Bodrum Gündem

Meme Kanserinin Farkında Mısınız?

1/31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ayı çerçevesinde Bodrum’da Meme Kanseri ile ilgili bir seminer düzenlendi. 
Bodrum Gündem Haber
Mülkiyeliler Birliği Bodrum Şubesi ve Uludağ Üniversitesi Onkoloji Dayanışma Derneği (Onkoday) işbirliği ile Bardakçı Koyu’ndaki Mavi Otel’de düzenlenen seminere Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, CHP Bodrum Kadın Kolları Başkanı Emel Çakaloğlu ile CHP Kadın Kolları üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Bodrum Kaymakamı; Kadere inanıyoruz ama kaderci değiliz, mücadele edeceğiz…

Seminerin açılış konuşmasını yapan Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, koruyucu sağlık hizmetleri ve erken teşhisin önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Sağlık hizmetlerinde tedavinin ötesinde koruyucu sağlık hizmetleri de son derece önemli. Meme kanseri bayanlarda erken teşhis ve korunma adına önemli bir konu. Maalesef günümüzde kanser hastalığı çok yaygınlaştı. Değerli hocalarımız daha iyi bilir ama bunun sebebi yaşam koşullarının getirdiği olumsuzluklar diye düşünüyorum. Kadere inanıyoruz ama kaderci değiliz, mücadele edeceğiz. Tedbirimizi alacağız, takdiri Allah’a bırakacağız. Biz koruyucu sağlık hizmetlerine önem veriyoruz ama bu tür rahatsızlıklarda erken teşhis çok önemli. Farkındalık oluşturma adına bu etkinliği çok değerli buluyorum…”

“Farkındalık yaratmak için diyar diyar dolaştık…”

Onkoday Derneğinden Füsun Önen ise dernek olarak Meme Kanseri Farkındalık ayında Türkiye’nin pek çok ilinde etkinlik yaptıklarını “Kadınların meme kanserini tanımaları, meme kanserinden korunmaları için deyimi yerindeyse diyar diyar dolaştık…” dedi.
Daha sonra kürsüye gelen Prof. Dr. Türkkan Evrensel, meme kanserinde erken tanı ve tedavideki gelişmeler hakkında bilgiler aktardı. Meme kanserinin kadında en sık görülen kanser türü olduğunu aktaran Prof. Dr. Türkkan Evrensel, “Meme kanseri hem gelişmiş ülkelerde, hem de az gelişmiş ülkelerde artıyor. Bu artışlar az gelişmiş ülkelerde biraz daha fazla görülüyor. Meme kanserinden ölümler az gelişmiş ülkelerde artarken, gelişmiş ülkelerde azaldığını görüyoruz. Bu da meme kanseri konusunda çaba göstermemizin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Evet, meme kanseri artabilir ama bu kanserden ölümler önlenebilir. O yüzden bu konudaki farkıdalığımız son derece önemli…” dedi.
Kanserde beslenmenin önemine de vurgu yapan Evrensel, “Oksijen radikaller içeren yiyecekler yani çok fazla pişmiş et, fazla katı yağ tüketimi kanser oluşumunu arttırıyor. Çoklu işlem görmüş gıdalar kanser riskini arttırıyor. Sebze ve meyve ise kanser riskini azaltıyor…” dedi.
Prof. Dr. Türkkan Evrensel, ayrıca obezite, sigara ve alkol kullanımı gibi etkenlerin de kanser oluşumunu arttırdığına işaret etti.
Prof. Dr. Türkkan Evrensel, Op.Dr. Murat Çalıkapan ve Eğitim Hemşiresi Elif Pişkin’in konuşmacı olduğu seminerde kanser tedavisindeki son gelişmeler anlatıldı, kendi kendine meme muayenesi eğitimi verildi.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.