Bodrum Gündem

SEÇİM SÜRECİNDE DOLAR NE OLUR?

besiad mayıs ayı perşembe toplantısı prof taner berksoy (10)

Bodrum Esnaf Sanayici ve İşadamları Derneği (BESİAD)’ın Geleneksel Perşembe Toplantısı’na konuk olan Ekonomist Prof. Dr. Taner Berksoy, “Seçim Sürecinde Ekonomi ve Sonrası” başlıklı konuşma yaptı. Konuşmasının sonunda iş insanlarının sorularını da yanıtlayan Berksoy oldukça dikkat çeken değerlendirmeler ve analizler yaptı…

Bodrum Gündem Haber
BESİAD Geleneksel Perşembe Toplantısına, yine Türkiye’nin çok yakından tanıdığı bir ekonomist olan Prof.Dr.Taner Berksoy konuşmacı konuk olarak katıldı. Neyzen Tevfik Caddesi üzerinde faaliyet gösteren bir restoranda, yoğun katılımla gerçekleşen toplantı öncesi gazetecilere bir açıklama yapan BESİAD Başkanı Emre Köroğlu, “BESİAD olarak hedeflediğimiz işlerden bir tanesi ekonomi ile ilgili duayenleri Bodrum’da misafir etmek. Onları ekonomiyi değerlendirmeleri için davet ediyoruz. Bugün çok değerli bir konuğumuz var. Ona sizin aracılığınız ile teşekkür ediyoruz…” dedi.
Prof.Dr.Taner Berksoy’dan önce söz alan BESiAD Başkan Yardımcısı Neslihan Nazlıoğlu, TÜSİAD ve TÜRKONFED işbirliğinde, KOBİ’lerin rekabet gücünü arttırılması, büyümesi ve güçlenmesi amacıyla hayata geçirilen BORGİP Projesi hakkında bilgiler verdi.
besiad mayıs ayı perşembe toplantısı prof taner berksoy (12)BÜYÜK BİR TELAŞ VAR…
Ahmet Biçer’in moderatörlüğünde gerçekleşen ve Türkiye’nin yakından tanıdığı ünlü ekonomist Prof. Dr. Taner Berksoy da “Seçim Sürecinde Ekonomi ve Sonrası” başlıklı konferansına şu sözlerle başladı;  “Seçim, niteliği gereği belirsizlik demektir. Belirsizlik olduğu zaman ona bağlı olarak risk de vardır, ona bağlı olarak insanların risk algısı vardır. Kendi kararlarını değiştirirler. Bazı seçimlerde seçimin sonucu seçmenler tarafından kestirilir ve dolayısıyla seçimin getirdiği belirsizlik en aza iner. Bazı durumlarda da bu çok fazla mümkün olmaz. Bu tür seçimler mutlaka belirsizlik getirir. Şimdi bizim önümüzdeki seçim bana kalırsa 2’inci tip seçim. Yani seçim sonucunu kestirmek çok mümkün değil gibi görünüyor. Nereden biliyorsunuz derseniz, anketleri takip ediyorum, siyasilerin konuşmalarını, davranışlarını izliyorum. Bir telaş var. Kendileri emin değil, böyle olduğu zaman halk da emin değil. Dolayısıyla ciddi belirsizlikler ve riskler üretiliyor…” dedi.
besiad mayıs ayı perşembe toplantısı prof taner berksoy (13)EKONOMİNİN DURUMU FENA…
Seçime gittiğimiz süreçte Türk ekonomisinin durumunu da değerlendiren Berksoy sözlerine şöyle devam etti; “Ekonominin bugünkü hali çok iyi hal değil. Bunu en iyi siz bilirsiniz. Hepiniz ekonominin içinde dolaşan, karar alan kişilersiniz. Mesela büyüme performansımız gayet iyi. Ama büyümeyi sürükleyen etkenlere bakarsanız çoğu sürdürülebilir nitelikte değil, yani dışarıdan enjeksiyonla. Dolayısıyla bu performansın önümüzdeki dönem ne olacağı ile ilgili bir belirsizlik var. Enflasyon çok yüksek. Şu anda enflasyon Avrupa Birliği ülkelerinde binde 2’li seviyelerde dolaşıyor. Bizde yüzde 11 civarında. Eğer ekonomi ileri doğru hareket edecek ise bunun aşılması lazım. İşsizlik aynı düzeyde, katılaşmış vaziyette. Bu iktidar, iktidara geldikten sonra bana kalırsa bir dönem başarılı işler yaptı. En başarılı olanı da mali disipline sahip çıkmasıydı. Bu biraz IMF’nin dayatmasıyla oldu, biraz Kemal Derviş’in itelemesiyle oldu ama bir mali disiplin geldi ve çok yakın zamana kadar da o şekilde sürdürüldü. Mali disiplin ekonominin çıpasıdır. Geçtiğimiz bir yılı aşkın süreçte bu disiplin yavaş yavaş kayboldu ve bütçede bayağı bir yırtılma var gibi görünüyor…” dedi.
besiad mayıs ayı perşembe toplantısı prof taner berksoy (10)SEÇİMİN ARDINDAN CARİ AÇIKLA UĞRAŞACAĞIZ…

Ekonomide bir restorasyona ihtiyaç olduğunu savunan Berksoy konuşmasına şöyle devam etti; “Eğer düzenli gideceksek, belirsizliği ve riski azaltacaksak ekonomide ciddi bir restorasyona ihtiyacımız olacak. Enflasyonu mutlaka yavaşlatacağız, işsizliği mutlaka azaltacağız. Bu ikisi bir araya geldiğinde çok katmanlı bir problem haline geliyor, yapılması çok zor bir şey. Orada bir siyasi tercih yapılacak, ondan sonra cari açık ile uğraşacağız. Bütçe çıpasını yeniden çıpalayabilecek hale getireceğiz…” İfadelerini kullandı.

BESİAD Üyelerinin çeşitli ve oldukça çarpıcı sorularını da yanıtlayan Prof.Dr.Berksoy “Seçimin ardından dolar ne olur?” şeklindeki soruya, “Bilmiyorum, sizce ne olur?” Şeklinde bir yanıt verdi.

besiad mayıs ayı perşembe toplantısı prof taner berksoy (6)MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYI CANGIR İMZA KAMPANYASINA DESTEK İSTEDİ…
Toplantı sonunda 24 Haziran Seçimleri için CHP Muğla Milletvekili aday adayı olan Dr. Kerim Cangır da Bodrum’un 1987 yılından beri milletvekili çıkaramadığına işaret ederek, işadamlarından sanal ortamdaki “Bodrum’dan bir milletvekili istiyoruz” adlı bir imza kampanyasına destek istedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.