Bodrum Gündem

TÜRKİYE ve YUNAN ADALARINDA ÇOK KONUŞULACAK BİR FESTİVAL OLACAK…

halikarnas ot festivali bodrum gündem (10)

Bodrum’un Giritli Mahallesi olarak bilinen Kumbahçe’nin Muhtarı Nil Taşkıran başta olmak üzere, yaklaşık 120 kişiden oluşan gönüllünün emekleri ile organize edilen Halikarnas Ot Festivali, 30 Mart ve 1 Nisan tarihleri arasında Kumbahçe Mahallesinde gerçekleşecek. Çok yoğun bir programın olacağı üç gün sürecek olan Halikarnas Ot Festivalinde Bodrum ve Yunan Adaların geleneksel tatlarının bir buluşması olacak. Bu festival Bodrum’da toprağın uyanışını kutlamak isteyenlerin festivali olarak nitelendiriliyor…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem  

Bodrum’un kendine özgü özellikleri olan bir mahallesi olan Kumbahçe’de gerçekleştirilecek olan Halikarnas Ot Festivali yoğun bir etkinlik programına sahne olurken, Bodrum ve Yunan adalarının geleneksel lezzetleri de öyküleri ile birlikte katılımcılar ile paylaşılacak. Halikarnasos’ta bu güne kadar özellikle otlu yemeklerin tanıtılacağı bu eşsiz festivale başta Bodrum Belediyesi olmak üzere, birçok yerel işletme destek verirken, kurumsal desteklerin yanında en çokta halk destek veriyor.

Festivale sayılı günler kala Kumbahçe sahilde bir basın açıklaması düzenlendi. Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu, Bodrum Belediye Meclis Üyesi Ali Demiröz ve Kumbahçe Muhtarı Nil Taşkıran, Bodrum Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Yöneticisi Ummahan Yurt, eşsiz bir Bodrum fotoğrafları arşivine sahip olan ve Halikarnas Ot Festivalinde de çok bilinmeyen Bodrum fotoğraflarından oluşan bir sergisi olacak olan Ali Şengün ve Halikarnas Ot Festivali için yoğun emek harcayan gönüllüler katıldılar. Ulusal ve yerel basının da yoğun katılım gösterdiği basın açıklamasında ilk sözü Halikarnas Ot Festivali projesinin yaratıcısı Türkan Pekgenç aldı. Pekgenç konuşmasına bu önemli özverileriyle projeye destek olan Kumbahçeli kadınlarımıza, gönüllü olarak çalışan komite üyelerine ve sponsorlara teşekkür etti. Pekgenç; “Organizasyona ev sahipliği yapan ve projede etkin, çalışkan muhtarımız Nil Taşkıran’a da teşekkürlerimizi bir borç biliyoruz…” diyerek sözü Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu’ya verdi.

halikarnas ot festivali bodrum gündem (14)BU FESTİVAL BODRUM’A AYRI BİR DEĞER KATACAK…

Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu konuşmasına, Belediye olarak yerel değerleri koruyan bu tür etkinliklere destek vermekten mutlu olduklarını belirterek, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un daha önceden ayarlanmış başka bir programı olması nedeni ile katılamadığını ve selamlarını getirdiğini ifade ederek; “Belediye olarak bizim en çok önem verdiğimiz konuların başında yerel değerlerimizi korumak ve yerel kültürümüzü yaşatmak geliyor. Bu bizim için olmazsa olmazımızdır. Başta Sayın muhtarımızın ve Kumbahçe Mahallesinde yaşayan insanlarımızın katkılarıyla düzenlenen bu ot festivali de Bodrumumuza ve mahallemize ayrı bir değer katan bir festival olacaktır. Bu sayede belki de kaybolmaya yüz tutmuş bazı otlarımızın, yeniden hatırlanmasına vesile olunacak. Çünkü otlar özellikle bu bölgenin en önemli yerel kültürüdür. Kadınlarımız, analarımız dağlardan, tarlalardan bin bir emekle toplarlar, daha sonra da içine sevgilerini katıp soframıza getirirler. Bu lezzetler bizim için vazgeçilmezdir. Bu nedenle gerek Belediye Başkanımız Mehmet Kocadon ve Bodrum Belediyemiz olarak bu geleneksel yemek kültürümüzün ve lezzetlerimizin yaşaması ve tanıtılması için her türlü desteği vermeye devam edeceğiz…” dedi.

