Bodrum Gündem

“ÜLKEMİZDE, OLAĞANÜSTÜ HÂL ARTIK OLAĞAN HALE DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞTÜR…”

avukatlar günü (7)5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Bodrum’da görev yapan avukatlar bir basın açıklaması yaptı. 
Bodrum Gündem Haber 
Bodrum Adliyesi önünde düzenlenen basın açıklamasına saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlandı.  Avukatlar adına Muğla Barosu Bodrum İlçe Temsilcisi Av. Cavidan Karaöz Özyiğit, basın açıklamsını okudu. Özyiğit

“Avukatlar Günü nedeni ile hem toplumun yaşadığı sorunlara, hem mesleki bazı sorunlarımıza ilişkin görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Zira; bireylerin hak ve adalet sorununu, mesleğimizin temel sorunlarından. Toplumun demokrasi ve özgürlük sorununu, avukatın özgürlüğünden ayrı düşünemeyiz. Demokratik ve adil bir toplumda ancak avukatların bağımsızlığı ve özgürlüğünden söz edilebileceği gibi, bireylerin kolayca avukata ulaşamadığı, avukatın da tam bir bağımsızlık ve özgürlük içinde ve de etkili bir şekilde mesleğini icra edemediği bir toplumda, ne adil yargılama hakkından ne de bireylerin hukuk güvenliğinden söz edilemez. Her zaman, her platformda dile getirdiğimiz gibi, avukatlar; hak arama özgürlüğünün, savunma hakkının ve hukuk devletinin en temel güvencesidir” dedi.

avukatlar günü (4)Özyiğit, açıklamasına şöyle devam etti: “Bu vesile ile, mesleki faaliyetlerini sürdürdükleri için yargısız infaz edilerek tutuklanan meslektaşlarımızın, düşünce ve fikir hürriyeti kapsamında toplumsal ve bilimsel sorumluluklarının gereği mesleklerini ifa ederken tutuklanan gazetecilerin serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Basına yönelik baskıların kaygı verici boyutu aşarak korku verici bir hal almasını da esefle kınıyoruz. 20 Temmuz 2016’da ilan edilen ve altı kez uzatılan OHAL sürecince 572 avukat tutuklanırken, 79’una ceza verildi. 1488 avukat ‘zulme varan kötü muameleye maruz bırakıldı. 5 Nisan 2018 avukatlar gününde soruyorum; halen cezaevlerinde kaç avukat tutukludur? hükümlüdür? tutuklanma, cezalandırılma gerekçeleri nedir? Hangi suçlardan tutuklulardır?  Kaç avukat yaptıkları açıklamalardan, paylaşımlardan, anayasanın vatandaşa verdiği hak olan özgürce konuşabilme hakkını kullandığı için tutuklanmıştır? Hangi Demokratik bir toplumda, ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü kapsamında sayılabilecek eylem ve etkinlikler nedeniyle, her hangi bir şiddet eyleminde dolaylı da olsa yer almamış siyasetçi, seçilmiş kişi veya aktivist tutuklu olarak yargılanmakta, ağır ve adaletsiz cezalarla cezalandırılmaktadır.”

Açıklamasında OHAL’in kaldırılması gerektiğini savunan Muğla Barosu Bodrum İlçe Temsilcisi Av. Cavidan Karaöz Özyiğit, sözlerini şöyle noktaladı: “Ülkemizde, ‘Olağanüstü Hâl’ artık olağan hale dönüştürülmüştür. Önce “olağanüstü hâl” hukuk gereğiydi, şimdi hukuk OHAL haline getirildi. Bu vesile ile tekrar ediyoruz, OHAL terörle ve darbeye kalkışanlarla mücadele amacının dışında, olağan bir yönetim biçimi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bir tek hükmü bile OHAL ile ilgili olmayan 696 sayılı KHK ile milli irade bir kez daha yok sayılmıştır. OHAL derhal kaldırılmalıdır. Ülkemiz KHK ile yönetilen bir ülke haline getirilmiştir. Bugüne kadar OHAL ile ilgisi olmayan binlerce düzenleme, KHK’lar yoluyla yapılmış ve yapılmaktadır. Üstelik bunların önemli bir kısmının KHK ile düzenlenmesini Anayasamız yasaklamışken. Kanun yerine yapılan, Kanun kararnameleri ile binlerce insan ihraç edilmekte, devasa kuruluşlar bir kararname ile kapatılmakta, Anayasa ile teminat altına alınmış temel hak ve özgürlükler bir kararname ile rafa kaldırılmaktadır. Yargı bağımsızlığı ve ifade özgürlüğü alanında yaşanan gelişmeler, Türkiye’nin açık toplum ve demokratik bir hukuk devleti olma yolundaki iddiasına öldürücü bir darbe vurmuştur. Her zaman tekrar ettiğimiz gibi, bir kez daha üstüne basa basa tekrar ediyoruz: Bir ülke de Adalet olmadan gerçek toplumsal barış sağlanamaz. Muğla Barosu üyeleri olarak, toplumsal sorumluluklarımızdan hareketle, demokrasinin gelişmesi, adaletin gerçekleşmesi, insan haklarının hakim kılınması, kazanımların yitirilmemesi için çalışmalarımızı etkili şekilde sürdürmeye ve halkımızı sonuna kadar bilgilendirmeye devam edeceğiz. Savunma hakkına saygının sağlandığı, mesleğimizin onur ve saygınlığının korunduğu, adil ve demokratik bir ülke dileğinde bulunurken, bir kez daha avukatlar gününü kutluyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.