Bodrum Gündem

NE KADAR YERELSEK, O KADAR EVRENSELİZ…

12657760_522337534604070_978262284454109195_oTepeden bakıldığında alabildiğine yeşil ve bir o kadar da bereketli toprakları, küçük bahçeli evleri, dar sokakları, o sokaklarda kuzusuyla tavuğuyla birlikte sabahın ilk mahmurluğunu üzerinden atmaya çalışan çocukların kahkahaları Etrim’in güne merhabasıdır. Bodrum’un bu kadar yakınında ve bir o kadar korunmuş, köy kalmış bakir Etrim…  

etrim ne kadar yerelsek o kadar evrenseliz (4)Çiçek Bozoğlu /BG Dergi Röportajları

Etrim, Bodrum’un kenarında kalan bir köyü olmanın ötesinde ismini Bodrum’un hatta Türkiye’nin dışına taşımış tek yerel markası olan Etrim Halıcılığın da doğduğu yerdir. 1980 yılında Mehmet Başol’un düğünde eşine takılan altınları bozarak başladığı halı satışından geldiği bugüne, halıya atılan her bir ilmek gibi Etrim Halıcılık’ta adım adım büyüdü.  

Mehmet Başol İlk İngiliz turist kafilesini yöresel tatlar eşliğinde ağırladığında, babadan oğula geçecek işin de temellerini atar. Engin Başol ise içine doğduğundan mıdır bilinmez aşkla bağlı halılarına.  

“Bölgede benden başka ikinci kuşaktan hiç kimse kalmadı halıcılıkla uğraşan. Babamın  o zaman başlattığı halı satışı bizim aile geleneğimiz haline geldi. Şimdi dünyanın her yerinden misafirlerimiz gelip bizden halı seçiyorlar. Halıcılık iki şekilde sınıflandırılabilir; bir tanesi ticaretini yapmak, diğeri halıya aşık olmak. Ben halıya aşık olanlardanım. Etrim’de hangi eve giderseniz gidin, köylüsü zamanında dokuduğu halıdan kazandığı parayla ya torununun sünnetini yapmıştır ya da oğlunun düğününü.

etrim ne kadar yerelsek o kadar evrenseliz (1)Engin Başol’un halı aşkı sadece onları satmakla ilgili değildir. Halıların hikayelerine, motiflerine tutulur.

Her halının bir alıcısı vardır. Bazen halı, 10 sene boyunca sizin depomuzda bekler. 10 sene sonunda onu çok seven, kendisi için dokunduğunu düşünen bir alıcısı gelip alır. Halının sizinle konuşması lazım. Mimarlar gelip başkalarının evlerine  halı alırlar. Ev sahiplerinin  o halıyı nasıl kullandıklarını hiçbir zaman anlayamamışımdır. Halı; mobilya gibi değildir, sizinle konuşması, bir şeyler anlatıyor olması lazım. Eğer sizinle konuşan halıyı bulabilirseniz ona her baktığınızda farklı şeyler görüp heyecanlanırsınız.  Dünyadaki sayılı müzelerde bulunan halıların %80 ni Türk düğümü ile yapılan halılardan oluşuyor. O halıların düğümü kadar motiflerinin sunduğu hikayeleri de değerlerine değer katıyor yüzyıllardır.

13731774_10104338953599168_5290706525632272155_oHedefimiz sadece Etrim Halıcılığı değil, tüm bölgeyi bir marka haline getirmek ve halı dokuma işini yeniden hak ettiği yere taşıyarak gençleri bu işe özendirmek. Gelen misafirlerimize halıcılığı anlatırken o süreci yünden iplik oluşuna, kök boyalarla renkten renge girişine ve tezgahlarda kadınlarımızın hayal gücü ile maharetli ellerinden dökülen desenlerine kadar adım adım uygulamalı olarak da gösteriyoruz. Artık eski alıştığımız küçük Bodrum ev mimarisi tarz değişti. Daha büyük ve gösterişli evler tercih edilmeye başlandı. Bu sebeple Milas halısı rengi ve motifi ile bu evlerle örtüp bütünleşmiyor. O nedenle eğer başarabilirsek yeni motifler, renkler ve modeller kurgulayabilirsek hem halılarımız yaşamaya devam edecek, hem bunu dokuyan eller kazanacak, hem de kültürümüz ölmeyecek. Biz de misafirlerimizin talepleri doğrultusunda daha fazla seçenek sunmak adına Türkiye’nin her yerinden, her renk, desen ve ipten yapılan halıları bünyemizde bulunduruyoruz. Bununla birlikte özel siparişler de alıyoruz.

etrim ne kadar yerelsek o kadar evrenseliz (2)Gittikçe betona teslim olan yarımadanın tabiatıyla en bakir kalan yerlerinden biri olan Etrim Köyünde doğa ile iç içe kahvaltı yapmak, yemek yemek bir ayrıcalık olacak ki ilk zamanlar halı satın almak için köye gelenlerin bu ihtiyacına cevap vermek adına Etrim Doğa Restoran işletmesini de bünyelerine katan Engin Başol, bu konuda da bir girişimcilik örneği sergiliyor.

Biz misafirperverliğimizin geleneği olarak halı almaya gelen bütün misafirlerimize çeşitli ikramlarda bulunuyorduk. Bu hizmeti daha profesyonel hale getirmek ve misafirlerimizin ihtiyaçlarına doğru cevap vermek adına Etrim Doğa Restaurant’ı bundan 3 yıl önce açtık. Burada özellikle yerel lezzetlere ağırlık veriyoruz. Biz kurulduğumuz günden bu yana aile işletmesi olarak devam ediyoruz. Bütün aile fertleri olarak Etrim’de hem yaşıyoruz, hem de bu işi severek yapıyoruz.  İnsanlarımızın bu tür şeyleri özlediğini düşünüyorum. Halıcılık işimizde olduğu gibi bölge halkına da bir katma değer sağlamaya çalışıyoruz. Köylümüzden aldığımız süt, yumurta, tereyağı, zeytin ve benzeri ürünler ile kendi içimizde bir dayanışma örneği de göstererek birbirini tamamlayan, destekleyen aktörler olarak birlikte yol alma çabası içerisindeyiz. Bundan sonra Etrim Halı olarak içerisinde yer alacağımız her proje muhakkak ki bölge halkının da kalkınmasına yönelik olacaktır. Biz bölge halkının mevcut değerleri ile büyüyeceğine, kalkınacağına yürekten inanıyoruz.  Çalışanlarımız yine kendi köylümüz.

İnanarak ve güvenerek dile getirdiğimiz bir sloganımız var “NE KADAR YERELSEK O KADAR EVRENSELİZ”…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.