Bodrum Gündem

MUĞLA BÜYÜKŞEHİR ADAYI KİMLER OLUR? KİM KAZANIR?

Uzun bir süredir başta Özcan Özgür ve Nejat Altınsoy’un köşe yazıları ve Muğla’nın siyaset sahnesinde başrol(!) oynamaya niyetlenmiş siyasetçilerin sosyal medya hesaplarındaki paylaşımları ve yorumlarını sessizce ve ibretle izliyorum.

AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, İYİ Parti ve HDP ile birlikte diğer adı var kendi yok partilerin genel merkez, genel başkanları ve parti yöneticilerinin açıklamalarını da kimi zaman şaşkınlıkla, kimi zaman ise korkuyla takip etmeye çalışıyorum.

İstisnasız tüm siyasi partilerin genel merkez, genel başkan ve parti yöneticilerinin yerel siyasi aktörler ile aralarında düşünce ile yöntem farklılıkları var. Aslında buna “çelişki” demek çok daha doğru olur. Siyasetin kendine göre bir ilkesi, bir yöntemi vardır. Bu hepimizin bildiği ve kabul ettiği bir şey. Sonuçta siyaset bir bilim dalı.

Lakin günümüz siyasetinin ne akıl, ne de bilim ile hiçbir alakası yok.

İşte şaşkınlığımın nedeni budur.

Korkumun nedenine gelince; Mustafa Kemal Atatürk’ün “Gençliğe Hitabe”sinin bir bölümünde de dediği gibi; “Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr-ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir,” şeklindeki öngörüsü. Mustafa Kemal Atatürk’ün öngörüleri ve tespitlerinin bir bir gerçekleştiğini düşünürsek, siz korkmuyor musunuz?

Diyeceksiniz ki; “Gençliğe Hitabe’nin son paragrafı da var.”

Çok haklısınız.

Tek umudumuz o son paragraf.

YEREL SEÇİMİ KİM KAZANIR, KİM KAYBEDER?

2019’un Mart ayında gerçekleştirilecek yerel aeçimler öncesinde tüm Türkiye’de adeta cadı kazanı kaynıyor. Biz Muğla ve yakın çevremize bakalım önce.

CHP CEPHESİ…

HERKESİN GÖZÜ KAZANABİLECEK BAŞKAN ADAYLARINDA…

İlk haber İzmir’den geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, önümüzdeki seçimlerde yeniden aday olmayacağını açıkladı. Beklenen bir açıklamaydı.

Bu açıklama Muğla için bir şey ifade eder?

Kocaoğlu 24 Haziran seçimlerinin ardından Muharrem İnce ile birlikte “Parti içi değişim” hareketinin ön saflarında yer almıştı. Bu açıdan bakıldığında Aziz Kocaoğlu zaten aday gösterilme şansının olmadığını düşündüğü için “Aday değilim,” açıklaması ile çok yerinde, örnek sayılabilecek ama her şeyden önce çok stratejik bir karar vermiş oldu. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da Muharrem İnce ile zeybek oynayınca, CHP Genel Merkezi ve Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Aydın’da değişim sinyalleri verdi ve hatta yerine Bülent Tezcan’ın aday gösterileceği şeklinde bir dedikodu aldı başını gidiyor.

Bilemeyiz artık dedikodu mu, yoksa gerçek mi. Aydın‘da görev yapan yerel gazetecilere bir kulak vermek lazım…

İzmir ve Aydın, Muğla Büyükşehir belediye başkan adayının belirlenmesinde önemli bir kriter midir?

Evet kesinlikle önemli bir kriterdir.

Bu değerlendirme sonucu Muğla Büyükşehir adaylığına, Muğla milletvekillerinin ve 12 genel kurul delegesi hariç, diğer genel kurul delegelerinin kontrolünü elinde tutan Osman Gürün atanır. Çünkü Gürün 24 Haziran seçimlerinin ardından değişimi destekleyenlerin karşısında açıkça tavır aldı ve Muharrem İnce ile zeybek oynamadı. Hatta Muharrem İnce Gürün’ü Muğla mitinginde sahneye bile çağırmadı. Üzerine de Marmaris’te gölge miting bile yaptı.

Bu söylediklerimiz aday gösterilmek için kriter midir?

Evet.

Bence atanmak için önemli kriterlerdir.

Diğer taraftan Mehmet Kocadon ve Oral Karakaya gibi Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yola çıkmış, canla başla çalışan çok önemli iki aday daha var. Muğla Büyükşehir adaylığı için Tolga Çandar, Fevzi Topuz, Akın Üstündağ gibi isimler de var.

Ekim başı itibarı ile Muğla Büyükşehir adaylığı için % 25 Osman Gürün, %25 Mehmet Kocadon ve %25 Oral Karakaya ve kalan %25 de diğer aday adayları için şans var. Bu dengeleri değiştirmek için Gürün, Kocadon ve Karakaya yoğun bir mesai harcıyorlar.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’ni kazanmak için genel merkez ve Genel Başkan Kılıçdaroğlu kesin kazanacak adayı nasıl bilecekler, merak ediyorum.

