Bodrum Gündem

“ALEVİ KADINI OLMAK, ERKEKLE EŞİT DEĞERDE BÜYÜMEKTİR…”

Toplumsal Kadın Hareketi Derneği başkanı hüsniye kayaToplumsal Kadın Hareketi Derneği kurucusu ve 2008 / 2010 yılları arasında CHP Parti Meclis üyesi olan Hüsniye Kaya, “Atatürk’ün İdealindeki Kadın” ı anlattı.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Cem Vakfı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısı ile 2008 / 2010 yılları arasında CHP Parti Meclis üyesi olan Hüsniye Kaya’nın konuşmacı olarak katıldığı ve Atatürk’ün İdealindeki Kadını anlattığı bir söyleşi düzenledi.

“Alevi Kadını Olmak, Erkekle Eşit Değerde Büyümektir…”

Alevi Kadını Olmak Erkeği ile eşit değerde büyümektir (4)Konacık’ta bulunan Cem Evinde gerçekleşen söyleşide bir araya geldiğimiz Hüsniye Kaya yaptığı konuşmanın içeriği ile ilgili şunları söyledi; “Burada Atatürk’ün idealindeki kadın profilini biraz çizmek istedim. Bu profilin hayata geçmesi için çıkardığı yasalar, yaptığı devrimleri anlattım. Kadınlarımızın pek de bunu kıymetini bilmediğini görüyoruz ki zaten bugün geldiğiniz durumda bunu gösteriyor. Ben Toplumsal Kadın Hareketi Derneği’nin kurup varoş bölgelerde sınıflar açıp, kadınları okuryazar yaptım. İçlerinde idim. Aslında öteki bizden farklı dediğimiz ya da bizi farklı görenlerin ortak noktalarını kadın, aile, çocuk olduğunu gördüm. Bir şey daha gördüm; devletin bütün bunların yanında  isteyerek ya da istemeyerek eksik kaldığını, el uzatmadım ve kadınların böyle kalmasına sanki bir anlamda katkı verdiğini gördüm. Yaşamış olduğum bazı gerçek olayları burada tatlı dille, biraz espri ile güzel görünsün diye paylaştım. Ben konuşurken genelde bu yolu seçiyorum Senede bir gün güzel güzel şeyler söylemenin bir anlamı yok Birbirimizi kandırmanın bir anlamı yok. Türkiye kadın erkek eşitliğinde 144 ülkenin 133 sırasında. Sondan 14. olan bir ülkeden ne beklersiniz?  O yüzden de ne televizyonlarda konuşmak, ne meydanlarda bağırmak eğer bir sonuç getirmiyorsa, hayata geçiremiyorsanız, eyleme dönüştüremiyorsanız çok da anlamı yok. Ama bence bu hakka kadınlar sahip çıkmalı. Bunu paylaştım.

Alevi bir ailede yetişmenin de bir kadın olarak ayrıcalık olduğunun altını çizen Hüsniye Kaya sözlerine şöyle devam etti “Eğer özünde büyümüşsen, özünü yaşamına katmışsan, iki ayak üzerinde sağlam durabilen, toplumda birleştirici, uzlaştırıcı, çocukları için iyi profil çizen bir kadın oluyorsun. Ama öbür tarafta ataerkil bir toplumdaysan dişi kuş yuva yapar dersen maalesef geldiğimiz dönemde süreçte aynen böyle devam eder. Alevi kadınlar anaerkil toplumdan geldiği için nesillerimizi güçlendirmede, özellikle kız çocuklarını iyi yetiştirmede, iki ayağı üzerinde sağlam duran bireyler yetiştiriyor. Aslında Alevi olmak da şart değil bunun için. Keşke bunu herkes yapabilse.  Alevi kızı baştan itibaren eşit değerde yaşıyor. Eşitlik deyince beyler rahatsız oluyor ama eşit değerde diyorum. Anatomik olarak eşit değiliz ama eşit değer görebiliriz. Türkiye’deki durumun düzelmesi çok üzün süreceğe benziyor. “ dedi.

Alevi Kadını Olmak Erkeği ile eşit değerde büyümektir (6)Cem Vakfı adına konuşan Şahabettin Doğan, bir yıl için Cem Evinde 48 Perşembe Cem ritüelini gerçekleştirmek durumunda olduklarını, 8 Mart’ın da Perşembe gününe denk gelmesi nedeni ile kadın ile ilgili bir söyleşi düzenlemek istediklerini belirttiği konuşmasına şöyle devam etti “Her Perşembe günü Cem ayini düzenlemek zorunluluğumuz var. Bu bir yılda en az 48 Perşembe günü yapılmak durumunda. Bugün de 8 Mart aynı zamanda Perşembe gününe denk geldiği için normal Cem ayini öncesinde konunun kadın olduğu bir söyleşi olmasını istedik. Kadın hakları ile ilgili çalışmalarının olduğunu bildiğimiz Hüsniye Kaya canımızdan sunu vermesini rica ettik. Sağ olsun kırmayıp Malta’dan geldi bu söyleşi için.  Atatürk’ün idealindeki kadın adlı çalışmasını bizimle paylaştı. Hatta konunun dışına çıkarak kadınların sorunları ile ilgili çok çarpıcı tespitlerde bulundu. Buradan kendisine sizin aracılığınızla bir kez daha teşekkür ediyorum. O program bittikten sonra da sırada Cem Ayinimiz başlayacak.  Cem ayini öncesi hocamız Hz. Fatma’yı işleyecek ve devamında ritüelimizi gerçekleştireceğiz” dedi

Hüsniye Kaya:

1967 yılında Erzurum Aşkale’de doğdu. İşletme mezunu olup, uzun bir süre otel yöneticiliği ile profesyonel turizm hayatının içinde olmuştur. 2008 – 2010 yılları arasında Parti Meclis üyeliğine seçilmiş, bu görevi yürütmüştür. Toplumsal Kadın Hareketi Derneği’ni kurarak Türkiye’de ilk kez sokak sınıflarını kurup kadınların kendi sokaklarında, çocukların bakımını da sağlayarak okur yazar olmalarını sağladı. İki dönem genel başkanlığını yaptığı derneğin halen onursal genel başkanıdır.

7 Haziran 2015 Genel Seçimleri Cumhuriyet Halk Partisi 25. Dönem milletvekili adayıdı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.