Bodrum Gündem

“TURİZMDE 2015’İ YAKALADIK, HEDEF 2014 …”

botav bilgilendirme toplantisi (3)Bodrum Tanıtma Vakfı (BOTAV) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kocadon ve Yönetim Kurulu Üyeleri 2018 yılı turizm sezonu değerlendirdi. Kocadon “2018 sezonunda 2015 rakamlarını yakaladık ama hedefimiz 2014 yılı rakamları” dedi.

Bodrum Gündem Haber

Trafo Bodrum Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya Bodrum Belediye Başkanı ve BOTAV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Bodrum Otelciler Derneği (BODER)  Başkanı Halil Özyurt, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeymez, Denizciler Derneği ve Bodrum Kent Konseyi Başkanı Mustafa Demiröz, IMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç, Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Kablı,  TÜRSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Yüksel Aslan,  BOTAV yetkilileri ve üyeleri ile basın mensupları katıldı.

2018 sezonunda 2015 rakamlarını yakaladık ama hedefimiz 2014 yılı rakamları (8) “Hedefimiz 2014 Rakamlarını Yakalamak..”

BOTAV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kocadon, istatistiki verileri değerlendirerek önümüzdeki dönemler için hazırladıkları tanıtım çalışmaları hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Başkan Kocadon, “Bu başarıların hiç biri tesadüf değil. Hepsinde birlik beraberlik ruhu var. Son zamanlarda sayın valimiz, kaymakamımız, Bodrum’un bütün itici güçleri olan sivil toplum örgütlerimiz ve siyasi parti başkanlarımız müthiş bir birlik beraberlik içerisinde, son iki yılda yaşadığımız krizden nasıl kurtuluruz diye büyük bir mücadele verdik. Bugün bu mücadelemizin meyvelerini toplamaya başladık. Özellikle yurt dışı bazında yaşanan yüzde yetmişlere varan artış bizi mutlu ediyor. Ama bu bizim hedefimiz mi? Hayır değil. Çünkü bizim hedefimiz; 2014 rakamlarını yakalamak. Değerli BODER başkanımızla geçenlerde yaptığımız bir sohbetimizde, 2015 rakamlarının yakalandığını öğrenmem beni mutlu etti. Biliyorsunuz ki değişik ülkelerde çeşitli çalışmalar yaptık. Bütün tur operatörlerinden tutun en ufak seyahat acentesinde çalışan personeline kadar herkesi Bodrum’a davet ettik. Bodrum’un güzelliklerini, hoşgörüsünü, misafirperverliğini, tarihi ve kültürel yerlerini hepsini tek tek onlara anlattık. Bugün Bodrum’a 50 ülkenin üzerindeki yerden turist geliyorsa, bunun tesadüf olduğunu düşünmek hepimizin ayıbı ve yanlışı olur.  Hiçbir zaman ensemizi karartmadık. Dünyanın her yerinde olan olayları sadece Türkiye’deymiş gibi gösterme çabalarına da boyun eğmedik. Yaptığımız çalışmalarda şu gördüğünüz birlik beraberliğin büyük imzası vardır.  Birçok ülkede fuarlara katıldık ama bazı ülkelerde de 80 veya 100 metrekarenin üzerinde stantlar kiralayarak Bodrum’u tanıtmaya devam ettik. Bodrum’a 2 milyar Dolar para yatırsınlar, her sene Bodrum, 20 milyar Dolar olarak bunu geri öder. Bu cümlemi bugün yine savunuyorum ve yine bugün aynı sözümün arkasındayım. Gerçekten artık Bodrum’u dünyada merak edilen bir yer, bir destinasyon haline getirdik. Çünkü turizmin en büyük olgusu meraktır. İnsanlar merak ettikleri yere gidiyorlar. 2016 – 2017’de Anadolu’ya bir Bodrum Tanıtım TIR’ı çıkardık. Bugün bakın o tırın meyvelerini yurt içi turizminde de çok güzel biçimde alıyoruz. Bunun dışında şimdi farklı boyutlarda Bodrum için yeni bir tanıtım atağına başlıyoruz. Bu atak da Avrupa ülkelerinde olsun dünya şehirlerinde olsun  büyük AVM’lerde stantlar kiralayarak, AVM içlerinde Bodrum tanıtımını yapmak. Bu konuda çalışmalara başlıyoruz. İlk tanıtımımızı ise Kiev’de Aralık ayında yapacağız. Kiev’deki bir alışveriş merkezinden başlayacağız. 80 metrekare bir alanın üzerinde Bodrum’a tanıtacağız.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

botav bilgilendirme toplantisi (2)“Anadolu Halkına Sahip Çıkma Sırası Bodrum’da…”

