Bodrum Gündem

Mahmut Şenol’dan Çok Özel ve Çok İlginç Bir Söyleşi; İnsan Devleti Ve Karınca Kolonisi…

Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Görevlisi, yazar Mahmut Şenol, “İnsan Devleti & Karınca Kolonisi” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.
Bodrum Gündem Haber
Bodrum Mimarlık Kitaplığı’nda gerçekleştirilen söyleşiye oldukça yoğun bir katılım oldu. Mahmut Şenol, “Karıncalar’ın Pek Sıkıcı Kolonisi ve Yunanî Geleneğe Ait Plato’nun Ütopyasına Mukayeseli Bir Yaklaşım: “İnsan Devleti & Karınca Kolonisi” başlıklı sunumunda, karınca kolonisi ile Platon düşüncesi üzerine odaklandı.
Karıncalar ve Platon ile ilgili çalışma fikrinin çocukluğunda aldığı Derek Wragge Morley’in “Karıncaların Dünyası”nı yıllar sonra eline alıp okumasıyla ortaya çıktığını ifade eden Şenol şöyleşiyle ilgili şunları söyledi:
“Çocukluğumda aldığım Karıncaların Dünyası kitabını 2 sene önce okuyayım diye elime aldım ve şaşkına döndüm. Çünkü bu kitapta o sırada üzerinde çalışmakta olduğum Platon’un Devlet adlı eserindeki benzerliklerle karşılaştım. Baştan sona okudum, notlar aldım ve ‘Ben buradan akademik makale çıkarabilirim, hatta bir tez konusu bile olabilir’ dedim. Çünkü yaptığım araştırmada Dünya akademisinde bu konuda bir şey söyleyen birine rastlamadım. Birçok benzerlikler kuran var ama Platon’la onu karşılaştırıp şematik olarak üst üste koyan bir yazıya rastlamadım. Bu da bana şevk verdi ve üzerinde düşünmek, daha fazla bir şeyler üretme imkanı sağladı. Platon’un kurmak istediği devlet bir çeşit ütopik bir devlet. O devlette şehir düzeni bile öneriyor. ‘Sokaklar şöyle olsun, meydanlar böyle olsun’ gibi pek çok anlatımı var. Karıncaların Dünyası kitabında da onları gördüğüm için çok şaşkına dönmüştüm. Bütün bu süreç bu kitapla başladı…” dedi.
Bütün din kitaplarında da karıncaya karşı özel bir önem ve saygının olduğunu ifade eden Mahmut Şenol, 250 milyon yıllık geçmişi olan karınca uygarlığının mimarî ölçekli yapılarını ve 315 bin yıllık Homo Sapiens’ten bu yana sadece 50 bin yıl önce ayakları üstüne dikilen insanoğlunun kırıp döktüğü-kanlı uygarlaş[ma]ma sürecini mukayeseli bir anlatımla dinleyicileriyle paylaştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.