Bodrum Gündem

BODRUM’U BETONA TESLİM ETTİNİZ…

BODRUM’U BETONA TESLİM ETTİNİZ…

BODRUMU BETONA TESLİM ETTİNİZ (9)Bodrum ekonomisi, gayrimenkul ve turizm yatırımlarının konu alındığı “Bodrum Ekonomi Zirvesinde” yarımadanın betona teslim edildiği ve bunun önüne geçmek için gerekli tedbirlerin hiçbir şekilde alınmadığı ifade edildi.

Bodrum Gündem Haber

Hürriyet Gazetesi tarafından Nef İnşaat ve Çağdaş Holding sponsorluğunda, Bodrum Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen Ekonomi Zirvesi; Kentsel Strateji Kurucu Ortağı Faruk Göksu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen ilk oturumunda Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, Çağdaş Holding İcra Kurulu Üyesi Dağlarca Çağlar ve Servotel Yönetim Kurulu Başkanı Ömer İsvan konuşmacı oldu.
Bodrumlu vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri konuşmacılara oldukça sert sorular yönelttiler. Katılımcılar, eleştirileri Bodrum’un hızla betonlaştırıldığı, yeni yapılan projelerin Bodrum’un geleneksel mimarisine uymadığı, kimi projelerde denizin doldurularak yapıldığı ile ilgiliydi.
BODRUMU BETONA TESLİM ETTİNİZ (8)Panelin açılış konuşmasını yapan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, “Birlik beraberlik içerisinde çalışmalar yapıldı. Bu kadar Türkiye ekonomisine katkı sağlayan Bodrum’un nasıl yönetildiğini bilmek lazım. Ülkemize gelen her turistin bu şehri yaşaması için elimizden geleni yapıyoruz. Maalesef konaklama sektörü ile turizm karıştırılıyor. Biz turizm yapıyoruz. İniyor uçaklar otele gidiliyor ve turist hiç otelden çıkmıyor. Ama Bodrum böyle bir yer değil. Dünya markaları buraya geliyor. 5 milyar dolarlık turizm yatırımı yapılıyor. Ne yatırımcının karşısındayız, ne de Bodrum’un kimliğini kaybetmesine neden olacağız. Birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalar yapacağız. Yolu sevgiden geçen insanların buluşma noktasıdır Bodrum” dedi.
Toplantının bir diğer konuşmacısı olan ve Yalıkavak’ta da büyük bir projesi yapım aşamasında olan Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, “Yatırım için buraya gelmemizin birçok nedeni var. Bodrum çok duygusal kimliği olan bir şehir. Fark yaratacak kentler felsefi ve romantik olarak öne çıkacaklar. Asıl bulunduğunuz şehrin ruhsal iklimi çok önemli. Kaçış değil varış şehri olmalı gerçekten de. İçsel özünü arayış olabilir” dedi.
Servotel Yönetim Kurulu Başkanı Ömer İsvan, “Bodrum’a bakınca çok önemli bir destinasyon olduğunu görüyoruz. Turistler bazında mirasa saygılı destinasyonlar öne çıkıyor. Bugünün trendinde lüksü tariflemeye çalıştık ama yeni lüks kendin olabilmek. Nasıl davranmak istiyorsan öyle davranabileceğin bir ortamda olmak. Bu lüksü sunabilen bir yer Bodrum. Otantik ve serbestlik lüksünü sunabilen bir destinasyon. Türkiye içerisinde de ayrışabiliyor. Turizmde süper lige girmemizdeki en büyük neden Antalya havalimanıdır. Oradaki arz mirası yeni yapıya çevirerek oluşmuş bir ürün.” diye konuştu.
BODRUMU BETONA TESLİM ETTİNİZ (10)Yapılaşma Bodrum Mimarisine Uyun Değil….
Konuşmaların ardından soru cevap kısmına geçildi. Burada söz alan Bodrumlu vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, konuşmacılara oldukça sert sorular yönelttiler.
Gündoğan Peynir Çiçeği Gönüllüleri Derneği’nden Sema Höcek, de şu eleştirileri yöneltti ve Bodrum Belediyesi’nin doğaya zarar veren projelere karşı denetimlerini sıklaştırması talebinde bulunarak şunları söyledi; “Bazılarımız çok güzel şeyler söyledi, altına imzamı atabilirim. Ama söylem ve eylem uyuşmadığı zaman üzüntü kaynağı oluyor. Kısaca Nef temsilcisine sorayım; Gökçebel’deki inşaatınızda yeşile, doğaya, toprağa saygı duyduğunuza inanıyor musunuz? İnanıyorum dediğinizde elimdeki fotoğrafları sizinle paylaşacağım” dedi.

