuğumuz buralarda kalmakta. Bunun dışında 631 tane çocuk sitesi bulunmakta ve burada da 5227 tane çocuğumuz var. Biz bu örneklerden yola çıkarak Datça’da bir çocuk evi açmayı düşünüyoruz. İleri ki aşamalarda projemiz bu çocuk evlerini çocuk köylerine dönüştürmek olacak.  Bu konuda bürokrasi biraz zor ilerliyor.  Umuyorum ki bu zor protokolleri de aşarak çocuk evlerini açar hep birlikte sizin katkılarınız da birlikte bu talebi arttırmış oluruz. Başta bu projede destek olan sayın Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Datça belediye başkanımız, kaymakamımız, Bodrum Kaymakamı ve bu projede bizi yalnız bırakmadan Muğla’dan misafirimiz olarak gelen Muğla Milli Eğitim müdürümüze çok teşekkür ediyorum” dedi.

suavi bodrum konseri (21)“Bodrum Bir Kültür Kenti Olmayı Çoktan Hak Etmiştir”…

Konserine Drama Köprüsü isimli türkü ile başlayan Suavi, kendisine ait olan ve zamanında Zeki Müren’den İbrahim Tatlıses’e pek çok sanatçının seslendirdiği “İki Gözüm İki Çeşme” isimli şarkıyı seslendirdikten sonra sözü ülkemizdeki telif haklarına getirerek Zeki Müren’le ilgili bir anısını paylaştı. Suavi “Özellikle ülkemizde hem telif hem eser açısından ciddi sıkıntılar var. Bu şarkıyı Zeki Müren de söylemişti, İbrahim Tatlıses de söylemişti. Onlarca insan söylemiştir bu şarkıyı ama bir tek altına bir şey yazmamışlardı, bir isim. En azından şimdi mal sahibinden dinlediniz şarkıyı. Zeki Müren bu şarkıyı söylediğinde Bodrum’da yaşamını sürdürmeye devam ediyordu. Diyorlar ki yazan, çizen derleyen bunu albümünde okuyan kim biliyor musun? Yok kimdir diyor. Suavi diyorlar. Hani şu bizim  ters çevirince sokakları sürebileceğimiz Suavi mi? diyor.  En azından bu vesileyle selamlamış olalım kendisini. Çünkü Bodrum’da çok önemli izler bıraktığını düşünüyorum.” Dedi.

suavi bodrum konseri (41)Uzun yıllardan sonra Bodrum’da sahne aldığını belirten Suavi, Heredot Kültür Merkezi gibi bir yerde şarkılarını seslendirmekten mutlu olduğunu belirtirken Bodrum’un kültür kenti olmayı çoktan hak ettiğinin altını çizdi. Suavi sözlerine şöyle devam etti “Aslında Bodrum müthiş bir yarımada. Ben anneden İzmirli bir arkadaşınız, dostunuz olarak bu yarımadanın kuşkusuz yerlerine buraya anlatmak saflığına ve hatasını düşmeyeceğim, haddimi bileceğim. Ama ben buralarda Vedat Türkali’nin Mavi Karanlığı kaleme aldığı yıllara da tanıklık ettim, İlhan Berk’in şiirinin bir köşesinde de durdum. Gerçekten yarımadanın tamamında denizde balıkla, o denize açılan dostluklara, burada körelmiş sevdalara, yeniden küllenmiş ilişkilere ve üstü gerçekten üflenmiş yeni Merhabalara tanıklık ederek ömrümün bir kısmını tamamladım diyebilirim. Bu anlamda Bodrum’u çok önemsiyorum gerçekten ve bu salonda ilk kez ve yıllardır Bodrum’da da ilk kez sahnedeyim. Öncelikle emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz çünkü Hancı Yolcu ilişkisi ile bir müzisyenin ya da sahne insanın böyle bir mekan bulması çok da mümkün olmuyor. Kulislerdeki temizlik, titizlik, hassasiyet. Bazı yerlerde 2018 yılına gelmiş olmamıza rağmen hiç karşımıza çıkmayan ve bizi şaşırtan olumsuzluklarla kıyasladığımızda müthiş bir etkiledi beni. Katkı sunan herkese çok teşekkür ediyorum. Dilerim Bodrum’a daha çok kültür merkezleri açılır. Çünkü Bodrum bir kültür kenti olmayı bence çoktan hak etmiştir. Sadece Temmuz ve Ağustos’tan ibaret olmayan bir yerleşke den bahsediyorum. “ dedi.

