Bodrum Gündem

İLHAN BERK  OASİS SANAT GALERİSİ’NDE!

İLHAN BERK  OASİS SANAT GALERİSİ’NDE!

İlhan-Berk-afis

İlhan Berk 100. Yaşında  Oasis  Sanat Galerisi’nde anılıyor.  Sergi kokteyli, 28 Ağustos  2018 Salı   günü saat 18:00’de açılacak ve 31 Ağustos 2018  tarihine kadar, pazartesi hariç her gün 11.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.şiirin-uçbeyi-ilhan-berk-100-yaşında

İLHAN BERK

1918 yılında Manisa’da doğan İlhan Berk, ilk ve ortaöğrenimini burada tamamladıktan sonra, Balıkesir Necatibey İlköğretmen Okulu’nu bitirdi. Giresun Espiye’de iki yıl ilkokul öğretmenliği yaptı. 1944’te Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca Bölümü’nden mezun oldu ve 1945–1955 yılları arasında Zonguldak, Kırşehir ve Samsun illerinde Fransızca öğretmeni olarak çalıştı. 1956 yılında başladığı Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü Yayım Bürosu’ndaki çevirmenlik görevinden 1970 yılında emekliye ayrıldı. Daha sonra Bodrum’a yerleşen Berk, edebiyat-resim çalışmalarını burada sürdürdü ve 28 Ağustos 2008 tarihinde yaşama veda etti.

İlk şiirleri 1935’te Manisa Halkevi Dergisi’nde çıkan İlhan Berk’in ilk kitabı Güneşi Yakanların Selamı da Manisa Halkevince yayımlandı. “Saint-Antoine’ın Güvercinleri” şiirini yayımladığı 1953 yılına kadar yazdığı şiirlerde, toplumsalcı bir sanat anlayışını yansıtır. Daha sonra imgeci ve kapalı bir şiire yönelerek İkinci Yeni’nin öncü şairlerinden biri olur. Şiir üzerine sözleri ve yazılarıyla da ilgi çeken İlhan Berk’in, şiirde özü ve anlamı yadsıyan, yapıyı/biçimi öne çıkaran görüşleri tartışmalara konu olmuştur. Şiirde sürekli yenilikler aradığı ve şiirin uçlarında dolaştığından, Necatigil onun için “şiirin uç beyi” der. Memet Fuat’a göre ise, İlhan Berk, “şiirin kırk türlü yazılabileceğini göstermek ister. Dokunduğunu şiire dönüştürür.”

01-OCAK(KIŞ)94-08-AĞUSTOS(AĞUSTOS ŞİİRİ)-95

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.