Bodrum Gündem

YEREL BASIN ZORDA…

YEREL BASIN ZORDA…

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Türk Lirası’nın ABD Doları karşısında tarihi değer kaybetmesinin ardından, yazılı basında kağıt temininde yaşanan krizi değerlendirdi. Alban, “Devlet çözüm üretmezse maalesef yazılı basında, çok sayıda gazetenin kapısına kilit vurulacak. Çok acil olarak basını destekleyen seri kararlar alınmalıdır” dedi.

Bodrum Gündem Haber

Döviz kuruna bağlı olarak artan gazete kağıdı fiyatları, yazılı basında endişe verici boyutlara ulaştı. Başta yerel basın olmak üzere birçok gazete, kapanma tehlikesiyle karşı karşıya geldi. Kağıt krizine çözüm olarak bazı gazeteler sayfa sayılarını azaltırken, bazıları ise haftanın belli günleri çıkmama kararı aldı. Özellikle Anadolu’daki birçok gazetenin, çok zor bir durumda olduğu vurgulandı.

ANADOLU BASINI BİTMEK ÜZERE…

Muğla ilindeki yerel basının da tüm ülkedeki gazeteler gibi zor durumda olduğunu belirten CHP’li Alban, yerel gazetelerin çoğunun ya kendi imkanlarıyla ya da resmi ilan gelirleriyle yaşamlarını sürdürdüğünü söyledi. Alban, “Resmi ilan gelirlerinde son yıllarda büyük bir gerileme yaşandı. Yerel basının yaşaması için hükümetin mutlak surette ekonomik paket açıklaması gerekiyor…” dedi.

HÜKÜMET GEREĞİNİ YAPMALIDIR…

Demokrasinin olmazsa olmazları arasında bulunan yazılı basının yaşaması için, ana maddenin kağıt olduğunu hatırlatan Alban, bunun yanında mürekkep, boya, daha birçok malzemenin dövize bağlı olduğunu belirtti.  Alban, “Yerel basının bu yüksek fiyatlar karşısında ayakta kalması çok güç. Hükümet gereğini yapmalıdır. Bu sürece kalıcı bir müdahale edilmez ise,  sonuçta ya iflas ya işsizlik olacaktır…” dedi.

KAĞITTA VERGİ SIFIRA İNDİRİLMELİ…

Özelleştirilmeler sonucunda kağıt fabrikalarının kapanmasıyla birlikte, kağıt temininde tamamen dışa bağımlı hale gelindiğini ve yeniden kağıt fabrikaların açılmasının zorunlu olduğunu ifade eden Alban, gazete ve gazeteciliğin sürdürülebilirliği ve halkın haber alma hakkı için, kağıttan alınan yüzde 8 katma değer vergisinin kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.