Başkan Kocadon konuşmasının devamında ise “Özellikle Bodrum’a çok yakın olan, tur operatörü arkadaşlarımızın hızlı bir şekilde pazarlayabileceği ve tanıtabileceği alanlardan Milas ve Yatağan’ı da son yaptığımız broşüre ekledik. Bunların alternatif bir turizm yöresi olarak tanıtılmasının, oraya da daha çok turistin gitmesinin Muğla ekonomisine de büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bir şeyi de hatırlatmak isterim ki; biliyorsunuz, 2016 – 2017’de kötü giden bir turizm sezonunda Anadolu halkı Bodrum’un yanında olmuştu. Her zaman bize sahip çıkmaya devam etti. 2018 – 2019 yıllarında ise Anadolu halkına sahip çıkma sırası özellikle Bodrum turizmcisinde. Şimdi ve 2019’da da Bodrum, turizmde, yine Anadolu halkına uygun fiyatlarla kapısını açacak, Anadolu halkına sahip çıkacaktır. Çünkü bizim zor günümüzde yanımızda Anadolu halkı vardı. Asla Anadolu halkını bu döviz yükselmesinden dolayı mağdur etmemeliyiz.” dedi.

2018 sezonunda 2015 rakamlarını yakaladık ama hedefimiz 2014 yılı rakamları (14)“2015 Rakamlarını Şu Anda Yakalamak Üzereyiz”

Rakamlarla sezonu değerlendiren Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Halil Özyurt, “Biz 2014 rakamlarını yakalamak için uğraş veriyoruz ki 2015 rakamlarını şu anda yakalamak üzereyiz ve yakalayacağımıza da inanıyorum. 2014’ü de yakalayabilirsek elbette çok daha güzel olacak. Ben size dış hatlar terminaline gelen turist sayıları ile ilgili bilgi vereceğim. 2016 yılında Ocak – Temmuz ayı sonu itibari ile 268.687 kişi gelmiş Bodrum’a. 2017’de 261.403 yani geçen sene 7 bin kişi düşüş olmuş. Bu sene 429.554 kişi gelmiş ve 168 bin kişilik bir artış var. Neredeyse geçen seneki rakamlar kadar artış olmuş. Yüzde 64’lük bir artış yaşanmış 2017 ila 2018 arasında. Bodrum limanlarında 2017 yılında 122.762 kişi giriş yapmış, 2017’de 143.276 kişi. 2018 yılında ise 160.567 kişi giriş yapmış. Dalaman Havalimanındaki bu seneki artış yüzde 34 arkadaşlar. Biz de ise yüzde 64. İnşallah bu tanıtım faaliyetlerini hem yurtiçi hem yurtdışında sürdüreceğiz. Bu sene iç pazarda gerçekten rekor kırıyoruz. Rakamları yılsonu itibarıyla sizlerle paylaşacağız” dedi.

botav bilgilendirme toplantisi (1) “Turist Neredeyse Biz Oraya Gitmek Zorundayız…”

Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon ise fuarların önemine işaret ederek, “Değerli arkadaşlar 2015’ten bu yana Türkiye’de yurtiçi fuarlarına Bodrum Ticaret Odası olarak destek veriyoruz. İstanbul ve İzmir’deki fuarların en büyük destekçisi olarak yıllardır yurtiçi fuarlarında Bodrum’u tanıtmak için katkı veriyoruz. Bir de ‘Acaba Bodrum 40 ülkeye gitmek zorunda mıdır?’ derseniz evet, turist neredeyse biz oraya gitmek zorundayız. Çok değil, 3 sene önce sadece 2 ülkeye gidip de 2 ülkeden yüksek miktarda turist çeken turizm destinasyonlarının kriz anında nasıl kötü duruma düştüklerini biliyoruz. Tabi bu krizlerden Bodrum da ciddi yara aldı ama diğer yerler gibi değil. Çünkü bütün otellerin yüzde doksanını iki ülkeden dolduruyorlardı. Onun için turist neredeyse Bodrum’un da orada olması lazım.” dedi.

botav bilgilendirme toplantisi (4)“Hiç Bir Şehirde Bodrum’daki Kadar Fuara Katılan Bir Vakıf Yok…”

TÜRSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Yüksel Aslan, Bodrum Tanıtma Vakfı olarak 2018 – 2019 döneminde Eylül ayında başlamak üzere toplam 40 tane fuara katılacaklarının bilgisini verdi. Aslan, “Bu fuarlar ki; kimisi irili ufaklı, bazı ülkelerde birkaç şehir olmak üzere; bazı ülkelerde de tek şehirler olmak üzere 25 Eylül’de başlayıp önümüzdeki sene Haziran ayında bitiyor. Bunlar sıradan fuarlar değil, bütün Dünya turizmcilerinin katıldığı çok sayıda uluslararası fuar bunların içine dahil. Bodrum’un da burada olması özellikle bir turizmci olarak da çok sevindirici bir şey çünkü ben birçok şehre gidip geliyorum ama hiçbir şehirde bu kadar fuara katılan bir vakıf yoktur herhalde. O yüzden de çok sevindirici alternatif yeni destinasyonlar anlamında da birçok fuara katılacak.” diye konuştu.2018 sezonunda 2015 rakamlarını yakaladık ama hedefimiz 2014 yılı rakamları (4)

