Bodrum Gündem

DİBEKLİHAN’DA VUCUT DİLİ ve HAYAT DERSİ…

sedat-örsel-dibeklihan-vucut-dili-konferansı

Bodrum’un Sanat ve Kültür etkinliklerinin merkezi olan Dibeklihan Sanat ve Kültür Köyü, 10 parmağında 10 marifeti olan bir sanatçı, bir zanaatkar, bir karikatürist ve aynı zamanda 41 yıllık bir akademisyen olan Sedat Örsel’i konuk etti.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Dibeklihan Sanat ve Kültür Köyü Temmuz ayı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen söyleşiler dizisinde duayen bir sanatçı ve 41 yıllık bir akademisyen olan Sedat Örsel konuk oldu. Dibeklihan kurucusu Cenap Tezer, konferansın açış konuşmasında Sedat Örsel’in yaşamı ve kariyeri ile ilgili bilgileri dinleyiciler ile paylaştı.

sedat örsel dibeklihan (25)“Demirci Çırağı” diyerek sahneye davet ettiği Sedat Örsel’in inanılmaz bir yaşam öyküsü ve kariyeri olduğunu kaydeden Tezer “Şaka gibi. Siz benim Demirci Çırağı dediğime bakmayın. Sedat Örsel inanılmaz bir özgeçmişi ve kariyere sahip. Sedat Örsel; Ankara Atatürk Lisesi ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Okul yıllarında “demirci” ve “karikatürist” olarak çalıştı. 1967 yılında Türkiye’de TV yayınlarını başlatan ilk ekipte “Prodüktör” olarak dramalar yaptı. İngiltere, Japonya ve BBC’de TV Program Yapım ve Yayıncılığı, TV İşletmeciliği ve Reji Öğretmenliği eğitimleri gördü. TRT Televizyonu’nda Yönetmenlik ve çok sayıda birimin müdürlüğünü, TRT-INT ve AVRASYA TV’nin kuruluş çalışmalarını ve yöneticiliğini yaptı. Dünyayı defalarca dolaşarak TRT yapımlarını Uluslararası Film Festivalleri ve program marketlerinde sattı. 25 yıl boyunca Yapımcı, Yönetmen ve Yönetici olarak çalıştığı TRT’den, TV Daire Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı vekili iken 1992 yılında emekli oldu. 1992’de Alo Bilgi Grubu Genel Koordinatörü oldu, daha sonra da KOÇ Holding’e bağlı EKO TV’nin (şimdi CNN TÜRK) kurucu Genel Müdürlüğünü yaptı. 1978’den 2009’a kadar Gazi, Ankara, Bilkent ve Başkent Üniversiteleri’nde çeşitli dersler verdi. Kuruluşundan beri İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde verdiği Medya İşletmeciliği ve TV Kariyerleri derslerinin yanı sıra yerli ve yabancı kuruluşlara Telif Hakları, TV İşletmeciliği, Medya İlişkileri, Kriz Yönetimi ve Kriz İletişimi konularında dersler ve seminerler veriyor. TV Program yapımcısı ve yönetici olarak, Sedat Simavi Ödülü başta olmak üzere 13 kez ödül aldı. 1992de yılın başarılı kamu görevlisi seçildi. EBU, ABU ve Avrupa Konseyi’nin çeşitli Komisyonlarında TRT ve Türkiye’yi temsil etti. Sedat ÖRSEL, İngilizce biliyor ve sürekli Basın Kartı sahibidir. Sanatın tüm dallarıyla ilgili olan Örsel, uygulamalı çalışmalarını ise atölyesinde demir malzemeden heykel yaparak sürdürmektedir…” dedi.

Cenap Tezer sözlerini Dibeklihan’da herbirinin ayrı bir hikayesi olan ve atık metallerden yapılmış, üç boyutlu metal heykel sergisinin de 13 Temmuz’a kadar açık olduğunun bilgisini verdi.

sedat örsel dibeklihan (16)Sedat Örsel’in eserlerinin yer aldığı ve 15 dakika süren bir video gösteriminin ardından sözü alan Sedat Örsel, “Retorik (Konuşma Sanatı) ve Beden Dili” konulu söyleşisinde adeta bir hayat dersi verdi.

Henüz beş yaşındayken babası Demirci Süleyman usta’nın yanında demirci çırağı olarak çalışma hayatına başladığını söyleyen Örsel, dedesinin de demirci olduğunu, soyadının da demirci örsünden geldiğini dinleyenleri ile paylaştıktan sonra söyleşisine başladı.

Yaşamın içinden, ulusal ve uluslararası kişi ve kurumları da örnekleyerek yaptığı söyleşiyi Başbakanlık Müsteşarı Fikret Üçcan, Çetin Doğan Paşa, Gazeteci Can Pulak, BG Dergi Yazarı Demet Dankı Erken, TED Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Erken, Arkeolog Aynur ve Aykut Özet ile birlikte yaklaşık 200 kişi pür dikkat dinledi. Kimi zaman şaşkınlıkla, kimi zaman ise kahkahalar ile izlenen Örsel, vücut dilinin iletişimde çok önemli bir yer tuttuğunu kaydetti. Son yıllarda özellikle gençlerin iletişim sorunu yaşadıklarını, iletişimin sadece teknolojiden ibaret olmadığını anlamadıklarını da sözlerine ekledi.

Yaklaşık bir saat süren söyleşinin sonunda, dinleyenlerin sorularını da yanıtlayan Sedat Örsel, konferansının sonunda ayakta alkışlandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.