Bodrum Gündem

TMMOB’den Bodrum Kalesi Açıklaması…

TMMOB’den Bodrum Kalesi Açıklaması…

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odalar Birliği (TMMOB) davayı kazandı…

Bodrum Gündem Haber

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odalar Birliği (TMMOB) açtığı dava ile geçtiğimiz yıl başlatılan “Bodrum Kalesi Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon, Teşhir, Tanzim ve Mühendislik Projesi” Muğla 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Bu gelişmeler üzerine Muğla Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliğinde gerçekleştirilen basın açıklamasında “Karar Bodrum Kalesi’ni geriye dönüşü olmayan büyük bir tahribattan kurtarmıştır. Ancak şimdi yeni müzenin yapılması için gereken arsanın tahsisi konusunda görev, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve tabii Muğla ve Bodrum’daki yerel yönetimlere düşmektedir…” ifadelerine yer verildi.

“Bodrum Kalesi Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon, Teşhir, Tanzim ve Mühendislik Projesi” ile ilgili açılan davanın iptaline ilişkin olarak TMMOB üyesi oda temsilcilerinin katıldığı toplantıda basın açıklamasını TMMOB İlçe Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Şahabettin Doğan okudu.

“Geri dönülmez bir şekilde tahrip edecekti…” 
“Kale davasının kazanılma sürecinde özellikle bilirkişi heyetinin ve mahkeme heyetinin kalede inceleme yaptıkları dönemde, bilimi aklıyla harmanlayıp bilge kişiliğini gösteren Prof. Dr. Günkut Akın hocamıza teşekkürlerimi sunmak istiyorum…” diyerek açıklamasına başlayan Şahabettin Doğan, projenin başlangıcı ve odanın hukuki süreci başlatması ile ilgili süreç hakkında bilgiler verdi. TMMOB’nin itirazının özellikle Kale içinde yıkılması planlanan yapıların bir bölümü ve ek veya yeni olarak inşa edilmek istenen yapılarla ilgili olduğunu ifade eden Doğan, açıklamasına şöyle devam etti; “Örneğin uygulanmak istenen projede Serçe Limanı Batığı’nın sergilendiği 400 m2 lik binanın 880 m2 lik bir müzeye dönüştürülmesi, Uluburun Batığı’nın tam ölçekli replikasının yok edilerek, onun içinde sergilendiği 286 m2 lik binanın tamamen yıkılması ve yerine 500 m2 lik bir depo ve laboratuvar binasının yapılması öngörülmüştü. Planlanmış olan bu fazla iri yapılar, hem kendi başına bir tarihsel değer olan kalenin özgün dış mekân dokusunu hem de Milattan önceki dönemlerden başlayan arkeolojik verilerini geri dönülmez bir şekilde tahrip edecekti…” 

