Bodrum Gündem

FATMA MANSUR COŞAR VEFAT ETTİ…

FATMA MANSUR COŞAR VEFAT ETTİ…

fatma-mansur-coşar-1

Bir Bodrum sevdalısı, bir bilim insanı Dr.Fatma Mansur yaşama veda etti. Cenazesi Datça Sındı köyünde toprağa verilecek…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

1922 doğumlu ve bir Bodrum sevdalısı olan bilim insanı Dr.Fatma Mansur Coşar yaşlılığa bağlı rahatsızlıkları nedeni ile 22 Temmuz 2018 Pazar günü yaşama veda etti. Fatma Mansur Coşar’ın cenazesi vasiyeti üzerine Datça’da Sındı Köyünde eşi Münir Coşar’ın yanına defnedilecek. Edindiğimiz bilgiye göre Fatma Mansur Coşar’ın karayolu ile yola çıkartılan cenazesi, Datça’ya getirilecek ve 24 Temmuz Salı günü Datça’nın Sındı köyünde toprağa verilecek.

bodrum-egede-bir-kasaba-kitabı-bodrum-deniz-ticaret-odası-11

BODRUM’UN SON OTUZ YILDAKİ DEĞİŞİMİNİ ANLATMIŞTI…

Bir Bodrum sevdalısı olan Fatma Mansur Coşar için Güngör Uras bir yazısında şu ifadelere yer vermiş; Fatma Mansur, 1968 yılından bu yana Bodrum’da yasayan bir “bilim kadını”. London School of Economics’den mezun olduktan sonra doktorasını Harvard Üniversitesi’nde yaptı. ODTÜ’de ders verdi. Birleşmiş Milletler ve OECÖ’de çalıştı. Yurtdışında yabacı dilde 7 kitabi yayımlandı. 1967 yılında yayımladığı Bodrum kıtabı, 1972 yılında yurtdışında basıldı. Yeni kitabında Fatma Mansur Bodrum’un son otuz yıldaki değişimini anlatıyor. “Nostalji ile değil, bir miktar hiciv, biraz acıma, biraz öfkeyle…” 

YAŞITLARINDAN FARKI, O GÜZEL BİR BEYİNDİR…

Mine G.Kırıkkanat ise Fatma Mansur Coşar’ı şu şekilde tanımlamış; “Fatma Mansur, hem değerli bir bilimci, hem de benim hayatımda gördüğüm en güzel yaşlı kadındır. Konuşurken zaten ağzına baktırır da, konuşmadığı zamanlar bile baktırır kendisine. Bembeyaz saçları, masmavi gözleriyle içiniz açılır, yaşamın kaçınılmaz kötü sürprizi, yaşlılıkla barışırsınız. Onu seyrederken sarılıp, pembe beyaz yanaklarından öpmek gelir içinizden. Tabii kendinizi tutarsınız, çünkü sohbetini kaçırmak istemezsiniz. Coşar’ın beyni, kendisi kadar güzeldir ve yaşıtlarından farkı, o beyindir…”

Fatma Mansur Coşar’ın Bodrum Ege’de Bir Kasaba, Din Savaşları, Laiklik Arayışları, Su Yolunda Kırlanlar, Dün-Bugün-Bodrum gibi kitapları vardı.  Sönmez Taner Bodrum Ege’de Bir Kasaba adlı kitabını Türkçeye çevirmiş ve Deniz Ticaret Odası tarafından yayınlanmıştı.

Yorumlar

  1. Hamdi Topçuoğlu dedi ki:

    Örnek bir Türk kadınını yitirmek; sadece Bodrum’un değil, bu ulusun da acısı olmalı. Fatma Mansur, bir bilim insanı olarak Bodrum’a verebileceklerini fazlasıyla vermiştir.Alabilenlere selam olsun

  2. Tuğrul Acar dedi ki:

    Işıklar içinde olsun.Bodrum için bir Abide’dir

  3. Melda Kaptana dedi ki:

    62 yıldan sonra büyük bir sevgi kaybettim

  4. Guner Cosar dedi ki:

    Yengemin sevgisini, fikirlerini ve konusmalarimizi cok ozliyecegim. Isiklar icinde uyusun