Bodrum Gündem

MUĞLA’NIN KAFASI KARIŞTI, BODRUM KIRGIN ve KIZGIN…

muğla-milletvekili-adayları-belirlendi

Merakla beklediğimiz, üzerinde toto oynar gibi tahminlerde bulunduğumuz CHP Muğla Milletvekili adayları en sonunda belli oldu.

Sürpriz oldu mu?

Doğrusu evet. Sürpriz oldu.

Sosyal medya adeta yıkılıyor. Telefonlar susmuyor ve herkes birbirine;

“Bu nasıl oldu?

“Böyle bir liste nasıl yapılır?”

“CHP Muğla için harakiri yaptı…”

“Muğla gözden çıkartıldı…”

“Muğla İYİ Parti’ye hediye edildi…”

“İYİ’lere gün doğdu…”

“Bu isimler AKP’ye yarayacak…”

“Bu listeyi Muğla’ya anlatamayız, savunamayız…”

“Bu liste tamamen Osman Gürün’ün talimatı ile belirlenmiş…”

“Bu isimler ile oy toplayamayız…”

Ve daha neler neler…

Adeta bir isyan başladı parti içinde.

Keşke devrimci bir isyan diyebilseydim. Ama ne yazık değil. Arabesk bir isyan dersek çok daha doğru olur.

Hani şu Halil Sezai’nin beyin yakan şarkısı var ya;

“İçim yanar, içim kanar da
İsyaaaaaaaaaaaaaaan!
Geriye bir avuç yalan
Beni bu derde sen attın da, gittin ya kafam hep duman…”

CHP Muğla Milletvekili adaylarını belirlediği anda, adeta dengeler alt üst oldu ve kartlar yeniden dağıtıldı. Şimdi her parti yeniden hesap yapmaya başladı. Eğer CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Muğla’nın isyanını duyacak olur ise belki birkaç fırça darbesi ile bambaşka bir resim çıkartabilir.

Süreci şöyle bir değerlendirelim;

Muğla’da CHP üç, AK Parti iki ve MHP’de bir milletvekiline sahip.

mehmet erdoğan muğla milletvekili 3

MHP’den başlayalım;

MHP Muğla’da büyük bir ivme kaybetti. Behçet Saatçi ve Mehmet Tosun gibi ağır toplarının da İYİ Parti saflarına geçmesi ile MHP Türkiye’de olduğu gibi, Muğla’da da gücünü kaybetti. Eğer AK Parti biraz el atar ise belki bir şansı olabilir. Lakin çok zor görünüyor.

Sonuç; Matematiksel olarak MHP, Muğla’da oyun dışında.

iyi-parti-muğla-teşkilatı-behçet-saatçi-ile-yola-çıkıyor

İYİ Parti gerçekten iyi durumda mı?

İYİ Parti görece olarak Muğla’da, özellikle son dönemde yükselişte. İYİ Parti MHP’nin bir Milletvekilini havada, karada alacaktır. Ancak hedefi ikinci milletvekilliğini de alabilmek. Bunun için geçtiğimiz günlerde, Genel Başkan düzeyinde Behçet Saatçi ile görüşmeler yapılmış, ancak bildiğimiz kadarı ile Saatçi net olarak milletvekilliğine aday olmayacağını söylemiş. Büyük bir olasılıkla Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı için İYİ Partinin adayı olacaktır. Daha sonra gözler Mehmet Tosun’a dönmüş. Aday adaylık başvurusu yapması istenmiş. Mehmet Tosun Genel Başkana birinci yada ikinci sıra olur ise milletvekilliğine aday olabileceğini net olarak ifade etmiş. (Bu arada geçmiş dönem MHP Muğla Milletvekili ve İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Prof.Metin Ergün’ün birinci sıradan aday olacağına kesin gözü ile bakılıyor.)

mehmet tosun

 

İkinci sıra Mehmet Tosun’a yer verilir ise; işte o zaman dengeler değişir, hesaplar yeniden yapılır ve kartlar yeniden dağıtılır. Çünkü kendini yerel seçimler için hazırlayan Mehmet Tosun, Bodrum’un rüzgarını ve ağabeyi Behçet Saatçi’nin desteği ile Fethiye rüzgarını da arkasına alırsa, İYİ Parti’nin Muğla’dan iki milletvekilliği alma şansı artacaktır.

