Bodrum Gündem

Hatice Yücel yazdı; BAHAR, ŞİİR ve GENÇLİK…

Hatice Yücel yazdı; BAHAR, ŞİİR ve GENÇLİK…

hatice-yücel-bodrumgundem_yazilari

Hatice Yücel /Eğitimci

İnsanlar gibi bazı sözcüklerde birbirine çok yakışır. Yakışmaktan öte birleşince çoğalır, nehir olur bereketli ovalardan akar denizlere…

Bahar, şiir, gençlik gibi…

Bodrum Kent Meclisinin üçüncü kez yaptığı şiir şöleninde bu güzellikleri yaşadık. Günün öncülerinden Firdevs Şengül, yaşamından biriktirdiği “Küçük Dokunuşlar” adlı şiir kitabını imzalayarak edebiyat dünyasına el verdi.

10 lisemizden katılan 20 öğrenci ve öğretmen, 100 yaş günü anısına İlhan Berk’i dillendirdi. Geçen yıl gençlerimizin yazdığı şiirleri “Barış ve Sevgi” kitabını basarak ödüllendiren belediyemize ve emeği geçen şiir severlere teşekkür ederiz.

Bu yıl Mart kapıdan baktırıp, kazma kürek yaktırmadan geldi yöremize. Toprağın, suyun, ağacın, kuşun, arının uyanışını katılmamak olur mu? Mart’ın her günü insanın etrafında eklediği değerler ile dolu. Kadın haklarından, eğitime, sudan, ormandan, doğaya, şiir, tiyatro, kitaptan, sanat dünyasına, maviye, yeşile, ışığa, umuda, özgürlüğe, insana dönük günler.

“Ah mümkün olsa

Savaştan Barış,

Barıştan insan yapardım

Ve her sabah çocuklara

Kurşun yerine şiir atardım…” diyen Nazım’ı yazmamak olmaz. Sevda ile Kavgayı bir arada götürebilene aşk olsun!

İlhan Berk’in Bodrum’un sokaklarındaki sessiz yürüyüşlerinden kalan şiirlerini de ekleyelim, geç de olsa. Ona kendi gençlik sesini ve duygularını katan liseli öğrencilerle duygulu anlar yaşadım ve umutlandım.

“Ne zaman seni düşünsem
Bir ceylan su içmeye iner çayırları
Büyürken büyürken görürüm gülüm
Her sabah her akşam seninle
Yeşil bir zeytin tanesi
Bir parça mavi deniz alır beni

Seni düşündükçe gül dikiyorum
Ellerimin değdiği yere
Atlara su veriyorum
Daha bir seviyorum dağları gülüm
Her akşam seninle
Yeşil bir zeytin tanesi
Bır parça mavi deniz alır beni…” her şeye rağmen Atatürk gençliği vardı işte!

Bodrum’da ilk kadın Banka Müdürü, STK’larda disiplinli çalışmaları ile tanınan, müzik ve edebiyatı, şiiri yaşamından eksik etmeyen arkadaşım Firdevs’in şiirinden bir demet yapmasam eksik kalır bir şey. Sizlere de küçük dokunuşları okumak kalsın

“Önce camları kırdık

Sonra canları

Hoş geldin bebeğim, hoş geldin

Küfürlere değil şükürler en yakın gönlüm…

Rüzgar olup sevgiyi izlemek isterim, yüklemek isterim yüreklere

Mart günleri idare lambası değil

Meşale yüklerim yüreklere

Bahar da bana dikkat et sevgilim

Voltajım çok yüksek

Islak olmasın ellerin

Her şeye rağmen kıyamam sana…” diyebilen Firdevs’in küçük dokunuşlarını sürdürmesi dileklerimizle…

Ülkemizde Pen şiir ödülünü alan eski Bodrum sever Mimar Cengiz Bektaş’ın şiir günü bildirisini okuyan öğretmen arkadaşımız; “şiir insanlığın özüdür, dilidir, özgürlüğüdür, sevgisidir, kimi kez bir çığlıktır” derken,  Şair Küçük İskender ve şair Özkan Mert de şiirleriyle güne göç ve renk kattılar.

Düşündüm de kendimi şiir severliği ilkokul sıralarında (müsamere) gösteri gününde okuduğumu şiirle ilgili olmalı. İşte eğitim dünyamızda onları şiirle beslediğimiz sürece ve baharı yaşayabildiğimiz sürece kazanma şansımız var.

Yazımı olumlu sözcüklerle yazmayı başardım çok şükür. Yoksa bahara, şiire, gençliğe, haksızlık yapardım. Gözümüz, gönlümüz, sözümüz baharla, şiirle, gençlikle, kalsın.

İnsan olana yakışan da bu…

 

 

Yorumlar

  1. nuran yüksel dedi ki:

    eline yüreğine kalemine sağlık sevgili Hocam .gerçekten bu yıl dünya şiir bayramını büyük bir gururla kutladık emeği geçenlere ,özellikle gençlerimize teşekkür ederim.