Bodrum Gündem

“DENİZLERİMİZİ KİRLETENLERİ YAKALARSAK ÖPECEĞİZ…”

metin kalkavan bodrumlu denizcilerle bir araya geldi (5)Bodrumlu tekne sahipleri Deniz Ticaret Odasından atık sularını boşaltacak yer,  Mavi Kart uygulaması ve Türk Bayraklı ticari teknelere konan yurt dışına çıkış yasağına çözüm istediler.

Bodrum Gündem Haber 

Bodrumlu tekne sahipleri; alt yapısı hazır olmadan uygulamaya konulan Mavi Kart’ın teknecileri mağdur ettiğini, atık sularını boşaltmak için Muğla Büyükşehir Belediyesinin gerekli kapasiteye sahip bir toplama teknesinin bulunmadığını ve kıyılarda yarımadanın kanalizasyon sistemine boşalttıkları atıkların da ne yazık ki doğru bir arıtma sistemi olmamasından dolayı yine denizlere döndüğünü dile getirerek konu ile ilgili acil çözüm istediler.

metin kalkavan bodrumlu denizcilerle bir araya geldi (11)“Pis Sularımızı Nereye Basacağız”…

Bodrumlu denizci Engin Olcay, LVZZ Otelde yapılan toplantıda  “Büyük sorunlarımız Mavi Kart ve teknelerindeki atık suların boşaltılması. Mavi Kart olumlu bir şekilde çıktı ama altyapısı hiç yapılmadan çıktı. Teknelerimizdeki pis sularımızı bir yere vermemiz lazım. Nereye? Muğla Büyükşehir Belediyesi limanın içine böyle bir yer yaptı deniyor. Benim teknem 37 metre, ben daha yer bulup atığımı boşaltma şansına haiz olamadım. Bodrum Belediyesi bir iki tane tekne çıkardı ama yetmiyor. Bende 5 ton pis suvar. Onu bastığımız zaman tekne batacak gibi oluyor. Verdiğimiz atıklar da Bodrum Limanı’na geliyor, oradan kanalizasyona basılıyor, ondan sonra da arıt(ma) tesislerinden denize gidiyor. Biz ne yapıyoruz, pisliklerimizi oraya verip resmileştiriyoruz, karşısında belge alıyoruz, yine aynı yere gidiyor. Altyapı olmadığı sürece bize bir çözüm bulunamıyor. Ben her yere müracaat ettim. Gelen cevaplar yanımda değil ama havanda su dövdük. Bize bunları basacak bir yer lazım.” dedi.

metin kalkavan bodrumlu denizcilerle bir araya geldi (10)“Denizlerimizi Kirletenleri Yakalarsak Öpeceğiz…”

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan  “Çok ağır bir yaramıza parmak bastınız, biz bu konuyla 20 senenin üzerinde uğraşıyoruz. Deniz Temiz Derneği TURMEPA bu yüzden kuruldu, bizim çevre kolumuzdur. Biz önce İstanbul’da atık alım teknesi yapıp sonra bunu sahillerimize yaydık. Bu da yetmedi Fethiye’den başlayarak bir sürü sayaç alıp belediyelere bağışladık, balıkçı barınaklarına koyduk. Mavi kart bizim büyük desteklerimizle ortaya çıkan büyük bir uygulamadır. Amacı da şu; biz bu denizleri korumak zorundayız, bir yerden başlamak zorundaydık. Buradaki eksiklerimizi de bir an önce gidermeye çalışıyoruz.” dedi.

“Denizlerimizi karalar kirletiyor” dile getiren Kalkavan,  “2004 yılında Turgutreis Marina açılırken ben açılıştaki konuşmacılardan bir tanesiydim. Değindiğim 2 konudan bir tanesi Bodrum’daki karasal atık alım bertaraf tesislerinin yapılması idi. 11 farklı belediye vardı, bir tanesinde istediğimiz şekilde atık alım bertaraf tesisi yoktu. Dolayısıyla denize deşarj ediliyordu. İstediğimiz bu değildi. Denizlerimizi karalar kirletiyor. Bunun yüzde 4’ünü denizciler kirletir. Ama bu yüzde 4’ü de engellemek için mavi kart uygulamasını başlattık. Bütün tekneler tank yapacak, bu kartı alacak ver verdiğini ispat edecek. Yoksa yakaladığımız zaman öpeceğiz. Öpmeyi de Sahil Güvenlik ile yapacağız. Bu sistem içinde eksik kaldığımız ve yıllardır tamamlatamadığımız sistem atık alım yerlerinin olması, belirlenmesi ve bu tesislerin henüz kurulamaması. Gökova Körfezi’nde bir Akyaka’da yerimiz var, onun dışında koskoca körfezde bir tane atık alım tesisi yok. Doğal olarak o körfeze girenler körfeze basıyorlar. Onun için de Gökova’yı öncelikli projeler içerisine almaya çalıştık.”  Dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.