Yok Mehmet Tosun’u ikinci sıraya konulmaz ise; İYİ Parti Muğla’da bir milletvekili ile yetinmek zorunda kalacaktır.

Matematiksel olarak bu çok olası bir senaryo.

ak-parti-basin-toplantısı-nihat öztürk- 1

AK Parti Cephesi…

AK Parti son ana kadar kimlerin aday olacağını açıklamadı. Ancak AK Parti, CHP ve İYİ Parti’nin hata yapmasının bekliyor bence. AK Parti Bülent Karakuş, Mehmet Nil Hıdır, Nihat Öztürk ve Yelda Erol Gökcan’ın olduğu bir sıralama yapacaktır diye düşünüyorum. Başka isimlerde olabilir, bu benim tahminim. AK Parti bu isimler çerçevesinde hareket ederse; iki milletvekilliği üzerine, bir milletvekili daha kazanabilir. Eğer CHP gibi İYİ Parti’de isimler ve sıralama konusunda bir hata yapar ise AK Parti Muğla’da üç milletvekilini kesin çıkartır.

Bu matematiksel olarak çok uzak bir olasılık değil.

Bu arada geçmiş dönem AK Parti Bodrum İlçe Başkanı Macit Gündoğdu’da milletvekili adayı. Bodrumlular onun da seçilebilir bir yere konmasını yürekten isterler. Ama ilk üç sırada yer bulur mu, kuşkuluyum doğrusu.

chp-muğla-il-başkanı-mürsel-alban

Gelelim CHP’ye.

CHP Muğla örgütü, aday isimlerinin sosyal medyaya düştüğü an itibarı ile adeta şoka girdi.

Birinci neden; CHP Genel Başkanı İl ve İlçe Kongreleri sürecinde “Milletvekilliği için aday adayı olmak isteyenlerin, il ve ilçe başkanlıkları ile yönetimlerine aday olmamalarını istiyorum…” demesine karşın ilk iki sıra istifa eden başkanlar yer alıyordu.  Muğla İl Başkanlığından istifa eden Mürsel Alban ve Milas İlçe Başkanlığından istifa eden Suat Özcan’ı ilk iki sırada gören CHP’liler “Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu…” demekten kendilerini alamadılar.

Kısa bir analiz yapalım burada; Mürsel Alban, Suat Özcan ve Burak Erbay Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’e yakın olmaları ile tanınıyorlar. Bu açıdan bakıldığında Başkan Gürün listenin hazırlanmasında ağırlığını net olarak koymuş.

İkinci neden; Listede Sakaraltı’nın dengesini sağlayan Fethiye’den, hiç bir aday yok. İnanılır gibi değil. Köyceğiz Belediye Başkanlığını AK Parti’ye kaptıran Belediye Başkanı Salih Erbay’ın oğlu Avukat Burak Erbay’da üçüncü sıraya yerleşmiş. Geçtiğimiz seçimde dördüncü sırada yer alan Erbay’ın umudunu kaybedip, nasıl olsa seçilemem diyerek yeterince çalışmadığı yönünde eleştiriler var. Şimdi de üçüncü sıra nasılsa garanti diyerek, yine çok rahat hareket edeceği ve yeterince çalışmayacağından kaygı duyuluyor. (Bunu söyleyen ben değilim, bu değerlendirmeyi CHP’nin önde gelen isimleri ve ana kademelerinde görev almış isimler söylüyor.)

mumcular_süleyman_girgin (5)