“TIR İle Yerli Turistte Çok Ciddi Bir Artış Olduğunu Bizler De Gördük…”

Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeymez, Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak bu işin içinde olmaktan son derece mutlu olduklarını ifade ederek, “BOTAV Başkanımız Mehmet Kocadon’un destekleriyle ve diğer başkanlarımızın da destekleriyle üzerimize ne görev düşüyorsa sonuna kadar yaptık ve bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Özellikle Anadolu’ya gönderdiğimiz TIR ile yerli turistte çok ciddi bir artış olduğunu bizler de gördük, bunun meyvesini toplamaya başladık. Gerek yurtiçi gerek yurtdışı fuarlarında, bize esnaf boyutunda ne görev düşüyorsa her zaman varız. Buradan da Mehmet Başkanıma teşekkür ediyorum.” dedi.

botav bilgilendirme toplantisi (4) “Bodrum İçin Her Şeye Varız…”

Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Kablı ise “Biliyorsunuz, deniz -kara ikisi de aynı çünkü turizm işi yapıyoruz. Biz de oda olarak Bodrum için her şeye varız. Ama şunu söylüyorum; artık Bodrum’da sen – ben yok! Biz varız. Kim var? Sivil toplum kuruluşları, belediyemiz var ve hepimiz birlikte yol yürüdüğümüz için de minnettarız. Teşekkürler.” şeklinde konuştu.

“Limana Baktığınızda Eğer Denizi Görüyorsanız, Tekneler Boşaltmış İşler Yolunda Demektir”

Denizciler Derneği ve Bodrum Kent Konseyi Başkanı Mustafa Demiröz, özellikle 2018 yılındaki artışın yansımasının Bodrum’da deniz turizmini de olumlu yönde etkilediğini belirterek “Bunu sayılar ile söylemek belki pek mümkün olmayacak ama en belirgin göstergesi, Bodrum Limanına baktığınızda eğer denizi görüyorsanız, tekneler boşaltmıştır ve işler yolunda demektir. Ve bu yaz da özellikle denizi bol miktarda gördük iskele ve Bodrum Limanı çevresinde. Tabi Bodrum Tanıtma Vakfı gibi bir vakfımızın olmuş olması bizim büyük bir şansımız. Tanıtım çalışmalarında çok başarılı işler yapılıyor. Ayrıca ülkemizin de son yıllarda içinde bulunduğu zor koşulları daha güvenli ve daha rahat bir hale dönüştürdük. Turizmde kaybettiğimiz ivmeyi tekrar yakalamak üzere hareketlenmiş vaziyetteyiz.” dedi.

 2018 sezonunda 2015 rakamlarını yakaladık ama hedefimiz 2014 yılı rakamları (7)“Sektörümüzü Daha Yukarıya Çıkarmak Ve Standartlarımızı Yükseltmek İçin Çalışacağız…”

IMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç ise konuşmasında, “Özellikle dünyanın en büyük mavi yolculuk filosuna sahip olan Bodrumumuz için her geçen yıl; hem turizm işletme standartlarımızı yükselterek hem de deniz turizmindeki ticaretin yelpazesini genişleterek hizmet ediyoruz, Bodrum turizmimizi en iyi şekilde temsil ediyoruz. Bodrum Tanıtım Vakfı zaten özellikle deniz turizmimiz için gerekli yurtdışındaki önemli fuarlara katılıyor. Burada yapmamız gereken ise bundan sonra Deniz Ticaret Odası olarak Bodrum Tanıtım Vakfı ile birlikte üyelerimize yeni pazarlar bulmak. Ayrıca daha kaliteli turizmi Bodrum’a çekmek ve bizler de kendi içimizde kendi sektörümüze dikkat çekmek için neler yapabiliriz diye sezon sonu değerlendirmeleri yapmak. Bununla birlikte eğitimler de düzenleyeceğiz. Yat imalat sektörü için ise özellikle yurt dışı fuarlarının çok büyük katkısı olacağını düşünüyorum. Bundan dolayı da BOTAV Başkanımız Sayın Mehmet Başkana ve değerli yönetime Deniz Ticaret Odası olarak teşekkür ediyorum. Bizler de bundan sonra deniz sektörümüzü daha yukarıya çıkarmak ve standartlarımızı yükseltmek için çalışmalarımızı yapacağız.” ifadelerine yer verdi.

 

Yorumlar

  1. etem dedi ki:

    kısa öz yazacağım 2015 e uaşmakta zerre kadar katkın oduysa yaradan beni yerin dibine batırsın sayın kocadon