Bodrum Gündem

BODRUM ALEVİ BEKTAŞİ KÜLTÜR DERNEĞİ’NDE AŞURE ve LOKMALAR PAYLAŞILDI…  

Hz.Muhammed’in torunu Hz.Hüseyin ile birlikte 72 yoldaşının Kerbela’da şehit edildiği Muharrem ayında Aleviler yas tutarken, diğer bir yandan da Hz. Hüseyin’in oğlu Zeynel Abidin’in kurtuluşuna şükrederler. Bodrum Alevi ve Bektaşi Kültür Derneği’nde de yüzyıllardan bu yana olduğu gibi aşure ve lokmalar paylaşıldı.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem
Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından imece usulü ile yüzyıllardan bu yana süregelen aşure ve lokmaların hep birlikte yenildiği etkinliğe çok sayıda Alevi ve Alevi olmayan yurttaş katıldı. Aşure yapımında ve dağıtımında da yine Alevi ve Alevi olmayan yurttaşlar el ele, gönül gönüle lokmalarını paylaştı.

BARIŞ, HOŞGÖRÜ ve BİRLİK MESAJLARI VERİLDİ…

Aşurelerin ve lokmaların hoşgörü ve barış mesajları verilerek paylaşıldığı etkinlikte Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Başkanı Cem Yalçın ev sahipliğini üstlenirken, CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin ve Mürsel Alban, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, İYİ Parti Mahalli İdarelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mehmet Tosun, İYİ Parti Bodrum İlçe Başkanı Mehmet Onur Şahbaz, CHP Kadın Kolları Başkanı Emel Çakaloğlu ve yüzlerce yurttaş katıldı.

MUHARREM AYI HEM YAS, HEM ŞÜKÜR AYIDIR…

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Başkanı Cem Yalçın; Bilindiği gibi Muharrem ayının başlamasıyla, Alevi toplumunda yas ve matem orucu başlar. 12 günlük yas-ı “Matem” orucu, Kerbela’da İmam Hüseyin ile birlikte şehit edilen 73 Can içindir. İmam Hüseyin’in Muharrem ayı içerisinde şehit edilmesinden dolayı, onun sevgisini taşıyan ve yolun piri olarak gören Alevi toplumu, bu ayda yas-ı “Matem”e bürünür; Kerbela katliamında İmam Zeynel Abidin’in sağ olarak kurtulup Ehli-Beyt soyunun devamına vesile olmasının, on iki İmamların kutsallığıyla birleştirilerek, 12 gün oruç tutulması geleneksel temel hal almıştır…” şeklinde günün anlamına dair bilgilendirme yaptı.
Alevi Dedesi Hakan Erol aşure duasının ardından imece usulü ile yapılan kazanlar dolusu aşure dağıtımı yapıldı. Aşureler yenilirken, Bodrum Mekteb-i İrfan topluluğu tarafından deyişler ve duvazlar söylendi. Daha sonra da İlhan Özçelik zakirliğinde Kumköy-İrmene Genç Semah ekibi de semah döndü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.