Hak etti denilen isim; Süleyman Girgin…

Geçtiğimiz seçim süreci ve sonrasında hiç yılmadan, küsmeden, kavga etmeden, sakin sakin, kendince çalışmalarına devam eden Süleyman Girgin’in dördüncü sırada olması yüreklere biraz su serpiyor. Girgin CHP’nin tabanı tarafından çok sevilen, gerçekten iyi bir parti emekçisi. CHP tarafından kapalı zarf usulü ile yapılan temayül yoklamasında, Süleyman Girgin’in ilk sırada çıktığı söylentileri de var. Doğru mudur, yoksa sadece söylenti mi onu bilemeyiz. Ama canını dişine takıp, CHP’nin Muğla’dan dört milletvekili çıkartması için çok çalışacak bir aday olduğu konusunda hiç kuşkumuz yok.

İşte şimdi geldik zurnanın zırt dediği yere.

CHP Milletvekili adaylarını belirleyenler, nasıl bir düşünce ile iki Bodrumlu adayı sıralamaya koydular ben anlayamadım. CHP’nin bu konjonktürde beş milletvekili çıkartmasının mümkün olmadığını bile bile üstelik. Siyasetle uğraşmayanlar bile bunu bilir. Muğla’da en fazla CHP oyunun Bodrum’dan çıktığını gören yetkililer, acaba “Dostlar alışverişte görsün…” hesabı, beş ve altıncı sıraları Bodrumlulara vererek gönül mü almak istediler.

Bodrum’da sağdan da oy alabilecek bir isim; Kerim Cangır…

kerim-cangır-24-haziran-seçimlerinde-milletvekili-adayı-(1)Oysa Kerim Cangır Bodrumluların üzerinde mutabakata varabilecekleri iyi bir isimdi. Kerim Cangır üç ya da en kötü dördüncü sıraya yerleştirilseydi, inanıyorum CHP’nin oyu en az yüzde 10 oranında artacaktı. Bunun Muğla geneline getireceği sinerji ile CHP’nin dördüncü milletvekili çıkartması çok daha kolay ve mümkün olacaktı. Anladığımız kadarı ile Bodrum nasılsa çantada keklik anlayışı var…

Bu şartlarda Bodrum kırgın ve kızgın.

Siyasette 24 saatin bile çok önemi vardır. Kimbilir CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Genel Başkan Yardımcıları listeleri YSK’ya vermeden önce;

-“Şu Muğla’ya bir daha bakalım hele, Dimyat’a pirince giderken, eldeki bulgurdan olmayalım. Hatta dört milletvekili çıkartma olasılığını da değerlendirelim…” derler.

Derler mi derler…

Bodrum’dan ikinci aday Emine Yenilmez Aydemir. Hani benim yazıma tekzip yazan genç kardeşim. Çok sevindim onun da sıralamaya girmesine. Genç ve kadın, hem de Bodrumlu bir ismin sıralamaya girmesi gerçekten onur verici.

Diğer yandan iki Bodrumluyu sıralamaya sokarak önemli bir başarı sağlayan CHP Bodrum ilçe Başkanı Recai Seymen ise buruk bir sevinç yaşıyor. Çünkü eğer o da istifa edip aday olsaydı, üçüncü sırada olma şansı oldukça yüksekti. Yok öyle bir şey demeyin, başkanlıktan istifa edenlerin şansının yüksek olduğunu anlamak için lütfen bir ve ikinci sıraya bakınız.

Bu yazıyı yazdığımda kesin listelerin YSK’ya verilmesine tam 15 saat kaldı.

Bu süre içinde CHP’de bir şeyler değişir mi?

Değişirse ne olur?

4 CHP

2 AK Parti

1 İYİ Parti

CHP değiştirmez ve İYİ Parti Mehmet Tosun’u birinci ya da ikinci sıraya koyarsa ne olur?

3 CHP

2 AK Parti

2 İYİ Parti

İYİ Parti Bodrumlu Mehmet Tosun’u ikinci sıraya koymaz ise işte o zaman AK Parti’ye gün doğar. AK Parti işte o zaman Muğla’dan üç milletvekili çıkartabilir.

3 CHP

3 AK Parti

1 İYİ Parti

Olur mu? Olur…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.