Bodrum Gündem

YÜZYILIN KİTABINDAN, YÜZYILIN LİDERİ ATATÜRK ÇIKAR…

sinan meydan tuncay mollaveisoğlu dibeklihan yüzyılın kitabı söyleşisi (1)

Bodrum’un en önemli marka mekanlarından birisi olan Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nde, Gazeteci-Yazar Tuncay Mollaveisoğlu ve Tarihçi Yazar Sinan Meydan ile Cumhuriyet Tarihi Yalanlarını ve son kitabı olan Yüzyılın Kitabı üzerine söyleşi yaptılar.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’de gerçekleşen söyleşide, Gazeteci-Yazar Tuncay Mollaveisoğlu’nun sorularını yanıtlayan Tarihçi Sinan Meydan, Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı süreci ve Kuvay-i Milliye, Cumhuriyet Tarihi ve İnönü ile ilgili çarpıcı bilgileri söyleşiyi izleyenler ile paylaştı.

Son dönemde Türkiye Cumhuriyeti Tarihine yönelik olarak söylenen birçok yalan söylemler olduğuna dikkat çeken Tarihçi Yazar Sinan Meydan, tarihi arşivlere ve belgelere dayanarak çok önemli değerlendirmelerde bulundu.

sinan meydan tuncay mollaveisoğlu dibeklihan yüzyılın kitabı söyleşisi (17)Gazeteci-Yazar Tuncay Mollaveisoğlu söyleşinin başında tarihin tekerrürden ibaret olduğunu vurgulayarak “Olaylar ve olgular kadar, sanki insanlarda tekerrür ediyor. Bu akşam Tarihçi Yazar Sinan Meydan ile yakın tarihimize kısa bir yolculuk yapacağız. Çok ilginç konularımız var. Örneğin Abdülhamit ve Abdülhamit’e borç veren sarrafları konuşacağız. Bu günde Zarraf’ı konuşuyoruz. Sarraf sadece isim benzerliği değil, bunu da özellikle belirteyim. Cumhuriyeti, Atatürk’ü ve Osmanlı’nın son dönemini konuşacağız. Çok özel bir mekandayız. Bodrum’dayız ve Bodrum’da eşsiz bir kültür ve sanat merkezi Dibeklihan’dayız. Kültür Sanat dostları ve Atatürk sevdalıları da buradalar…” dedi.

Mollaveisoğlu yakın tarih denildiğinde ilk akla gelen tarihçilerden birisi olan Sinan Meydan ile birlikte son kitabı Yüzyılın Kitabı ve Yüzyılın liderini konuşacaklarını kaydetti.

sinan meydan tuncay mollaveisoğlu dibeklihan yüzyılın kitabı söyleşisi (25)YAĞMUR’A RAĞMEN VAZGEÇMEDİLER…

Yağmur nedeni ile programın iptal edileceğini düşünen bir çok kişi Tuncay Mollaveisoğlu ve Sinan Meydan söyleşisine gelmezken,  bazıları ise yağmurlu havaya rağmen söyleşiyi izlemek üzere Dibeklihan’daki yerlerini aldılar. Dibeklihan kurucusu Cenap Tezer, Tuncay Mollaveisoğlu ve Sinan Meydan “Bu insanlar herşeye karşın vazgeçmiyorlarsa, bizde vazgeçmeyiz ve bu söyleşiyi yaparız…” kararı aldılar.

Tarihçi Yazar Sinan Meydan’ın konuk olduğu söyleşiye; İYİ Parti Bodrum ilçe Başkanı Mehmet Onur Şahbaz, Gazeteci Yazar Can Pulak, Muğla’nın son dönemde en çok konuştuğu isimlerden birisi olan Dr.Kerim Cangır ile birlikte sanatseverler ve Atatürk sevdalıları Dibeklihan Orhan Kemal Meydanında bir araya geldi.

Söyleşi öncesi Bodrum’un kitapçısı İmge Kitapevi de, Tarihçi Yazar Sinan Meydan’ın son kitabı Yüzyılın Kitabı ile daha önce yayınlamış bütün kitaplarının olduğu bir stant açtı. Tarihçi Sinan Meydan da söyleşiden önce ve sonra okuyucularının kitaplarını imzaladı.

sinan meydan tuncay mollaveisoğlu dibeklihan yüzyılın kitabı söyleşisi (20)YÜZYILIN KİTABINDAN, YÜZYILIN LİDERİ ATATÜRK ÇIKIYOR…

Tarihçi Yazar Sinan Meydan, son kitabı olan Yüzyılın Kitabı’nı şu ifadeler ile özetledi; “Osmanlı’nın 1880’lerdeki, Cumhuriyet’in 1950’lerdeki “bağımlılığını” bilmeden, Atatürk’ün “tam bağımsızlık” mücadelesi kavranamaz. 1876 ve 1924 anayasalarını bilmeden bugünkü Başkanlık Anayasası’nın Türkiye’yi nereye götüreceği kestirilemez. Osmanlı’da dinsel hukuku, Mecelle’yi ve 1917 Aile Kanunnamesi’ni bilmeden bugünkü “müftülük nikâhı”nın amacı bilinemez. I. Dünya Savaşı’nı, İzmir’in işgalini, Atatürk’ün Anadolu’ya geçişini, Amasya Genelgesi’ni, Sivas Kongresi’ni, TBMM’nin açılmasını, Sakarya Savaşı’nı, Büyük Taarruz’u, Anadolu’daki Yunan zulmünü, İzmir’in ve İstanbul’un kurtuluşunu bilmeden; Vahdettin’i, Damat Ferit’i, Rıfat Börekçi’yi, Abdurrahman Kâmil Efendi’yi tanımadan Milli Mücadele anlaşılamaz. Said-i Nursi’yi tanımadan FETÖ anlaşılamaz. Misuri Zırhlısı’nı, Kore Savaşı’nı, NATO’ya üyeliği, 6. Filo’yu, Kanlı Pazar’ı bilmeden Türkiye’de “Amerikancılık” bilinemez. Lozan’ın önemini kavramak için sadece Lozan’ı bilmek yetmez, önce Sevr’i bilmek gerekir; o da yetmez, 1950’lerde ABD ile imzalanan ikili antlaşmaları bilmek gerekir. Atatürk’ün önemini kavramak için sadece Atatürk’ü tanımak yetmez, Atatürk’ten önceki ve sonraki asker-sivil liderleri; II. Abdülhamit’i, Enver Paşa’yı, Vahdettin’i, İsmet İnönü’yü, Adnan Menderes’i de az çok tanımak gerekir. Atatürk’ü tanımak için Anatürk’ü, Zübeyde Hanım’ı tanımak gerekir. İşte “Yüzyılın Kitabı ”nda bunlar ve daha fazlası var…”  

Tarihçi Sinan Meydan konuk olarak yer aldığı ve yaklaşık bir saat süren söyleşi boyunca, Gazeteci Yazar Tuncay Mollaveisoğlu’nun sorularını da yanıtladı.

Dibeklihan’da gerçekleştirilen Gazeteci Yazar Tuncay Mollaveisoğlu ve Tarihçi Yazar Sinan Meydan’ın söyleşisi, Salı Akşamı saat 22:00’de Tele 1 Televizyonunda da yayınlanacak…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.