Bodrum Gündem

ÖMÜR BİTER, YOL BİTMEZ… Yılmaz Bozkurt BG Yazıları…

ÖMÜR BİTER, YOL BİTMEZ… Yılmaz Bozkurt BG Yazıları…

Yılmaz-Bozkurt-Bodrum-Gündem-yazıları

( 1970’li Yıllarda Mazı,Gümüşlük ve Bodrum’da ulaşım )

‘’ ÖMÜR BİTER YOL BİTMEZ  ! ’’. 1960’lı yıllar ve 1970’lerin başlarında yolların fatihi durumundaki yeşil renkli , kışları kapalı, yazları yanları açık tenteli ciplerin birinde görmüştüm bu yazıyı.Köyümüze gelen ilk cipti.Önünde ‘’ Günaydın ‘’ yazısı olan bu cipin şoförü rahmetli Erdoğan Ağabey akrabamız olduğu için hem babama hem de bana ‘’Amca ‘’ diye hitap ederdi.Pos bıyıklı,son derece sempatik ve altın gibi bir kalbe sahipti.Bunun yanında son derecede şakacı ve muzip bir kişiliğe sahip olması onun köyümüzde çok sevilmesine neden olmuştu.Köyde kiraladıkları evde benden 4-5 yaş küçük oğluyla sık sık oynamaya giderdim.

yılmaz bozkurt bodrum gündem ömür biter yol bitmez 1O dönemde Mazı’ya ulaşım insan gücüyle açılmış sarp ve kayalık,uçurumlu ve son derece keskin virajlı dar yolu aşmakla mümkündü.Köyün üst kısmındaki Kalkıcık denilen mevkiye gelindiğinde köylülerin bazıları korktukları için arabadan inerler kalan yolu yaya olarak kat ederlerdi.

Yolculuklar Pazar günleri yoğun olurdu.Bunun da nedeni köylülerin ürettikleri ürünleri ciple Mumcular pazarına götürmeleriydi.Bu yüzden  bazen iki üç sefer yaptıkları olurdu.Köylülerin bazıları da katırlara sardıkları tahta mandalin kasalarını 3-4 saatlik bir yürüyüşün sonunda Mumcular pazarına götürüp satarlardı.Mumcular pazarının çevresi sağa sola bağlanmış katırlarla dolar taşardı.

Ardından köyümüzden bir kişi cip satın alarak yolcu taşımaya başladı.Ama araba kullanmasını bilmediği için Milas’tan maaşlı bir bekar şoför tutmuşlardı.Şoför genç olduğu için kısa sürede köyün gençleriyle kaynaştı.O dönemde köyün kızlarının gözünde en geçerli koca adayı ‘’şoförlük’’ ve ‘’ öğretmenlik’’ti.Bu yüzden gelen genç şoför köyün kızlarından birini kaçırarak onunla evlenmişti.

‘’Efeoğlu’’ adı verilen cibin köye geldiği ilk gün şoför cibin sahibinin oğluna aracı tanıttığı sırada meraklı  birkaç  çocuk olarak bizler de  cibin içinde yer almıştık.Şu debriyaj,şu fren ,şu gaz pedalı deyip eliyle göstererek yeni şoför adayına cibi tanıtıyordu.

Köye gelen üçüncü cip ‘’Mercan Koç ‘’ yazılı cip oldu. Efeoğlu cipinin gelmesiyle birlikte Günaydın cipi köyden ayrılmıştı. Cevat Alkan’ın almış olduğu bu cip aynı zamanda köyün ikinci cipi olarak hizmet verdi.Bunları daha sonra 1976’da Öksüz ve Dedeli rahmetlinin almış olduğu cipler takip etti.

Cipler Pazar günlerinin dışında Cuma günleri Bodrum pazarına,Salı günleri de Milas pazarına  yolcu taşırdı.Yolcular akşamdan kahvede şoföre yolcu olarak kendilerini söylerlerdi.Bu yüzden yolcuları akşamdan belirlenen cip sabahleyin erkenden tehlikeli toprak yolu katederek asfalt  Bodrum-Milas yoluna uaşırdı.1969’da Yeni yolun açılmasıyla Mazı’ya ulaşım kolaylaşmış oldu.

yılmaz bozkurt bodrum gündem ömür biter yol bitmez 31960’lı yıllarda Bodrum’dan İzmir’e ulaşım Karadeveci  otobüsüyle mümkündü.Bodrum –Milas arasında önceleri cipler çalışırken 1970’lerin başından Şener Şen ile İlyas Salman’ın oynadıkları ‘’Çiçek Abbas ‘’ filminin kahramanı Ford Transit minibüsler çalışmaya başladı.

