Bodrum Gündem

CENGİZ SUSUYOR KEDİLER KONUŞUYOR…

CENGİZ SUSUYOR KEDİLER KONUŞUYOR…

afis

Cengiz Çeliker ‘’Cengiz Susuyor Kediler Konuşuyor ’’ adlı Resim Sergisi, 7-29 Eylül  2018 tarihleri arasında OASİS Sanat Galerisi’nde…

Bodrum Gündem Haber

Oasis Sanat Galerisi’ne, “Cengiz Susuyor Kediler Konuşuyor” Resim Sergisi ile Cengiz Çeliker konuk oluyor. Sanatçı Cengiz Çeliker’in de katılım sağlayacağı sergi, 7 Eylül Cuma günü saat 18:00’de verilecek olan kokteyl ile açılacak ve 29 Eylül 2018 tarihine kadar, pazartesi hariç her gün 11.00 -19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

CENGİZ SUSUYOR KEDİLER KONUŞUYOR KOLEKSİYONU…

Resimlerinde Evgani imzasını kullanan Cengiz Çeliker, kedi figürleriyle çalışmalarına 2013 yılında başladı. Eskizleri yaklaşık beş altı yıl öncesine dayanan yapıtların ilk koleksiyonu Cengiz’in Kedileri’dir ve 15-22 Nisan 2015 tarihinde sanatseverlerle buluşmuştur. Cengiz Susuyor Kediler Konuşuyor çalışmaları 2017-2018 yıllarında yapılan, yağlıboya, akrilik, karışık teknik ve kolajları içeriyor.

Değişik boyutlarda otuz dokuz tablodan oluşan koleksiyon, insanlık hallerini, insana ilişkin duyguları, kavramları, birey-insan ve toplum-insan açılarından, kediler üzerinden anlatmaktadır.

“Tanrı’nın yarattıkları arasında kırbaçla dize gelmeyecek tek bir mahlûk vardır. O da kedidir…” diyen Mark Twain’i anarak başına buyruk oluşlarının Evgani’yi etkilediği ve kedileri sözcü seçmesinde etkisi olduğu kuşkusuz.

Cengiz Susuyor, Kediler Konuşuyor sergisinde kediler,  bazı çerçevelerden size yalnızlığınızı hatırlatacaklar.  Sergiyi gezdikçe, onların yüksek sezgi güçleri, karanlıktaki görü güçleri, meraklarıyla var olup tuvallerden baktıklarını göreceksiniz. Dişil, doğurgan, başına buyruk, güçlü, zapt edilemez, ne yapacağı belli olmayan, korkutucu gözler, sanatseverleri izliyor olacak. Eski Mısır’da bilinçdışının simgesi olan kediler, Evgani’nin fırçasından bazen savaşları protesto ediyor,(No: 29 Savaşın Sonu) bazen Bodrum’u anımsatmak için karşınıza geliyor. (No: 8 Bodrum) Ama bir de bakacaksınız ki yüreğinizi titretecek sevecenliklere kapı açacak. No.1 Beni Unutma, No:20 Yalnızlık, No:25 Beni Sev Anne, No: 26 Evli Evine, Kimin Evi Yoksa…

Pek çok anlayışta dokuz canlı; (dokuz yeniden doğuşun simgesi) olarak tanımlanan pisiler, Cengiz Çeliker’in tablolarında renkler aracılığıyla miyavlarken, No:33 Her Şey Sokakta Başladı, No: 36 Düşenler, Kırılanlar, Ayakta Kalanlar’ da olduğu gibi düş gücünüzü ateşleyecek öykülerini fısıldıyorlar. Kimileriyse (No: 12-Matiss’e Saygı, No: 22-Picasso’ya Saygı) ustalara saygı duruşunda bulunduklarını göreceksiniz.

Cengiz Susuyor, Kediler Konuşuyor, kedilere kulak verin…

cengiz-çeliker-sergi-oasisEVGANİ (CENGİZ ÇELİKER)

4.11.1952 Türkiye, Bursa doğumlu. Halen Muğla Bodrum’da yaşıyor. Resimlerinde Anneannesinin Rus asıllı olması nedeniyle anısını yaşatmak için Evgani imzasını kullanıyor.

Evgani, bu güne kadar değişik kentlerde kişisel yirmi beş sergi yanında karma sergilere de eserler verdi. Mevlana, Barışa Çağrı, Süngerin İçindeki Aşk; Gavur Ali, Çekmecemdeki Resimler, Cengiz’in Dünyası adlı koleksiyonları ve ayrı ayrı tablolarıyla başta oteller olmak üzere Avrupa’da değişik ülkelerde ve Türkiye’de bir çok eseri bulunmaktadır.

Barışa Çağrı koleksiyonu, Almanya Nürnberg Kenti Sn. Anton Katolik kilisesinde 2005 yılında sergilendi.  Almanya’da büyük ilgiyle karşılanan, soyut izlenimci tarzdaki bu koleksiyon Müslüman bir ressam tarafından bir Katolik kilisede gerçekleştirilen ilk sergi olma özelliğini taşır.

Türkiye’de Bodrum’da süngercilerin yaşamları ve sorunlarını anlatan resimlerden oluşan koleksiyonunu Süngerin İçindeki Aşk; Gavur Ali,  Haluk Elbe Sanat galerisinde ve gördüğü ilgi nedeniyle ikinci kere  Bodrum  Dibekli Han Sanat Köyünde  sergilendi.

2007-2011 tarihleri arasında Bodrum’dan yayın yapan Kent Tv ve ulusal kanallardan Yol Tv’ de “Cengiz’in Dünyası” adlı programı hazırlayıp sundu. Kendi şiirlerini okuduğu,  şiirlerini konu alan resimler yaptığı bu programdaki tabloları Cengiz’in Dünyası koleksiyonunu oluşturdu. Bu koleksiyon Bodrum Vivaldi Sanat galerisinde sergiledi.

Resme boyut kazandırma çalışmalarını, ağaç, poliüretan köpükle oluşturduğu karma tekniğiyle “İnanç Fay Hattı” koleksiyonunda uyguladı. İnanç Fay Hattı,  8-20 Temmuz 2014 yılında Bodrum, Dibekli Han Sanat Köyünde sergiledi.

27 Nisan-6 Mayıs 2015 tarihlerinde Bodrum, Mor Sanat Galerisinde Cengiz’in Kedileri ve 15-22 Nisan 2015 tarihleri arasında  ise Defne Sanat Galerisinde Ekmekarası Resimler sergisini açtı. ‘’Cengiz Susuyor Kediler Konuşuyor’’ adlı sergisi , akrilik, yağlıboya, karışık teknikler ve kolaj teknikleriyle çalıştığı koleksiyonu. Değişik boyutlarda kırk tablodan oluşan ‘’Cengiz Susuyor Kediler Konuşuyor’’ çalışmaları kediler üzerinden birey insan ve insan toplumu kavramlarına göndermeler yapıyor.  Evgani halen Bodrum’da  atölyesinde resim çalışmalarını , sokakta   karikatür çalışmalarını sürdürüyor. Bodrum Art Üyesi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.