İzleyiciler arasında bulunan tiyatro sanatçısı Hüseyin Akşen de “Keşke konuşmacılar arasında bir sanatçı da bulunsaydı. Bodrum estetik bir yer ve bu estetik yerde, bu inşaatları yaptıkları yerde bir sanat altyapısı yapmayı düşündüler mi? Ben hiç görmedim. Bodrum’un buna çok ihtiyacı var” diye konuştu.
Hakan Kutluyürü isimli bir başka katılımcı da yeni projelerin Bodrum’un mimari yapısına uygun olmadığı eleştirisinde bulunarak “Burada estetik yapıdan konuşuldu, projelerin ödüllü mimarlara çizdirildiği ama genel anlamda uymadığı söylendi. Ben Dağlarca beyin söylediğine katılıyorum fakat şunu sormak istiyorum; Bu yeni yapılan projelere baktığınız zaman, Bodrum’un kendi estetik yapısına uygun olmayan, İstanbul kafasına göre yapıldığı görülüyor. Bodrum’a neredeyse Fransız balkon yapılacak. Bu projeler çizdirilirken Bodrum’un estetik yapısına uygun mu, değil mi diye bakılıyor mu? Görüntü itibariyle bakılmıyor gibi. Bunu öğrenmek istiyorum.” Dedi.
BODRUMU BETONA TESLİM ETTİNİZ (17)“Çağdaş Holding Dağbelen’in Yarısını Yok Etti, Dağ Üzerimize Düşecek”…

Emlak sektöründe çalışan Eda Ceylan da “Benim sorum Dağlarca beye. Doğayla barışık, peyzaja çok önem verdiğiniz imalatlar yapıyorsunuz, tamam. Güzel doğası olan Bodrum’un tam ortasında, yakından ve uzaktan rahatça görülebilecek bir konumda, Ortakent Yalıkavak Yolu üzerinde, Dağbelen köyümüzün denize bakan ön yüzünde dağın gelmiş olduğu son durumu görüyorsunuz herhalde. Ben dağın üzerimize düşeceğinden çok endişe duyuyorum. O görüntü bozukluğu için ne düşünüyorsunuz? Çünkü o Yarımada’nın her yerinden görülebiliyor. Bütün dağın yarısı yok olmuş durumda” eleştirisinde bulundu.

“Çöp Ve Kanalizasyon Sorununu Sadece Devletin Mi BODRUMU BETONA TESLİM ETTİNİZ (2)Çözmesini Bekliyorsunuz?”
Bodrum Kent Konseyi Başkanı Mustafa Demiröz “Biraz önceki söylemler hepimizin takdirini kazanabilecek tarzda. Ama realitede biz eylemlere bakarak bu değerlendirmeyi yapmak zorundayız. Bahsettiğiniz tarzda kıyısal dönüşümlerde geldiğimiz noktanın herkes tarafından bilindiğini varsayıyorum. Mavi ile yeşilin uyumunun ne kadar önemli olduğunu söylediniz ama burada mavi ile yeşilin uyumuna beyaz betonu koymak uyumu bozar mı bozmaz mı diye soruyorum. Otantik destinasyon olarak Bodrum’un önemine vurgu yaptınız. Bu kadar barınma ihtiyacı düşünülerek yapılan konutların aşırı göçe yol açıp, bu otantik destinasyonu elde tutmamızı sağlar mı, sağlamaz mı? Ekonomi ve ekoloji derken genellikle devlette de aynı tarz söylemleri görüyoruz, koruma ve kullanma dengesi öne sürülerek yapılan bir çok yatırımın kullanma ortaya konduğu anda korumanın da ortadan kalktığını biliyoruz. Bu kadar yatırımla birlikte gelen atık, çöp, kanalizasyon gibi sorunları çözecek mercii olarak sadece devleti veya yerel yönetimleri mi görüyoruz? Yoksa buraya bu yatırımları yapmak isteyen yatırımcıların da bu sorunları çözümünde katkısı olacak mı?” sorularını yöneltti.

