Bodrum Gündem

YENİ YOL YARIMADA’NIN GÖĞSÜNE HANÇER GİBİ SAPLANACAK…

imo bodrum temsilcsi ilhan özyiğit ve yeni karayolu (11)

Uzun yıllardır belli aralıklar ile gündeme gelen Torba ile İslamhaneleri arasında yapılacağı ifade edilen yeni karayolu, yeniden gündemde.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum İMO Temsilciliğinde bir araya gelen TMMOB bağlı Oda Temsilcileri, Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu üyeleri, Torba ile İslamhaneleri arasında, Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü tarafından Çevre Yolu için 3 adet Alternatifli Güzergah belirlendiğini belirterek bunun Yarımadanın göğsüne sokulan bir hançer olduğunu kaydettiler.

İMO Bodrum Temsilcisi İlhan Özyiğit tarafından okunan basın açıklamasında Türkiyeulaşım politikası da eleştirilirken, Bodrum’da gerçekleştirilmesi planlanan bu yolun göçü artıracağı gibi, yol boyunca haksız bir imar rantının da oluşacağına dikkat çekti.

imo bodrum temsilcsi ilhan özyiğit ve yeni karayolu (4)Özyiğit; “Karayolları Bölge Müdürlüğünün, Bodrum Belediyesi ve Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan, yapılması düşünülen çevre yollu ilgili görüş istemesi ile TMMOB olarak yapılan çalışmadan haberdar olunmuştur… diyerek başladığı basın açıklamasını “Akabinde; belirlenen 3 alternatifli çevre yolu güzergahı; TMMOB ’a bağlı odalar tarafından, şekil hukuku, bilimsel ciddiyet, sorumluluklar, planlar ve teknik açılardan değerlendirilmeye tabi tutulmuştur…” şeklinde sürdürdü.

Önerilen Yolların Mülkiyet durumları incelendiğinde ise oldukça dikkat çekici bir durumun ortaya çıktığını belirten Özyiğit; “Her bir öneri Çevre Yolu,  yaklaşık olarak 18 km. (18.000 metre) civarındadır. Mavi Hat olarak belirlenen yol,  % 58 oranında şahıs arazinden, % 42 oranında hazine ve orman arazisinden, Yeşil Hat olarak belirlenen yol,  % 44 oranında şahıs arazinden, % 56 oranında hazine ve orman arazisinden, Pembe Hat olarak belirlenen yol ise, % 44 oranında şahıs arazinden, % 56 oranında hazine ve orman arazisinden geçmektedir…” dedi.

imo bodrum temsilcsi ilhan özyiğit ve yeni karayolu (15)Bodrum İKK Ulaşım Komisyonunda yapılan değerlendirmeleri de gazeteciler ile paylaşan Özyiğit, kamuoyunun bu konuda bilgilendirilmesinin çok önemli olduğunu da söyledi. Özyiğit konuyu daha iyi anlaşılabilmesi için maddeler halinde şu şekilde detaylandırdı; 1.Önerilen alternatifli çevre yolu projesi ile ilgili planlama, Aydın, Muğla, Denizli 1/100.000 ölçekli çevre düzeni ve Muğla 1/25.000 ölçekli nazım imar planlarında yer almamaktadır. Önerinin Üst ölçekli planların ilke ve stratejilerine uygunluğu tartışmalıdır. 2. Önerilen alternatifli yol güzergahının önemli bir bölümü, doğal ve arkeolojik sit alanlarından geçmekte olup, korunması gerekli kültür varlıkları, doğal zenginlikler, orman alanları, yaban hayat, endemik bitkiler, su ve hava kalitesi geri dönülemez şekilde tamamen yok olacaktır. Böylelikle, Bölgenin doğal hayatı ve canlı varlıklarının yok olması, eko-sisteme önemli ölçüde zarar verecektir. 3. Bu proje ile Bodrum yarımadasında son kalan doğal, kültürel ve biyoçeşitlilik açısından değerli bir alan yok edilerek, yaşam kalitesi kadar, turizm potansiyelini de baltalayacağı kesindir. 4. Önerilen alternatifli çevre yolu projesi ile belirlenen güzergahın oluşumundan sonra çevrede yapılaşma baskısı kaçınılmazdır. Bu proje ayrıca, zaten had safhada olan Bodrum`a göçü daha da artıracaktır…”

İMO Bodrum Temsilcisi Özyiğit basın açıklamasını “Derhal, önerilen çevre yolu projesinden kamu yararı açısından vazgeçilmelidir. Böylelikle Çevre Yolunun,  ilçemizde oluşturacağı çevre katliamı önlenmiş olacaktır…” sözleri ile tamamladı.

imo bodrum temsilcsi ilhan özyiğit ve yeni karayolu (7)İMO Bodrum Temsilcisi İlhan Özyiğit Bodrum Yarımadası ulaşımında, yeni çevre yolu yapımı yerine, önceliklerinin neler olduğunu da yine maddeler halinde şu şekilde sıraladı;

“… Durma aşamasına gelen, Ortakent- Yalıkavak güzergahındaki bölünmüş duble yol çalışmasının, acilen eksikliklerinin giderilerek bitirilmesi önceliğimiz olmalıdır… Torba Kavşağı – Gündoğan Yolu mevcut durumda tek geliş, tek gidiştir. Bu güzergah da Bodrum Yarımadası mevcut ulaşımını olumsuz etkilemektedir. Bu yolunda, kamulaştırması yapılarak, duble yola çevrilmesi önceliğimiz olmalıdır.

… Yokuşbaşından – Ortakent kavşağına kadar olan kısımda, servis yolların açılması,  kamulaştırılan ancak işletmelerin işgali altında olmaları sebebiyle açılamayan alanların açılması ve bu arada yer alan kavşakların ( emniyet – lise – devlet hastanesi – gümbet – bitez ve ortakent kavşakları olmak üzere 6 adet kavşağın) karayolları trafik kurallarına göre yeniden düzenlenmesi önceliğimiz olmalıdır.

… Trafik sinyazilasyon sistemi, ulaştırma konusunda uzman şehir plancıları, mimar veya mühendisler tarafından düzenlenerek, trafik sıkışıklığın önemli bir kısmının giderilmesi önceliğimiz olmalıdır.

… Ulaşım sorununun çözülmesi için kapsamlı bir ulaşım planı ve başka alternatifler düşünülmeli, bu bağlamda, bir çevre yolu projesinden çok, ulaşım politikasının oluşturulması önceliğimiz olmalıdır.

… Ulaşım sisteminin doğru olarak saptanmasının, sürdürülebilir bütüncül bir ulaşım ve taşıma politikası oluşturulması ile mümkün olabileceği dikkate alınmalıdır. Yapılacak olan çalışmada, İlçemizdeki TMMOB ‘a bağlı meslek örgütleri, STK ’larının ve Üniversitelerin ilgili bölümlerinin, görüşlerinin alınması önceliğimiz olmalıdır…”

imo bodrum temsilcsi ilhan özyiğit ve yeni karayolu (16)Bodrum Ulaşım Politikamızın belirlenmesi amacı ile panel ve çalıştay düzenlenmesi planlanmakta olduğunu kaydeden Özyiğit, TMMOB Bodrum Ulaşım Komisyonu olarak tüm ilgili kurumlara 10.05.2018 tarihinde yapılması düşünülen çevre yolu ile ilgili görüş ve düşüncelerimizi bildiren yazımız gönderildiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.