Bodrum Gündem

AKADEMİA VAKFI KONFERANSLARI BÜYÜK İSKENDER İLE SÜRÜYOR…

bodrum akademia vakfı büyükiskender halkarnasos kuşatması konferansı (3)

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Muzaffer Demir, “Büyük İskender’in Halikarnassos Kuşatması” konulu bir konferans verdi. 
Bodrum Gündem Haber
Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı bünyesinde bulunan Herodotos Tarih Araştırmaları Merkezi’nin “Tarih Konferansları” dizisi içinde, Konacık Herodot Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa oldukça yoğun bir ilgi vardı. Akademia Vakfı Yönetim kurulu Üyesi Semih Adıyaman açılış konuşmasında “Bildiğiniz gibi biz Akademia Vakfı olarak Heredotos Araştırmaları Merkezi kurduk. Amacımız hepimizin katkıları olabilecek çalışmalar yapmak. Hemşerimiz Heredotos’u daha evrensel boyutta tanıtmak istiyoruz. Bu çalışmalar Bodrum için çok değerli. Umuyorum bu konferanslar dizisi bunun için bir başlangıç olur. Tarihin nihai amacı insanın kendisini tanımasıdır. Bu sözlerle tarihin değeri, insanın neler yaptığını, dolayısı ile insanın ne olduğunu bize öğretmesidir. Tarih olmadan hayatlarımızın anlamını anlayamayız…” dedi.

İskenderiye-kurucusu-büyük-iskenderM.Ö.334’DE HALKARNASOS’U KUŞATMIŞ…

Yaklaşık bir saat süren konferans sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Muzaffer Demir, Büyük İskender’in özellikle MÖ 334 yılı sonbaharında gerçekleştirdiği Halikarnassos Kuşatması hakkında bilgiler verdi. Demir, şöyle dedi: “Büyük İskender’in Pers topraklarını ele geçirmek için başlattığı seferde Halikarnassos’a da geliyor. Çünkü burası önemli bir Pers deniz üssü. MÖ 334 yılında gerçekleştirdiği bu kuşatma yaklaşık bir ay kadar sürüyor. O dönem Bodrum’u savunan Persli ve Yunanlı askerler epey bir savunma yapıyorlar, direnç gösteriyorlar. Nihayetinde şehrin dış surlarını ele geçiriyor fakat iç surlarını ele geçiremiyor. Kuşatmayı tabiri caizse yarıda bırakarak bölgeyi 1. Ada’ya bırakıyor, kendisi Likya üzerinden yoluna devam ediyor. Pers kuşatması Büyük İskender’i zorlayan kuşatmalarsan bir tanesi olmuştur. Bir ay kuşatmayla uğraşmak zorunda kalmıştır. Bunun sebebi de Mausolos’un 370’li yıllarda burada güçlü bir kent kurmuş olması. Kuşatmaya karşı gelebilecek her türlü kule ve teçhizatla donatılmış olması bu anlamda Büyük İskender’in zorlamıştır. Myndos Kapısı, Mylasa Kapısı aşılmıştır ama o dönem Mausolos’un sarayının da olduğu iç kale ele geçirilememiştir. Pers donanması o dönemde güçlüdür, Kos Adası’na çekilmiştir fakat oradan iç kaleleri desteklemiştir. Büyük İskender de vakit kaybetmemek için iç kaleleri ele geçirmeden yoluna devam etmiştir…” dedi.
bodrum akademia vakfı büyükiskender halkarnasos kuşatması konferansı (6)KENT’E HİÇ BİR ESER YAPMAMIŞ…
Prof. Dr. Muzaffer Demir, ‘Büyük İskender Bodrum’da herhangi bir eser bırakmış mıdır?’ sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Savaşla ilgili yapılan kazı çalışmalarına baktığımızda Myndos Kapısı yakınındaki hendeklerde savaş dönemlerinden kalma ihtimali olan mızrak ve ok uçları gibi bir takım arkeolojik buluntular ortaya çıkartılmıştır. Savaşın kalıntılarından günümüze gelen askeri materyaller söz konusu. Fakat İskender’in kentte inşa ettiği herhangi bir mimari yapı söz konusu değil…”
Büyük İskender’in Halikarnassos Kuşatması’nın tarihte detayı verilen en önemli kuşatmalardan biri olduğunun da altını çizen Demir, “Arrianus’un Anabasis adlı eserinde ve Daidalos’un Evren Tarihi adlı eserinde bu kuşatmayla ilgili detaylı bilgiler verilmekte” dedi.
Seminer sonunda Prof. Dr. Muzaffer Demir’e plaket takdim edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.