BODRUMU BETONA TESLİM ETTİNİZ (6)“Sadece Yerel Suçlanıyor, Yerelin Elindeki Yetkisi Ne? “
Katılımcıların yönelttiği bu eleştirilere Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, “Bu olaylar buraya nasıl geldi, neden sadece yerel suçlanıyor, yerelin elindeki yetki ne? Ben Bodrum Belediyesi olarak yetkilerimi kullanabildiğim kadar kullandım. Ama yerelin gücünü elinden alırsanız, bu sonuçlar yaşanır. Yerel ve sivil toplum örgütleri bu yeri korumak için mücadele vermeli” dedi.
Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur da Sema Höcek’in eleştirilerini yanıtlayarak Yalıkavak Gökçebel’deki yaptıkları projenin çevreci ve doğaya saygılı bir proje olduğunu savundu.

Dağlarca Çağlar “Biz Projelerimizde Binlerce Ağaç Dikiyoruz”…
Çağdaş Holding İcra Kurulu Üyesi BODRUMU BETONA TESLİM ETTİNİZ (18)Dağlarca Çağlar ise eleştiriye açık olduklarını belirterek “Bizim Bodrum’da arsa stoğumuz yok, biz kat karşılığı arsa alıp yapan ticari bir şirketiz. Biz insanların barınma ihtiyacını karşılıyoruz. Ben Fransız balkon yaptığımız çok az proje biliyorum. Genelde balkon kullanımına önem veriyoruz. İstanbul tipi yapılar yapıldığı eleştirisine katılmıyorum. Biz projelerimizde binlerce ağaç dikiyoruz. Taş ocağı eleştirisine gelirsek, barınma betonarme ile çözülen bir ihtiyaç, bu ihtiyaç için de taş ocağına ihtiyacınız var. Maden ruhsatlı, yasal izinleri olan bir maden. Örnek olan bir taş ocağımız olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Türkiye ve Bodrum ekonomisinin konuşulduğu 2’nci oturumu ise Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent yönetti. Oturumda Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, Hürriyet Ekonomi Yazarı Elif Ergu, Fortune Türkiye Yayın Direktörü Cüneyt Toros ve Denizbank Ege Bölge Müdürü Semih Şenbakar konuşmacı oldu.
BODRUMU BETONA TESLİM ETTİNİZ (1)“Bodrum Artık Yeni Bir Hikayeye İhtiyaç Duyuyor “…
Oturumda ilk sözü alan Ertuğrul Özkök, Bodrum’un başlangıç hikayesini bilecek kadar yaşının olduğunu ifade ederek, şunları dedi: “71 yaşındayım, Bodrum’un nasıl Bodrum olduğunu yaşayarak öğrendim. Bir inziva şehri olarak başladı Bodrum. Kuruluş efsanesine bağlı kaldı. İş insanları beni etkiledi. Entelektüel donanımlar iyi. Çevre duyarlılığı ve estetiği vurguladılar. Sosyal dayanışmaya önem verdiler. Bodrum kuruluş efsanesini gözden kaçırmamalı. Entelektüel bir hüzün vardır temellerinde. Fransa ve Yunanistan’daki şehirlerin de hikayeleri böyle başladı. Duygusal iklimi yeniden yaymalı. Festivalleri arttırmalı, biraz daha sokakları geliştirmeli ve rakipleri de gözetmeli. Bodrum artık yeni bir hikayeye ihtiyaç duyuyor. Bunu yaparken de geçmişi unutmamalı.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.