Bu minibüslerle ilk yolculuğumu 1972 yılında Milas-Muğla arasında yapmıştım.O dönemde henüz yeni yol açılmadığı için eski yoldan gitmiştik.Yol çok dönemeçli olduğu için yolcuların çoğunu araba tutmuştu.

Şimdiki askerlik şubesinin önündeki kültür merkezi 1987 Temmuz’una kadar Bodrum garajı ve Pazar yeri olarak kullanılmıştır.Okaliptüs ağacının dibine sıra sıra cipler yer alırdı.Turgut reis tarafında nakliyeciler ve otobüs firmalarının yazıhaneleri bulunmaktaydı.Otobüsler orada bulunurdu.

Ford minibüslerin çıkmasıyla birlikte yolculuklar biraz daha lüks hale geldi.Yine de Bodrum Öğrenci Yurdu’nda Ortakent’ten ,Yahşi’den ve Gürece’den arkadaşlarımızın kalması o dönemde ulaşımın durumunu az çok belli etmektedir.

Günümüzde İstanbul trafiğini aratmayan, yaz ayalarında özellikle de bayramlarda dere gibi akıp zaman zaman tıkanan Bodrum –Turgut Reis karayolu 1970’lerin başında bomboştu.1972’de Gümüşlükte 3-4 adet cip bulunaktaydı.Bunlardan biri de Şoför Mehmet ve oğlu Erol’un çalıştırdıkları cipti.

yılmaz bozkurt bodrum gündem ömür biter yol bitmez 2Bodrum Öğrenci Yurdu’ndan iki haftada bir Gümüşlükteki dayımın yanına evci çıktığım için ,bu ciplerin hepsine binmiştim. 1975’e kadar henüz çevre yolu açılmadığı için Bodrum –Turgutreis yolu Yeniköy,Tepecik Camii ve neyzen Tevfik Caddesi’nden işlerdi.Kaldığımız yurt Yeniköy çıkışında olduğu için 1970’liyılların ikinci yarsından itibaren özellikle Bodrum pazarının olduğu Cuma günleri sabah çok erken saatlerden itibaren vızır  vızır arabalar işlerdi.

1973 Ağustos’unda dayımı ziyaret için gittiğim Gümüşlük’te arabayı kaçırmıştım.Yolda denk gelir elimde küçük bir çantayla Gümüşlükten Peksimet’e,oradan Dereköy’e .Dereköyden Gürece ve Yahşi’ye ulaşmama rağmen iki tane araç gemişti.Onlar da resmi araç olduklarından durmamışlardı.

Yaz sıcağında kan ter bir vaziyette ilerlerken Gürece ve Yahşi arasındaki çeşmede elimi yüzümü yıkayıp biraz serinledikten sonra yola devam ettim.Ortakent’e girmek üzereyken  Austin marka bir Karatoprak ( Turgutreis )  minübüsü denk geldi.Minibüs tıklım tıklım dolu olduğunda ayakta Minibüsün  teybinde çalan Necati Çalışkan’ın ‘’Hayatın kanunu ‘’ şarkısını dinleyerek Bodrum’a ulaştık.

yılmaz bozkurt bodrum gündem ömür biter yol bitmez 41976 Kışı hafta sonunda Gündoğanlı bir arkadaşımla birlikte Bodrum Öğrenci Yurdu’ndan Gündoğan’daki ağabeyimin yanına gitmek için bindiğimiz araba Dirmil arabasaymış.Bu yüzden Dirmil’den  Gündoğan Yalısı’na kadar gece karanlığında yürümek zorunda kalmıştık.

Güvercinlik üzerinden giden şimdiki Bodrum Milas karayolu 1980 başlarında açıldığından ,eski yol Kızılağaç,Çamlık,Pınarlıbelen ve Mumcular üzerinden giderdi.Bu yüzden Mumcular şoför esnafı hem Bodrum hem de Milas olmak üzere çift taraflı çalışırlardı.1960’lardaki ciplerin yerini Mumcular’da da Ford minibüsler almıştı.

Bugün sabah 6.45’ten, gece 24:00’e kadar karşılıklı seferler olan Bodrum –Mazı hattında bundan 20-25 yıl öncesine kadar sabah gidiş ve akşam dönüşün dışında araba bulunmazdı.1974 kışında Bodrum Lisesi’nde son sınıfta okuyan  köyden komşum olan ağabeyimle birlikte 20 kilometrelik yolu birlikte gece yürüyerek katetmiştik.iki yıl sonra aynı yolu bu kez Ağustos gecesinde iki buçuk saatlik yürüyüşle tamamlamıştım.

Yılmaz Bozkurt .11.03.2018

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.