Anketle mi?

Eğilim yoklaması ile mi?

Liyakat esasına göre mi?

Önseçimle mi? 🙂

Bu arada genel başkan bir sürpriz yapar ve İYİ Parti ile ittifak yaparak Behçet Saatçi’yi Muğla büyükşehir adayı olarak kabul ediverir mi?

CHP milletvekilliği adaylık sürecinde yaşananlardan dolayı, “Hadi canım bu kadarı da olmaz,” diyemeyiz.

Siyasette olmaz olmaz.

AK PARTİ CEPHESİ…

İL BAŞKANI KADEM METE CHP’Lİ OSMAN GÜRÜN’E GÜVENİYOR…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçimlere yönelik olarak ‘eş-dost’ uyarısında bulundu. AK Parti grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, AK Partili milletvekillerini yerel seçimler öncesi belediye başkan adaylarının seçimi konusunda uyararak “Kimse bu benim yakınımdır, bu benim şuyum buyum diye bize aday teklifi için gelmesin,” dedi. Bu çok önemli bir gelişmedir.

AK Parti Muğla’da kimi aday gösterecek? Muğla siyasetini en iyi şekilde gözlemleyen ve yorumlayan Gazeteciler Özcan Özgür ve Nejat Altınsoy’un yazılarından anladığım kadarıyla; AK Parti Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Bülent Karakuş ve Nihat Öztürk’ün isimleri öne çıkıyor.

AK Parti İl Başkanı Kadem Mete her platformda CHP’de Osman Gürün’ün aday olması durumunda AK Parti’nin Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığını alabileceğini ifade ediyor. Bu açıdan bakıldığında AK Parti il başkanı ve teşkilatının Osman Gürün’ün yeniden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday gösterilmesi durumunda, AK Parti’nin Hasan Özyer, Bülent Karakuş ve Nihat Öztürk ile kazanma şansı olabileceği konuşuluyor.

MHP CEPHESİ…

KAZANAMAYACAĞIMIZ YERDEN ADAY GÖSTERMEYECEĞİZ…

2019 Yerel seçimlerinde Muğla’da en rahat siyasi parti MHP olacaktır.  MHP Genel Başkan Bahçeli’nin “Kazanamayacağımız yerlerde aday göstermeyeceğiz,” sözlerine istinaden, büyük olasılıkla aday göstermeyecektir.

İYİ PARTİ CEPHESİ…

BEHÇET SAATÇİ TARTIŞMASIZ ADAY. AMA…

İYİ Parti Muğla Büyükşehir Adayı bana göre çok önceden belli. Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçi, büyükşehir belediye başkanlığı için tartışmasız tek adaydır.

Ancak Behçet Saatçi özellikle CHP’den Mehmet Kocadon ve AK Parti’den de Hasan Özyer aday olarak belirlenirse, o zaman Muğla Büyükşehir’e aday olmaz, Fethiye’de devam eder diye düşünüyorum.

Lakin şu bir gerçek Behçet Saatçi’nin adaylığı söz konusu olursa dengeler çok değişir…

SON SÖZ…

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı adaylıkları ile ilgili burada yazdıklarımız, başta sokaktaki insanların değerlendirmeleri ile meslektaşlarımın görüşlerinin bileşimidir.

Anladığım kadarı ile sokaktaki insanlar, tüm partilerin biran önce Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı adayının isminin belirlenmesini talep ediyor.

Adaylar önseçim gibi demokratik bir yöntemle belirlenir mi diye soracak olursanız, pek umut yok gibi…

FB NOT: Bodrum ile ilgili değerlendirmelerimizi ve sokağın sesini bir sonraki yazımızda paylaşacağım…

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Başar Münir dedi ki:

    Konuştuğum bazı CHP’liler “Her ne şartta olursa olsun Osman Gürün’e oy vermeyeceğiz,” diyorlar. Bunu söyleyenlerin de hiç de azımsanmayacak kadar çok olduğunu gözlemlemekteyim. Nasıl olacak peki bu iş?

  2. Serdar Anlağan dedi ki:

    Bodrum Belediye Başkanı olmanın “eskisi gibi” bir önemi var mıdır?

    Bodrum Belediye Başkanı olmak Muğla BÖYYÜKŞEHİR Belediye Başkanı olmanın yanında ne kadar önem arzeder?

    Örneğin : 6 Aralık 2017 Tarihinde Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve Bodrum Belediye Meclisi tarafından onaylanarak, Muğla BÖYYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Osman Gürün ve Muğla Belediye Meclisi’nin onayına gönderilen BÜTÜNCÜL İMAR PLANLARI neden bugüne kadar gündeme alınmamıştır?

    …vealeykümselamverahmetullahveelberekâtûhu