İlkinin geçtiğimiz Pazar günü gerçekleşen Ot Festivalinin ardından, 24-25 Mart tarihlerinde Ortakent’te de Acı Ot Festivalinin gerçekleştirileceğini anımsatan Uslu; “30 Mart ve 1 Nisan tarihlerinde de Halikarnas Ot Festivalinin gerçekleştirilecek. İzlediğim kadarı ile en kapsamlı olanı da bu festival olacak. Umuyorum bu festival Bodrum’un alternatif turizmine önemli bir katkı sağlar…” diyerek sözlerini tamamladı.

Türkan Pekgenç Taner Uslu’dan, komite üyelerinden birisinin özel olarak hazırladığı Halikarnas Ot Festivali Hatıra Defterine duygularını yazmasını isteyince “İlk önce bu projeye önemli katkı koyan Nil muhtarımın yazması gerekir. Bu projeye hem çok emek harcadığı için, hem de kadın olduğu için bu onun hakkıdır…” dedi. Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı Taner Uslu’nun bu sözleri büyük beğeni topladı.

halikarnas ot festivali bodrum gündem (12)ADALAR ve BODRUM YEMEK KÜLTÜRLERİNİN BULUŞMASI…

Daha sonra söz alan Kumbahçe Mahallesinin çalışkan Muhtarı Nil Taşkıran kendisinin Giritli göçmen bir aileye mensup olduğunu ifade ederek; “Ben Girit kökenli bir ailenin ferdi olarak dünyaya geldim. Kumbahçe mahallesi nam-ı diğer Giritli mahallesinin muhtarı olarak bu etkinlikte bulunmaktan ve bu kültürümüzün yaşamasına katkı sağlamaktan dolayı çok onur duyacağım…” dedi. Aslında bu projenin Türkan Pekgenç ile geçen sene hayata geçirilmesine karar verildiğini, ancak bazı nedenlerden dolayı bu sene gerçekleştirebildiklerini kaydederek “Bizimle beraber eş zamanlı iki ot festivali daha düzenlendi. Birbirinden bağımsız organizasyonlar. Hepsinin yolu açık olsun. Herkes kendi çapında güzel şeyler yapmak için uğraşacak. Biz Bodrum’u kucaklıyoruz. Biz Bodrum’a dışarıdan gelen misafirlerimizi kucaklıyoruz. Herkes gelsin. Herkes bu hafta Ortakent’e, önümüzdeki hafta da Kumbahçe’ye de gitsin. Elimizden geldiği kadar Girit mutfağı, Girit yemekleri nasıl ve nerede yapılıyor? Bunu karşı adlardan gelen dostlarımız ve ünlü şeflerimizle birlikte güzel etkinlikler ile beraber göstereceğiz…” dedi.

halikarnas ot festivali bodrum gündem (9)

OT ve DENİZ ÜRÜNLERİ İLE MUHTEŞEM LEZZETLER…

Giritli yemeklerinin olmazsa olmazı deniz ürünleridir, bu festivalde deniz ürünleri de olacak mı şeklindeki sorumuza ise Nil Taşkıran şu yanıtı verdi; “Mutlaka deniz ürünleri de olacak. Otlarla birlikte deniz ürünlerinin karışımlarını da yapacağız. Ot Bodrum’un her yerinde var. Bodrum dışında da otlar var. Ot yemekleri kültürü var. Ancak Girit mutfağı biraz daha farklıdır. Sunumu ve pişirmesi farklıdır. Örneğin ben Bodrum yerlisi bir aileye gelin gittim. Gelin olduğum evde kavurmayı öğrendim. Ama biz Giritliler kavurmayı bilmeyiz. Daha çok haşlama vardır. Deniz ürünleri ağırlıktadır ve etler de otlarla birlikte pişirilir ve sofraya gelir…”

Yine bu yörede çokça söylenen “Tarlaya bahçeye bir Giritli ile keçi girdiyse eğer, keçi kalsın ama Giritliyi çıkarın…” derler şeklindeki bir sözün doğru olmadığını sorduğumuzda ise Kumbahçe Muhtarı Nil Taşkıran “Kesinlikle doğru. Girit kültüründe ot yemekleri vazgeçilmezdir ve çok tüketilir. O nedenle bu çok özel bir mutfak kültürüdür…” şeklinde yanıt verdi.

Konuşmaların ardından Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu ve Kumbahçe Mahallesi Muhtarı Nil Taşkıran, Halikarnas Ot Festivali için hazırlanan özel deftere mesajlarını yazdılar. Kumbahçeli kadınların yöreye özgü otlu börekleri, tatlıları ve el yapımı limonata ikramı ile basın toplantısı sona erdi.

Bodrum’un her mevsim güneşli havası eşliğinde her gün ayrı etkinliklerle, eğlencesiyle ve yarışmasıyla üç gün boyunca toprağın uyanışı kutlanacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.