1.derece arkeolojik sit alanına yeni bina yapılması mümkün değildir…

Doğan açıklamasını şu şekilde sürdürdü; “Bodrum Kalesi, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu’nun 7.03.1986 tarih ve 2031 sayılı kararıyla “anıtsal yapı” (kültür varlığı) olarak tescil edilmiş, yine aynı kurulun 3.07.1987 tarih ve 3492 sayılı kararıyla üzerinde bulunduğu alan, “1.derece arkeolojik sit alanı” ilan edilmiştir. Kalenin özel konumu nedeniyle burada Milattan önceki yıllardan başlayarak, Halikarnassos’un en önemli yapılarının (saray, tapınak vb.) yer aldığı bilinmektedir. Aslında bu nedenle, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca ve Yüksek Kurul’un 658 sayılı ilke kararı çerçevesinde 1.derece arkeolojik sit alanında temelleri olan yeni yapı yapılması mümkün değildir…”
27 Mart 2018 tarihinde, arkeoloji, mimarlık tarihi ve sanat tarihi uzmanlık alanlarını kapsayan üç kişilik bir Bilirkişi Kurulu kalede yaptığı keşfe ve yasal mevzuata dayanarak “kale içinde yeni bir müze yapılmasından vazgeçilmesi ve öneri projede gerekli revizyonlar yapılarak, yeni müze yapılması yönündeki çabaların Kale dışındaki bir alanda yoğunlaştırılması” yönünde görüş bildirildiğine de dikkat çeken Doğan; “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Bilirkişi raporuna yaptığı itiraz ve TMMOB’nin rapora ve Bakanlık itirazına ilişkin beyanı sonrasında, 4 Ekim 2018 tarihinde Muğla 2.İdare Mahkemesi Heyeti oybirliği ile “Bodrum Kalesi Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon, Teşhir-Tanzim ve Mühendislik Projeleri Yapımı” adlı proje hakkında Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun verdiği kararlarda hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varmış, dava konusu işlemin iptaline karar vermiş ve yürütmeyi durdurmuştur…” dedi.
Bodrum Kalesi Kurtulmuştur, Yeni Müze İçin Yeni Arazi Tahsisi Gerekli…
Bodrum Kalesinin geri dönülemez bir tahribattan kurtarıldığını ifade eden Şahabettin Doğan, yeni müze için arazi tahsisi konusuna değinerek; “Bu önemli ve bundan sonraki Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararlarına yapılan itirazlara emsal oluşturması gereken karar, Bodrum Kalesi’ni geriye dönüşü olmayan büyük bir tahribattan kurtarmıştır. Ancak şimdi yeni müzenin yapılması için gereken arsanın tahsisi konusunda görev, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve tabii Muğla ve Bodrum’daki yerel yönetimlere düşmektedir. 2003 tarihli Bodrum Koruma Amaçlı Revizyon ve İlave İmar Planı’nda Kumbahçe’de Sualtı Arkeoloji Müzesi için bir alan ayrılmış idi. Halen bir ortaokula tahsis edilmiş bu alanın tekrar Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilmesi ve yeni Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi için bu arsada bir yarışma açılmasını Bakanlığımızdan ve Belediyelerimizden talep etmekteyiz…” dedi.
Kale Kısmen Açılsın…
Şahabettin Doğan, “Kalemizin kısmen de olsa açılmasını istiyoruz…” diyerek açıklamasına şu ifadeler ile devam etti; “Turizm açısında özellikle kaleye yakın bölgelerin ticari geleceğini düşünerek Bodrum’u Bodrum yapan en önemli değerlerden birisi olan kalenin en kısa zamanda açılmasını istiyoruz. Mahkeme burada projenin tamamına iptal kararı verdiği için yapılmakta olan doğru işlerin durmasına gönlümüz el vermiyor. O konuda gerekli hassasiyeti ilgili idarenin göstereceğine inanıyoruz…”
Gamze Türk; “Kararın Geç Alınmaması Sevindirici…”
Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Gamze Türk de kararın geç çıkmamasının sevindirici olduğunu belirterek, “Proje başlayalı 13 ay oldu. Bizim dava açtığımız müze yapıları için bir yıkım ve imalat söz konusu değildi. Kale duvarlarını sağlamlaştırma işlemleri yapılıyordu. Kararın geç alınmaması sevindirici. Biz restorasyon sürecine karşı olmadık. Tam tersi desteklediğimiz, olmasını istediğimiz bir şey. Çünkü kalenin güçlendirmeye ihtiyacı vardı…” dedi.
Gamze Türk; Biz Yok Olacağız Ama Kale Kalacak…
Yeni yapı projelerinin restorasyon içerisinden çıkarılıp, restorasyona devam edilmesi gerektiğini ifade eden Gamze Türk, bununla ilgili bir proje hazırlanacağının duyumunu aldıklarını söyledi. Türk, “Bizim rasyonel akıldan uzaklaşmayıp, davayı açmamızın sebebi de tamamen bu. Çünkü hepimiz yok olup gideceğiz ama Bodrum Kalesi burada kalmaya devam edecek…” diye konuştu.
Prof. Dr. Günkut Akın da “Bodrum kolay lokma değil, hakikaten önemli bir başarı elde edilmiş oldu…” dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.