suavi bodrum konseri (34)“Bodrum İlim Ve Bilim Yuvası Oluyor”…

Son 4-5 yılda çocuklara yönelik her türlü istismarın oldukça arttığına vurgu yapan Suavi “İşin içerisinde çocuk olduğu zaman olay biraz daha hassasiyet kazanıyor.  Çünkü özellikle son dört beş yıl itibariyle çocuğa her yönünde istismarın yoğunlaştığı arttığı bir süreçten geçiyoruz. Bu beni insan olarak kuşkusuz çok üzüyor ama bir baba olarak bu ülkede birçok ahlaklı insanın yaşadığını bilen bir baba olarak aynı zamanda utanıyorum da. Çünkü çocuklar gerçekten kollanması gereken çok özel, küçük insanlardır.  Aslında çocuk demek de farklı bir şey, küçük insan onlar. Bu gençler ve aldıkları bu emanetle, bu ülkede güzel günler inşa edecekler.  Onun için onların önündeki her türlü engeli açının, onların saçını her dostça dokunanın, onların yüreğine iyilik, beynine katkı sunanlara huzurlarınıza çok teşekkür ediyorum.  Bodrum aynı zamanda ilim ve bilim yuvası. Müthiş okullar açıldı. Buradan yetişen çocukların, istismar edilen çocukların yaşadığı o karanlık dünyayı aydınlığa çevireceğini olan inancımla; ülkemde çocukların korunduğu ve kullandığı bir Yarın dileyerek bu projede emeği geçen herkese şükranlarımı iletmek istiyorum” dedi.

suavi bodrum konseri (19)Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un eğitimci eşi Hülya Kocadon, Suavi’ye kimsesiz çocuklar için verdiği katkıya teşekkür ederken şunları söyledi “Böylesine güzel bir organizasyon içinde olmak beni de çok mutlu etti. Şunu söylemek istiyorum; bütün çocuklar iyi bir eğitimi iyi bir aile ortamını hak ediyorlar. Sıcak bir yuva bütün çocukların hakkı. Bu proje için bir tuğlada koymak için bugün buraya gelerek katkıda bulunan sizlere çok teşekkür ediyorum. Katılımlarınız bu güzel evlere ulaşma yolunun ilk taşı olacak Her zaman yanınızdayız. Çocuklarımız iyi yaşasınlar, iyi büyüsünler, iyi bir eğitim alıp iyi bir vatandaş olsunlar” dedi.

suavi bodrum konseri (53)İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci, yaptığı teşekkür konuşmasında meslek hayatına Ben 1990 yılında İzmit Çocuk Esirgeme kurumunda başladığını ve oradaki çocukların söz konusu dönemde kendilerine özel hiçbir eşyalarının bulunmadığını belirterek, görev yaptığı üç yıl boyunca çocukların yaşadığı bu dramdan çok etkilendiğini ve Datça’da yapılmak istenen projenin ve benzerlerinin kimsesiz çocuklar için bir umut olduğunu ifade etti.

Özgün müziğin efsane ismi Suavi, yaklaşık 3 saat süren konserinde kendisine ait şarkıların yanı sıra  Cem Karaca’yı  anarak ona selam gönderdi. Suavi, 50. Yıllarını kutlayan Moğollar Gurubuna destek olmak düşüncesi ile “Sen de Başını Alıp Gitme Ne Olur şarkısını” seslendirdi.  Suavi ayrıca Sivas’ta Madımak Otelinde yakılarak yaşamlarını yitirenleri de anarak Nesimi Çimen’in oğlu Mazlum Çimen’in babası için yazdığı “Sen Benden Gittin Gideli” şarkısının sonuna kendi yazdığı dörtlüğü de ilk kez seslendirdi.

Konser boyunca seyircilerin bir an olsun yalnız bırakmadığı Suavi’ye seslendirdiği her eserinde salondaki seyirciler tarafından  vokal yapıldı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.